Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του rebalancing

Γιατί είναι κρίσιμη η διατήρηση υψηλού όγκου συναλλαγών στις επόμενες συνεδριάσεις. Οι κινήσεις των εισηγμένων που βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών. Τα επίπεδα που έχουν σημασία για ΓΔ, τραπεζικό δείκτη και FTSE 25.

Χρηματιστήριο: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του rebalancing

Η ολοκλήρωση του rebalancing του οίκου MSCI Inc. κλείνει έναν κύκλο υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους ξένους θεσμικούς για τις εγχώριες αξίες και ανοίγει τον επόμενο, που έχει ως βασικό ζητούμενο τη διατήρηση των υψηλών αξιών στις συναλλαγές.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών αλλά και στους πολλαπλούς εταιρικούς μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα είτε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είτε μέσω εκδόσεων χρέους, είτε μέσω αλλαγής ιδιοκτησίας.

Η υψηλότερη αξία των συναλλαγών των τελευταίων 12 μηνών που σημειώθηκε χθες 27/5 (ο αμέσως υψηλότερος είχε σημειωθεί στις 29/5/2020 με 389,7 εκατ. ευρώ, πάλι σε rebalancing ΜSCI με αποχωρήσεις από τους δείκτες τότε), δείχνει ότι οι ξένοι είναι παρόντες στην αγορά και ζητούμενο είναι να παραμείνουν.

Παρατηρητές στην εγχώρια αγορά εκτιμούν ότι η ένταξη της Eurobank στον δείκτη MSCI Greece Standard θα δώσει περισσότερες επιλογές στους επενδυτές, αλλά κυρίως ξαναδίνει «διαβατήριο» στις τραπεζικές μετοχές, ειδικά μόλις ολοκληρωθεί και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά για τις αποτιμήσεις. Η Εθνική Τράπεζα κλείνει την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων, με τις προσδοκίες των αναλυτών για τα αποτελέσματα να είναι υψηλές.

Ταυτόχρονα, το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE / Russell ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2020 - Απρίλιος 2021. Για τον δείκτη FTSE/X.A. Large Cap θα υπάρξει η προσθήκη της ΕΛΧΑ και η διαγραφή της Fourlis, γεγονός που θα επιφέρει εκ νέου αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με τις αλλαγές να ολοκληρώνονται μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 18 Ιουνίου 2021.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Πιο τεχνικά, παρά τις υψηλές συναλλαγές, οι τελευταίες επιφυλακτικές εικόνες της εγχώριας αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις υποχρέωσαν τους αγοραστές να ανεβάσουν ρυθμό και να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου να απομακρυνθούν από τα πρόσφατα χαμηλά και να επαναπροσεγγίσουν το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Σε αυτή την κίνηση - αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και των περισσότερων από τα υπόλοιπα blue chips, σαφώς πιο επιφυλακτική στάση τήρησαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από την αντοχή των στηρίξεων στις 863 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 850 μονάδες, θα κριθεί αν ο Γενικός Δείκτης επιστρέψει πλαγιοανοδικά ή θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 813 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 809-795 μονάδες. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 886 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895-908 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι 915 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες μπορεί να επιστρέψουν στο στόχαστρο των αγοραστών.

Το καθοδικό χάσμα των 2.240 μονάδων ήταν και παραμένει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2.148 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2.185, 2.200, 2.216 (ημερήσιο “stop short”) και 2.230 μονάδες. Σε περίπτωση επιμονής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.085 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2.070 και η εξαιρετικά ισχυροποιημένη ζώνη στήριξης στις 1.974-1.956 μονάδες, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 200 και 30 εβδομάδων. Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

 

 Για τον δείκτη των τραπεζών, εφόσον δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 543 μονάδων, αυξάνουν οι πιθανότητες αντίδρασης προς τις 555 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 575 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Παράλληλα, κλείσιμο υψηλότερα των 575 μονάδων θα δώσει ενδείξεις ολοκλήρωσης της διόρθωσης, ξαναβάζοντας στο στόχαστρο των αγοραστών τις 599 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), 604 (ημερήσιο “stop short”) και 655 μονάδες.

Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 530 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών) θα αυξήσει την πίεση των “sellers”, βάζοντας σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 505 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 487 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 429 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v