Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιδρά στο σχεδιαζόμενο «κούρεμα» αρμοδιοτήτων

Οι προθέσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για αφαίρεση του κατασταλτικού ρόλου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι αντιδράσεις και οι προτάσεις για ενδιάμεσες λύσεις, προκειμένου να αποφευχθούν κόστη, γραφειοκρατία και σύγχυση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιδρά στο σχεδιαζόμενο «κούρεμα» αρμοδιοτήτων

Την πρόθεσή της να αφαιρέσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την κατασταλτική της δραστηριότητα, δηλαδή τη δυνατότητά της να επιβάλλει ποινές και να την αναθέσει σε νέο «σώμα» ή «φορέα», φαίνεται να έχει εκδηλώσει η σχετική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το όλο θέμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του προσανατολισμού και των προθέσεων, καθώς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει φτάσει κανένα σχετικό κείμενο που να αναφέρεται στο τελικό πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, πολλώ δε μάλλον δεν έχει ξεκινήσει διάλογος σχετικά με τυχόν ενστάσεις και προτάσεις φορέων, ενόψει διαμόρφωσης του τελικού νομοσχεδίου.

Αλήθεια είναι πως κατά το παρελθόν υπήρξαν παράγοντες της αγοράς -όπως για παράδειγμα χρηματιστές- οι οποίοι είχαν προτείνει την ύπαρξη ξεχωριστού «δικαστηρίου», το οποίο θα επέβαλε ποινές, με στόχο οι εκάστοτε ελεγχόμενοι να έχουν ανάλογα δικαιώματα με αυτά που έχουν οι κατηγορούμενοι σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

«Με βάση το ισχύον σύστημα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ταυτόχρονα και κατήγορος και δικαστής. Απλά, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μπορούν οι ελεγχόμενοι να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους» είχαν υποστηρίξει κατά διαστήματα.

Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ωστόσο, έχουν διατυπωθεί σαφείς αντιρρήσεις προς την κατεύθυνση αφαίρεσης της κατασταλτικής λειτουργίας από αυτή, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που -σε θεωρητικό επίπεδο- επιδιώκει να λύσει.

Σύμφωνα με την άποψη κύκλων της αγοράς, μια τέτοια αλλαγή θα οδηγούσε σε σύγχυση, χρονικές καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, χωρίς να επιλύει συγκεκριμένα προβλήματα. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι στην πράξη ταυτόχρονα κατήγορος και δικαστής, γιατί τον ρόλο του κατηγόρου έχουν οι διοικητικές υπηρεσίες της Επιτροπής, ενώ τις ποινές τις επιβάλλει το διοικητικό της συμβούλιο. Ακόμη όμως και αν κάποιοι δεν πείθονται επαρκώς από ένα τέτοιο επιχείρημα, θα μπορούσαν οι ποινές να επιβάλλονται από ένα όργανο στο οποίο πέρα από το Δ.Σ. της Ε.Κ. θα μπορούσαν να μετέχουν και άλλα άτομα, όπως π.χ. δικαστικοί.

Από αυτό το σημείο όμως έως την ουσιαστική διάσπαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τις παρενέργειες που αυτό θα φέρει σε σύγχυση, γραφειοκρατία και πιθανότατα έξοδα, η απόσταση είναι μεγάλη. Άλλωστε, οι μέχρι τώρα διαμαρτυρίες της αγοράς ήταν σαφώς περιορισμένες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v