Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2021

Το άδειο τεφτέρι του Αδωνι, η διχογνωμία για Cenergy και σφηνάκια για Πειραιώς και PQH

Το άδειο τεφτέρι του Αδωνι, η διχογνωμία για Cenergy και σφηνάκια για Πειραιώς και PQH

ΕΣΤΙΑΣΗ: Το… τεφτέρι βλέπει ο Αδωνις Γεωργιάδης ως λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της εστίασης που επανεκκινεί Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου.

«Ξέροντας οι επιχειρήσεις πόσα χρήματα είναι να πάρουν (σ.σ. από το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης), μπορούν να κάνουν και τον προγραμματισμό τους. Να πάρουν τις προμήθειές τους και να πουν στον προμηθευτή τους ότι θα τον πληρώσουν σε δύο εβδομάδες, όταν θα πάρουν τα λεφτά».

Αυτό δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑNT1, προσθέτοντας πως «είχα πει από την αρχή ότι στόχος μας είναι η πλατφόρμα να είναι έτοιμη στις 10 Μαΐου. Αυτός ο στόχος παραμένει. Στις 10 Μαΐου θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, να κάνουν την αίτησή τους και η εκταμίευση θα είναι εντός ολίγων ημερών».

Η στήλη ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ετοιμότητας της πλατφόρμας. Είναι έτοιμη και δεν είναι άλλη από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) μέσω του οποίου δίνονται όλες οι επιχορηγήσεις.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει δοθεί η έγκριση της Κομισιόν στο πρόγραμμα. Το πότε θα γίνει αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο. Το δεύτερο είναι ότι δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί τα 330 εκατ. ευρώ. Διότι άλλο είναι να τα εξαγγέλλεις και άλλο να ξέρεις από πού θα εκταμιευτεί το κονδύλι.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά διαμαρτύρεται, όπως κατέγραψε χθες το Euro2day.gr, καθώς ανεβάζει ρολά χωρίς να είναι ενεργό το πρόγραμμα που θα τη βοηθούσε να το κάνει.

Απέναντι σε αυτή την αναντιστοιχία, ο Χρ. Σταϊκούρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα το ΥΠΟΙΚ θα αρχίσει να πληρώνει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7…


CENERGY: Σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα χρηματιστηριακά stories εξελίσσεται φέτος η μετοχή της Cenergy, καθώς από την αρχή της χρονιάς έχει καταγράψει στο ταμπλό του ΧΑ κέρδη της τάξεως του 55%!

Αρχικά, καταλύτης υπήρξε το ενδιαφέρον της πολυεθνικής Nexans για τον κλάδο των καλωδίων, στη συνέχεια η ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων του 2020 και τελευταία οι συνεχείς συμβάσεις έργων που αναλαμβάνει όχι μόνο στο καυτό μέτωπο των καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια), αλλά και στους χαλύβδινους σωλήνες (Σωληνουργεία Κορίνθου), τομέας που είχε μείνει σχετικά πίσω, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας (χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Μόνο κατά τους τελευταίους δύο μήνες, η Cenergy έχει ανακοινώσει τέσσερα σημαντικά νέα έργα: 18/2, προμήθεια υπογείων καλωδίων στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς στη Γαλλία, 9/3, συμβόλαιο με την Energinet για υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης στη Δανία, 15/4, υποθαλάσσιος αγωγός στην Ανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ) και 21/4, υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Ελλάδα.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν την τιμή που έχει ανεβεί και το P/E με βάση τα κέρδη του 2020 που έχει διαμορφωθεί στο 20,6 (χρηματιστηριακή αξία 511,5 εκατ. καθαρά κέρδη 24,77 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα, άλλοι συνάδελφοί τους αντιπαραθέτουν τις νέες συμβάσεις έργων και τις προοπτικές, υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό P/E του 2020 είναι αρκετά μικρότερο από το 20,6. Και αυτό γιατί το λογιστικό EBITDA ήταν κατά 10,7 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το «προσαρμοσμένο EBITDA», κυρίως λόγω της πορείας των διεθνών τιμών των μετάλλων.

 

ΓΚΡΙΝΙΕΣ: Την έντονη δυσφορία τους εκφράζουν πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες σχετικά με τη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Υποστηρίζουν πως όχι μόνο φορτώθηκαν -εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων- με ένα πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό έργο για την υποστήριξη των πελατών τους, προκειμένου αυτοί να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά επιπλέον δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.


ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΔΙΚΤΥΟ: Κατά το δ’ τρίμηνο, η τράπεζα έκλεισε περίπου 40 καταστήματα, ενώ το προσωπικό της (σ.σ. οι πλήρους απασχόλησης) μειώθηκε κατά περίπου 1.000 άτομα, μέσω του προγράμματος εθελουσίας, που στοίχισε 147 εκατ. ευρώ.

Η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών, ως αποτέλεσμα της εθελουσίας, ανέρχεται σε 40 με 50 εκατ. ευρώ.

 

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ - PQH: Στην πώληση 505.963 μετοχών της Συνεταιριστική ΑΕΕΓΑ προχωρά η PQH. Πρόκειται για μετοχές που κατείχαν η υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ και οι υπό ειδική εκκαθάριση Συνεταιριστικές Λαμίας, Πελοποννήσου, Δυτ. Μακεδονίας και Εύβοιας.

Τιμή πρώτης προσφοράς το 0,378 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v