Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο limit down το άνοιγμα της Πειραιώς

Υποχωρεί στο 1,54 ευρώ στο ξεκίνημα η Πειραιώς, πιέζοντας τον ΓΔ στις 894 μονάδες. Τα πονταρίσματα της αγοράς τις επόμενες συνεδριάσεις. Τα τεχνικά σημεία για τους βασικούς δείκτες.

Χρηματιστήριο: Στο limit down το άνοιγμα της Πειραιώς

Η άνοδος των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίζεται, παρότι το τέμπο της ανόδου έχει «πέσει» και η αγορά δείχνει ελαφρώς κουρασμένη. Οι αγοραστές, ωστόσο, διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης. Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, λόγω της εισόδου των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2020 και οι πρώτες ενδείξεις αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν ενθαρρυντικές για το momentum της αγοράς και παρέχουν στηρίξεις στις τιμές των εγχώριων μετοχών, αν και νομοτελειακά θα προκαλέσουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Η προεξόφληση της κανονικότητας και των εμβολιασμών αυτομάτως οδηγεί σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της χώρας, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αυτά των ελληνικών εταιρειών. Και παρότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, το αισιόδοξο σενάριο για το 2021 ισχυροποιείται, καθώς σωρεύονται σταδιακά όλο και περισσότερες θετικές ενδείξεις, οι οποίες απλώνονται και για το 2022, οπότε αναμένεται μεγάλη επιτάχυνση στην ανάπτυξη.

Πιο βραχυπρόθεσμα, τόσο στη σημερινή όσο και στις επόμενες συνεδριάσεις, το επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνει στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, κάτι που θα προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα σε ολόκληρη την αγορά.

Αναφορικά με τις νέες μετοχές, η δίκαιη αποτίμησή τους, με βάση τις σχετικές αποτιμήσεις, κυμαίνεται σε €1,25 - €1,50, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan. Οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου αναγνωρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική και την πρόοδο της τράπεζας, «βλέπουν» ωστόσο ότι βραχυπρόθεσμα υπάρχουν παράγοντες που αιτιολογούν μια σχετική έκπτωση αποτίμησης σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες,

Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να επιδείξουν υψηλή μεταβλητότητα, ενώ ο τίτλος της Πειραιώς θα συνεχίσει να επιδεικνύει ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα, μεγαλύτερη ίσως από εκείνη των τελευταίων ημερών. Ενδεικτικά, στη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος κινήθηκε μεταξύ 2,20 (-12%) και 2,60 ευρώ (+4%).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα του δείκτη, η μέχρι πρότινος αντίσταση στις 599 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων) είναι η στήριξη που δεν πρέπει να παραβιαστεί, για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 586 μονάδες (ημερήσιο stop), 573 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 546 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).

Στα τεχνικά της αγοράς, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 880 μονάδων (850 μονάδες εκθετικός μέσος όρος 60 ημερών), μπορεί να ελπίζει ότι η κίνηση θα οδηγήσει προς τις 950 μονάδες, με διόρθωση μόνο προς το προηγούμενο gap στις 893 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο δεν απειλείται η ζώνη στήριξης στις 2.080 - 2.130 μονάδες, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 ημερών, οι αγοραστές δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με πρώτη στήριξη στις 2.130 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 2.080 μονάδες (stop long). Η αγορά δεν δείχνει «έτοιμη» να διασπάσει την αντίσταση των 2.230 μονάδων, χωρίς μια μικρή υποχώρηση πρώτα. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις, πλην των 2.230-2.240 μονάδων (gap), είναι οι περιοχές των 2.370 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v