Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμαρτυρίες χρηματιστηριακών για την ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών προς τη διοίκηση της τράπεζας για την υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Διαμαρτυρίες χρηματιστηριακών για την ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς

Πλήρη επιβεβαίωση του σημερινού σχολίου του «Χαμαιλέοντα» σχετικά με τη δυσφορία των χρηματιστηριακών εταιρειών σε ότι αφορά την υπόθεση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελεί η επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο ΣΜΕΧΑ προς τη διοίκηση της Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο ΣΜΕΧΑ επικαλείται: α) Τη μεγάλη συμβολή των χρηματιστηριακών εταιρειών στην συγκεκριμένη έκδοση χωρίς την παραμικρή αμοιβή, παρά τις πολλές ανθρωποώρες και τα σημαντικά κόστη με τα οποία αυτές επιβαρύνθηκαν β) Τη διακριτική σε βάρος τους μεταχείριση, καθώς θα καταβληθούν σημαντικά ποσά για το ύψος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθεί μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:

Θέμα: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς

Αξιότιμε κύριε Μεγάλου,

Αναφορικά με την εν’ εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρίας ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό του συνόλου των μελών μας, όπως εκφράσθηκε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΜΕΧΑ, αλλά και μη μελών μας που διαθέτουν σημαντική παρουσία στην ελληνική κεφαλαιαγορά (Optima Bank), σχετικά με την μη ύπαρξη οποιασδήποτε αμοιβής εκ μέρους της εταιρία σας, για τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την συμμετοχή των πελατών μας στη δημόσια προσφορά που διενεργείται στην Ελλάδα.

Η αύξηση με τον τρόπο που διενεργείται (μη ύπαρξη διαπραγματεύσιμου δικαιώματος) αποτελεί - τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές- κλασική περίπτωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για την οποία προβλέπεται σχετική αμοιβή στις ΕΠΕΥ οι οποίες απευθύνονται σε πελάτες τους, στα πλαίσια της σχετικής επενδυτικής υπηρεσίας που προσφέρουν.

Η δημόσια προσφορά που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής αύξησης του κεφαλαίου σας, απευθύνεται σε ημεδαπούς επενδυτές – Ιδιώτες και Ειδικούς- η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πελάτες των ελληνικών ΕΠΕΥ. Για το σημαντικό αυτό τμήμα της αύξησης, δεν προβλέπεται καμία αμοιβή προς τις δραστηριοποιούμενες ΕΠΕΥ.

Σε αντίθεση, η Ιδιωτική τοποθέτηση που απευθύνεται σε ξένους επενδυτές, εξαιρουμένων των Cornerstone Investors, θα καλύψει περίπου το 30% της συνολικής έκδοσης, όπου σύμφωνα με το ΕΔ οι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων σας θα ανέλθουν σε 61 εκ ευρώ.

Η έγκαιρη και πλήρης συγκέντρωση - διεκπεραίωση από τα μέλη μας του συνόλου των σχετικών αιτήσεων πελατών τους, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται αυξημένα διαχειριστικά κόστη τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα μέλη μας με μηδενική ανταπόδοση.

Στο πρόσφατο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, και πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, υπήρχε αμοιβή η οποία εξαρτάτο από το είδος των υπό συγκέντρωση κεφαλαίων (equity ή debt).

Αξιότιμε κύριε Μεγάλου,

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής έκδοσης- περίπου το 1/3 -εξαιρουμένων της συμμετοχής του ΤΧΣ και των Cornerstone Investors - θα προέλθει από τους έλληνες επενδυτές –ιδιώτες και θεσμικούς- οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό θα εγγραφούν μέσω των μελών μας, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την απόφαση σας και προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την ισότιμη μεταχείριση όλων των ΕΠΕΥ που δραστηριοποιήθηκαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας.

Με εκτίμηση,

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΜΕΧΑ



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v