Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Γιατί ο Στουρνάρας θέλει περισσότερες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Το σχόλιο της επενδυτικής τράπεζας αναφέρει ότι είναι μία από τις πιο ισχυρές παρεμβάσεις μέλους ΔΣ της ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες. Γιατί η διακοπή της ανοδικής τάσης στις ονομαστικές αποδόσεις κρατικών ομολόγων πρέπει να είναι η προτεραιότητα.

Citigroup: Γιατί ο Στουρνάρας θέλει περισσότερες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Η Citigroup σχολιάζει τις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι επιθυμεί την επιτάχυνση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP για την πανδημία, με σκοπό την καταπολέμηση της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμα.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ότι «κατά τη γνώμη μου, υπάρχει αδικαιολόγητη σύσφιξη στις αποδόσεις των ομολόγων, οπότε θα ήταν ίσως επιθυμητό να επιταχύνει η ΕΚΤ τον ρυθμό των αγορών μέσω του PEPP, για να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Πρόσθεσε αργότερα ότι δεν είδε «καμία θεμελιώδη δικαιολογία» για την αύξηση των αποδόσεων μακροπρόθεσμων ομολόγων σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό και υποστήριξε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να δώσει εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία ασκεί καθημερινές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων, να παρέμβει ανάλογα.

Το σχόλιο της Citigroup αναφέρει ότι είναι μία από τις πιο ισχυρές παρεμβάσεις μέλους ΔΣ της ΕΚΤ τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση της ονομαστικής απόδοσης των ομολόγων αποτελεί απειλή για τη δέσμευση της ΕΚΤ να διασφαλίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και, ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Παρομοίως, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τη συζήτηση με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον αντιπρόεδρο Ντε Γκουίντος, που πρόκειται να μιλήσουν.

Σήμερα το απόγευμα, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει την εβδομαδιαία ανάλυση του ποσού των τίτλων που κατέχει στα διάφορα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, προσφέροντας κάποιες ενδείξεις για το περιθώριο (εάν υπάρχει) των περιουσιακών στοιχείων που αυξήθηκαν για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις αποδόσεις ομολόγων (και τα spreads) από μετακίνηση υψηλότερα (και ευρύτερα).

Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη, οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίου χωρίς κίνδυνο, όταν η νομισματική πολιτική υποτίθεται ότι ενισχύει τη δημοσιονομική πολιτική, θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο εύκολο για τις κυβερνήσεις να εκδώσουν ομόλογα και να βλάψουν την ικανότητα ανάκαμψης.

Εάν το ευρώ παραμείνει ισχυρό, τότε η ΕΚΤ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η μετάδοση της πολιτικής της στάσης είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και πρέπει να αντιδράσει σε αυτό που ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη σύσφιξη, ιδίως εάν κινείται εξωτερικά (π.χ. επί του παρόντος, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ).

Έτσι, η διακοπή της ανοδικής τάσης στις ονομαστικές αποδόσεις κρατικών ομολόγων πρέπει να είναι η προτεραιότητα, ενώ η διατήρηση των πραγματικών επιτοκίων σταθερά είναι μόνο ένα δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από το ποσό που αποκαλύπτεται, πιστεύουμε, εξηγεί η Citigroup, ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποδείξει τις προσεχείς εβδομάδες ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος PEPP, για να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και να διατηρήσει υψηλότερο επίπεδο πριν από τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στις 10/11 Μαρτίου όταν θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών της ΕΚΤ (και ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την «ολιστική και πολύπλευρη προσέγγιση»).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v