Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πώς θα κινηθούν τα κέρδη του 2ου εξαμήνου

Ποιοι κλάδοι εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν τις ανοδικές επιδόσεις που κατέγραψαν στο πρώτο μισό της χρονιάς και ποιες δραστηριότητες θα αναγκαστούν να «κατεβάσουν ταχύτητες». Οι κίνδυνοι και οι άμυνες της ελληνικής οικονομίας.

Εισηγμένες: Πώς θα κινηθούν τα κέρδη του 2ου εξαμήνου

Πολύ μεγάλη βελτίωση οικονομικών επιδόσεων παρουσιάζουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ, καθώς, όπως φαίνεται, όχι μόνο θα υπερβούν τα αντίστοιχα περυσινά αλλά και εκείνα του έτους 2019, που δεν είχαν προλάβει να επηρεαστούν από την πανδημία.

Ειδικότερα, με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα αποτελέσματα 38 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών:

 • Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών εμφανίζει άνοδο 24,1% σε σχέση με πέρυσι.
 • Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στο 1,189 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες 205,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από 38 εταιρείες, οι 33 είδαν την «κάτω γραμμή» των λογιστικών τους καταστάσεων να βελτιώνεται και μόνο οι πέντε να επιδεινώνεται.
 • Το τελικό αποτέλεσμα του 1,189 δισ. ευρώ υπερβαίνει κατά 34% (887,3 εκατ. ευρώ) την καθαρή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου του 2019 των ίδιων εισηγμένων, με 25 εταιρείες να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και 13 να την επιδεινώνουν.
 • Το ύψος των κερδών δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ευκαταφρόνητο, καθώς οδηγεί τις 38 αυτές εταιρείες σε μια μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων 8,1%, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για την κερδοφορία ενός μόνο εξαμήνου και όχι του συνόλου του έτους.

Η όλη εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν θα έχει δημοσιεύσει τις εξαμηνιαίες λογιστικές του καταστάσεις το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αν στο δεύτερο φετινό εξάμηνο οι εισηγμένες εταιρείες θα καταφέρουν να διατηρήσουν το ίδιο ύψος της κερδοφορίας τους, ιδίως αν συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα (μεγάλη αύξηση τιμών σε πρώτες ύλες και μεταφορικά), αλλά και η πολύ σημαντική διόγκωση του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, δεν μπορεί να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα, καθώς όλες οι εισηγμένες εταιρείες δεν μπορούν να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία. Υπάρχουν για παράδειγμα εταιρείες που αναμένεται να έχουν -στον βαθμό που δεν προκύψουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας- καλύτερο δεύτερο εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν όσες επηρεάζονται έντονα από τον τουρισμό (ιδίως μετά την πολύ καλύτερη πορεία που σημειώνουν οι αφίξεις από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα), όπως π.χ. η Αεροπορία Αιγαίου, η Autohellas, η Μοτοδυναμική, η Attica Group και η Κυριακούλης.

Μια δεύτερη πιθανή κατηγορία αφορά τις εμπορικές εταιρείες (π.χ. Jumbo, AS Company) που επλήγησαν κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2020 έως και Απριλίου 2020 από το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής.

Τέλος, ένα εξίσου ισχυρό ή και ακόμη δυνατότερο δεύτερο φετινό εξάμηνο αναμένεται να σημειώσουν οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους ανεβαίνει και όπως φαίνεται, θα αυξηθεί περαιτέρω έως το τέλος της χρονιάς (π.χ. βλέπε δηλώσεις ότι επίκεινται προκηρύξεις σαράντα έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους από την Κοινωνία της Πληροφορίας).

Τι θα συμβεί ωστόσο στους άλλους επιχειρηματικούς κλάδους; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

 • Η ElvalHalcor δηλώνει πως μέχρι τώρα δεν βλέπει σημάδια κάμψης στη ζήτηση και πως μπορεί να μετακυλίει στους πελάτες της το αυξημένο κόστος των καυσίμων.
 • Στην περίπτωση της Mytilineos, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της διοίκησης για διπλασιασμό κερδών το 2022 σε σχέση με το 2020.
 • Στον όμιλο Τιτάν επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο τον πονοκέφαλο του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
 • Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του χάλυβα (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Σωληνουργεία Τζιρακιάν), μετά τα εκπληκτικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να «χαμηλώσουν ταχύτητα» στο β’ εξάμηνο, τόσο επειδή τα μικτά περιθώρια κέρδους συρρικνώθηκαν όσο και γιατί οι μεγάλες αυξήσεις τιμών έχουν οδηγήσει ορισμένους από τους πελάτες τους να αναβάλουν τις παραγγελίες τους. Ωστόσο, τόσο η ζήτηση όσο και τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
 • Οι νηματουργίες Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και Επίλεκτος μιλούν για συνέχεια της υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό και κατά το δεύτερο εξάμηνο, ωστόσο τα μικτά περιθώρια κέρδους τους αναμένεται αρκετά μειωμένα, λόγω και του αυξημένου ενεργειακού κόστους από τον Αύγουστο (η πρώτη θα διακόψει για κάποιο διάστημα την παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να υλοποιήσει επένδυση στη μονάδα της Ναυπάκτου).

Γενικότερα, επικρατεί κλίμα προβληματισμού σε ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας σε ό,τι αφορά:

 • Το αυξημένο κόστος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες και πολύ πιθανόν να μην μπορέσουν να το μετακυλίσουν έγκαιρα στις τιμές πώλησης (π.χ. Flexopack, Πλαστικά Κρήτης).
 • Στη μειωμένη ζήτηση που ενδέχεται να επιφέρει η τόσο μεγάλη αύξηση των τιμολογίων σε μια σειρά από κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομή, τις κατασκευές και τις επενδύσεις.
 • Τις δευτερογενείς επιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν στην οικονομία εξαιτίας της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Οι αισιόδοξοι κύκλοι της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι η όλη αναταραχή δεν θα διαρκέσει παρά μόνο λίγους μήνες και πως ανασχετικά στις επιπτώσεις θα μπορούσαν να επιδράσουν η ταχεία άνοδος που παρατηρείται στο ελληνικό ΑΕΠ (νέες εκτιμήσεις για +7% στο σύνολο του έτους, διατήρηση δηλαδή του ρυθμού ανάπτυξης του πρώτου φετινού εξαμήνου), όσο και η αύξηση στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών, που έχει συντελεστεί πανευρωπαϊκά κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

Σύμφωνα επίσης με τους ίδιους κύκλους, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από θετικές προοπτικές, με κινητήριο μοχλό τα αυξημένα κοινοτικά κονδύλια που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα από το 2022 και μετά.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v