Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισροές άνω των 2 δισ. ευρώ στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Ξεπέρασαν τα δύο δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ροές σε α/κ από τον Νοέμβριο του 2020 έως σήμερα. Σε τίτλους του εξωτερικού και σε ελληνικά ομόλογα οι κυριότερες τοποθετήσεις. Φτωχός συγγενής... το χρηματιστήριο.

Εισροές άνω των 2 δισ. ευρώ στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Από το Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια των ελληνικών ΑΕΔΑΚ, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη δυναμική της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Πρόκειται για τη διαφορά μεριδίων (αγορές μείον πωλήσεις) επί την τρέχουσα τιμή των μεριδίων, δηλαδή το ποσό αυτό επηρεάζεται τόσο από την άνοδο των μεριδίων, όσο και την αύξηση των αποτιμήσεων στα μερίδια που μεσολάβησε.

Ειδικότερα, μετά τα +84,6 εκατ. ευρώ του Νοεμβρίου του 2020 και τα +90,5 εκατ. του Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς, από την αρχή του έτους έως και τη 15η Σεπτεμβρίου έχει εισρεύσει στις ελληνικές ΑΕΔΑΚ το ποσό του 1,903 δισ. ευρώ! (αθροιστικά από 1/11/2020 έως και 15/9/2021 στα 2,078 δισ. ευρώ), με την ενισχυτική τάση να συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, καταλυτικό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη έχουν παίξει:

1. Τα μηδενικά επιτόκια που προσφέρουν πλέον οι τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που ωθεί πολλούς αποταμιευτές στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών επενδύσεων, έστω και αν αυτές εμπεριέχουν -σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό- αυξημένο επίπεδο κινδύνου.

2. Οι πολύ σημαντικές αποδόσεις που έχουν αποφέρει οι περισσότερες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων κατά τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συχνά λειτουργούν ως «κράχτης» (να τονιστεί ότι οι παρελθούσες αποδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για τις μελλοντικές).

3. Η επιθετική προωθητική πολιτική των τραπεζών προκειμένου να στρέψουν τμήμα των πελατών τους από τις καταθέσεις (διαθέτουν ήδη υπερβάλλουσα ρευστότητα) προς άλλες μορφές τοποθετήσεων, από τις οποίες αποκομίζουν αξιοσημείωτες προμήθειες.

4. Η γενικότερη άνοδος των αποταμιεύσεων των ελληνικών νοικοκυριών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζεται έως σήμερα (π.χ. βλέπε πορεία ιδιωτικών καταθέσεων).

Στα αξιοσημείωτα των εισροών συγκαταλέγεται και η έμφαση που δίνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων. Έτσι, από την αρχή του 2021 έως και τη 15η Σεπτεμβρίου, από το 1,903 δισ. ευρώ που εισήλθε στην αγορά:

  • Τα 700 εκατ. ευρώ (το 37% του συνόλου) αφορούσαν σε μετοχικά και μικτά Funds of Funds.
  • Τα 500 εκατ. ευρώ (το 25%) σε Ομολογιακά Α/Κ Ελληνικά.
  • Μόλις 43,6 εκατ. ευρώ (ή το 2,3%) τοποθετήθηκαν σε Ελληνικά Μετοχικά Α/Κ. Επιπλέον, σε τίτλους του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατευθύνθηκε πιθανότατα και τμήμα των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια (328 εκατ. ευρώ, ή το 17,2% του συνόλου).
  • Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκαν εισροές 23,8 εκατ. στα Μετοχικά Ανεπτυγμένων Αγορών, 13,2 εκατ. στα Μετοχικά Διεθνή, 34,2 εκατ. στα Μετοχικά Ευρωζώνης και 59,2 εκατ. ευρώ στα Ομολογιακά Διεθνή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους σχετικά μικρό τμήμα των νέων εισροών έχει κατευθυνθεί στα Ελληνικά Μετοχικά Α/Κ, όπως για παράδειγμα το σχετικά χαμηλό ιστορικό αποδόσεων (track record) του Γενικού Δείκτη του ΧΑ κατά τα τελευταία χρόνια και η διστακτικότητα πολλών επενδυτών χαμηλού ρίσκου να τοποθετηθούν στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v