Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jefferies: Αναβαθμίζει την ελληνική αγορά μετοχών σε bullish

Τα καλύτερα είναι μπροστά, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος. Η μεγάλη ανατροπή στο ΑΕΠ το 2021 και η εκτίμηση για τη συνέχεια. Πώς βλέπει τις αποτιμήσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Jefferies: Αναβαθμίζει την ελληνική αγορά μετοχών σε bullish

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας διαπραγματεύεται πλάγια τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά με τo 67% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο και με τις τουριστικές αφίξεις του 2021 να απέχουν λίγο από τα επίπεδα του 2015, τα καλύτερα είναι μπροστά, επισημαίνει η αμερικανική Jefferies.

Η Jefferies έχει σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι γεμάτο από εταιρείες που διαθέτουν το πλεονέκτημα να λειτουργούν στην αγορά με υψηλά εμπόδια εισόδου. Η αποτίμηση της αγοράς είναι ικανοποιητική και γι' αυτό αλλάζει στάση σε bullish, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατανομής των περιουσιακών στοιχείων.

Μετά από μια περίοδο αποπληθωρισμού το 2020, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (Οκτ. 3,4%) είναι και πάλι θετικός. Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων επιστρέφει κάτω από το 25% και πλησιάζει προς τα χαμηλά επίπεδα του 2008. Η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπογραμμίζει. 

Η Ελλάδα ενδεχομένως παρήγαγε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021, +16,2% q-q στο 2ο τρίμηνο του 2021. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εκπλήξει στο περίπου 8% για ολόκληρο το 2021 -πολύ πάνω από τις προηγούμενες υποθέσεις της και σχεδόν αντισταθμίζει τη συρρίκνωση κατά -8,2% το 2020.

Η εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Επόμενης Γενιάς της ΕΕ θα βοηθήσει να αντισταθμιστεί η μόνιμη «ουλή» της απώλειας παραγωγής 3% από την πανδημία. Αυτό που δεν αναγνωρίζεται ευρέως είναι το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Αν και απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, μια σειρά συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2015-2017 ενοποίησαν τους κανόνες παροχών και εισφορών, αφαίρεσαν αρκετές στρεβλώσεις και μείωσαν τον κατακερματισμό και το κόστος.

Έχουν επίσης αναληφθεί φορολογικές μεταρρυθμίσεις και έχει αναμορφωθεί ο πτωχευτικός κώδικας. Η οικονομία δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλεια και το επίπεδο του χρέους εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, καταλήγει η Jefferies.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v