Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Κίνδυνος για τις τράπεζες το ψηφιακό ευρώ

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τον οίκο αξιολόγησης στο συμπέρασμα ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι «πιστωτικά αρνητικό» για τις τράπεζες της ευρωζώνης αλλά και τις ελληνικές.

Moody’s: Κίνδυνος για τις τράπεζες το ψηφιακό ευρώ

H Moody’s εκτιμά ότι το ψηφιακό ευρώ είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative), γιατί θα αύξανε πιθανότατα το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών της ευρωζώνης, θα μείωνε τα έσοδά τους από προμήθειες, θα αύξανε τους κινδύνους αποδιαμεσολάβησης και θα έπληττε την ήδη αδύναμη κερδοφορία τους.

Το πελατολόγιο των τραπεζών θα προτιμούσε πιθανότατα ένα ψηφιακό ευρώ (CBDC) έναντι των καταθέσεων στους τρεχούμενους λογαριασμούς των εμπορικών τραπεζών, ιδίως σε χώρες με αδύναμα τραπεζικά συστήματα, όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα. Η προτίμηση ενός CBDC έναντι των καταθέσεων θα μπορούσε να περιορίσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών και να αυξήσει το κόστος δανεισμού, συμπληρώνει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ξεκίνησε τη διερεύνηση ενός σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ, επιτρέποντας ενδεχομένως την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος σε σύγκριση με τους προηγούμενους στόχους, επισημαίνει η Moody’s. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει και δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά. Θα αποτελούσε άμεση υποχρέωση της ΕΚΤ και θα διευκόλυνε τις άμεσες πληρωμές, πιθανότατα με μηδενικό κόστος για τους χρήστες και με άμεσο διακανονισμό.

Ένα ψηφιακό ευρώ προσφέρει επίσης δυνατότητες για γρήγορες και φθηνές διασυνοριακές πληρωμές μέσω μιας γέφυρας πολλαπλών CBDCs. Μια τέτοια γέφυρα θα αντιμετώπιζε τα τρέχοντα ζητήματα γύρω από τις αργές και δαπανηρές διασυνοριακές πληρωμές, ανταγωνιζόμενη τα stablecoins. Η έκταση της ελκυστικότητας του ψηφιακού ευρώ και η επίδρασή του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ θα εξαρτηθεί από βασικές λειτουργικές και σχεδιαστικές επιλογές, εξηγεί η Moody’s.

Δεδομένης της ετερογένειας στις οικονομίες της ζώνης του ευρώ και τις διαφορετικές προτιμήσεις των κοινωνιών στις πληρωμές, η Moody’s αναμένει διαφορετικά ποσοστά υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ και επιπτώσεις υιοθέτησης στα τραπεζικά συστήματα. Εάν το ψηφιακό ευρώ υιοθετηθεί μέσω μιας μορφής που βασίζεται σε λογαριασμό, την οποία φαίνεται να προτιμά η ΕΚΤ, αντί της πλήρως ανώνυμης προσέγγισης μέσω token, θα δώσει προτεραιότητα στην τήρηση των κανονισμών για τη γνώση του πελάτη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) έναντι της ανωνυμίας των χρηστών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα έπαιζε μοναδικό ρόλο σε σύγκριση με τα stablecoins και θα επέτρεπε στο ψηφιακό νόμισμα να γίνει ένα ουδέτερο, ασφαλές ψηφιακό μέσο πληρωμών στο οποίο θα μπορούν να καινοτομούν τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί παίκτες, εξηγεί η Moody’s.

Τέλος, η ΕΚΤ ανέφερε ότι η έρευνα θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων σχεδιασμού και διανομής. Θα εξεταστούν επίσης οι απαιτούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, για να επιτραπεί η εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος, επισημαίνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v