Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα των εισηγμένων turn around stories

Ποια είναι τα 29 φετινά turn around stories της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Οι οικονομικές επιδόσεις, οι πιθανοί κίνδυνοι και τα προσδοκώμενα οφέλη των επόμενων ετών από τις εισηγμένες που θέλουν να γυρίσουν σελίδα. Αναλυτικός πίνακας.

Το στοίχημα των εισηγμένων turn around stories

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου, 29 εισηγμένες εταιρείες πέρασαν από τις ζημίες στα κέρδη (περίπου η μία στις πέντε, βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), γεγονός που οδήγησε σε αθροιστική βελτίωση των επιδόσεών τους κατά 1,24 δισ. ευρώ.

Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός των εταιρειών που μετέτρεψαν τις ζημίες τους σε κέρδη (turn around stories) οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:

Πρώτον, στο γεγονός ότι κατά το πρώτο μισό του 2020 τα αποτελέσματα πολλών εταιρειών είχαν πληγεί έντονα και συγκυριακά από την επιβολή των σκληρών περιοριστικών μέτρων του πρώτου lock down, αλλά και από την μεγάλη πτώση που είχαν σημειώσει οι τιμές των εμπορευμάτων (πχ βλέπε ζημίες αποθεμάτων σε διυλιστήρια). Έτσι, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο εμφάνισαν ζημιογόνο αποτέλεσμα, αρκετές εταιρείες που ήταν κατά βάση κερδοφόρες, όπως πχ η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Fourlis, η Κλουκίνας-Λάππας, η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, η Βογιατζόγλου Systems, η CNL Capital, η Medicon Hellas και το Ιατρικό Αθηνών. Επίσης, η κερδοφορία της Lamda Development επηρεάζεται κάθε φορά, όχι μόνο από τις λειτουργικές της επιδόσεις, αλλά και από τις μεταβολές στις εύλογες αξίες των ακινήτων της.

Και δεύτερον, στην έντονα ανοδική πορεία της οικονομίας (+7% το ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο), η οποία έγινε ιδιαίτερα ορατή στους επιχειρηματικούς κλάδους που σχετίζονται με τις εξαγωγές (πχ Viohalco, Fieratex, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου), το asset management (Alpha Trust ΑΕΔΑΚ), τις επενδύσεις και την οικοδομική δραστηριότητα (πχ Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Mevaco, Βιοκαρπέτ, Αφοί Κορδέλλου, Εκτέρ). Σε ορισμένες από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις εταιρειών, στη βελτίωση των αποτελεσμάτων συνέβαλε και η μεγάλη άνοδος που παρατηρήθηκε στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων (πχ χάλυβας, αλουμίνιο, βαμβάκι, νήμα).

H χρηματιστηριακή ιστορία έχει δείξει ότι οι περιπτώσεις των turn around stories έχουν αποφέρει σε βάθος χρόνου πολύ υψηλές αποδόσεις στους μετόχους τους, αρκεί η μετάβαση μιας εταιρείας από τις ζημίες στα κέρδη να έχει διατηρήσιμο χαρακτήρα. Ενδεικτικές περιπτώσεις τέτοιων αποδοτικών επενδυτικών επιλογών ήταν κατά τα τελευταία χρόνια αυτές του Παπουτσάνη, της Byte Computer, της Αλουμύλ, της Τζιρακιάν, της Lavipharm και της Δομικής Κρήτης (βλέπε στοιχεία του σχετικού πίνακα, με τις Παπουτσάνης και Byte Computer να έχουν προχωρήσει επιπλέον και σε χρηματικές διανομές).

To ενδιαφέρον στοιχείο στην τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία είναι ότι διαμορφώνεται ένα περιβάλλον πολύ σημαντικής αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, καθώς όσο και αν τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους και της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν στο επίκεντρο, οι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ως βασικό σενάριο την επίτευξη ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης στη χώρα μας έως τουλάχιστον το 2024-2025. Αιχμή του δόρατος αυτής της ανάπτυξης προβλέπεται να είναι πέραν του τουρισμού, τα Κοινοτικά κονδύλια και οι επενδύσεις και έτσι οι κλάδοι που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν θα είναι η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, οι κατασκευές, η βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και εκείνοι που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα (πχ μέταλλα, ξυλεία, τσιμέντα).

Έτσι, από τα turn around stories του πρώτου φετινού εξαμήνου, εταιρείες όπως η Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, η Αφοί Κορδέλλου, η Mevaco, η Βιοκαρπέτ, η Εκτέρ, η Interwood-Ξυλεμπορία, η Unibios, αλλά και η Viohalco (τουλάχιστον στις δραστηριότητες του χάλυβα και των ακινήτων) φαίνεται πως μπορούν να ελπίζουν βάσιμα ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουν ένα υψηλότερο επίπεδο ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση διευθύνοντος συμβούλου εισηγμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της μεταλλουργίας: «Φέτος βλέπουμε μια αύξηση της ζήτησης κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες, εμβληματικού χαρακτήρα, επενδύσεις. Ακούμε ότι η πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών των μετάλλων θα αναβάλλει αρκετά projects των πελατών μας. Ακόμη και αν είναι έτσι, για πόσο χρονικό διάστημα θα συμβεί αυτό; Θα αναβληθεί για παράδειγμα το έργο στο Ελληνικό, ή στη γραμμή 4 του μετρό; Θα καθυστερήσει το χτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων και αποθηκευτικών κέντρων, όταν προβλέπεται θερμό μέλλον στις συγκεκριμένες δραστηριότητες; Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πιστεύω ότι θα μιλάμε για αναβολές και όχι για ματαιώσεις επενδύσεων και επίσης ότι οι όποιες αναβολές δεν θα διαρκέσουν για πολύ».

Ωστόσο, στο σενάριο μιας σημαντικά ανοδικής οικονομικής πορείας κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα ωφεληθούν μόνο οι προαναφερόμενοι κλάδοι, αλλά η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στο σύνολο της οικονομίας. Έτσι, θα μπορούσαν να ευνοηθούν και εταιρείες όπως πχ η Fourlis, η Μινέρβα, η Βογιατζόγλου Systems, η ΕΛΓΕΚΑ, η Moda Bagno, κ.α.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν κάθε εισηγμένη εταιρεία ξεχωριστά, όχι μόνο γιατί μπορεί να έχει ήδη προεξοφλήσει στην τρέχουσα χρηματιστηριακή της αποτίμηση την προβλεπόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης, αλλά και γιατί ενδεχομένως να μην έχει τις δυνατότητες να καρπωθεί ένα σημαντικό μέρος αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v