Ποιες ελληνικές μετοχές προτείνει τώρα η Eurobank Equities

Ελκυστικές οι ελληνικές μετοχές εκτιμά η χρηματιστηριακή, που βλέπει άνοδο λειτουργικών κερδών 14% το 2022. Εκτίναξη μεταβλητότητας τις επόμενες εβδομάδες, «οδηγός» η μετάλλαξη Όμικρον. Οι μετοχές που έχουν «αντισώματα».

Ποιες ελληνικές μετοχές προτείνει τώρα η Eurobank Equities

Τη μετοχική στρατηγική της για τις επόμενες εβδομάδες και για το 2022 καταθέτει η Eurobank Εquities σε έκθεσή της.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό στις αρχές και στα μέσα του έτους, το μομέντουμ για τις ελληνικές μετοχές έχει εξασθενήσει τελευταία, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 4% τον τελευταίο μήνα, μετά και το ξεπούλημα της Παρασκευής λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Η νέα μετάλλαξη προστίθεται στις ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό και τη μείωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου που βαρύνει το ελληνικό χρηματιστήριο.

H Covid-19

Οι ανησυχίες για την πανδημία έχουν ανακάμψει διεθνώς λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον. Εντός της χώρας, τα κρούσματα παραμένουν κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως και οι θάνατοι, ενώ αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση πρόσφατα ενίσχυσε τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πανδημία στοχεύοντας αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.

Η μετάλλαξη Όμικρον ενισχύει αυτές τις ανησυχίες, δεδομένων των ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από τη Δέλτα. Το βασικό ερώτημα είναι εάν τα υφιστάμενα εμβόλια καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη, κάτι που θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες για να απαντηθεί.

Ως εκ τούτου, το ρίσκο επιβολής νέων περιορισμών δεν είναι αμελητέο, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ένα ενδεχόμενο lockdown 2 εβδομάδων θα κοστίσει 1-1,2 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε πίεση 0,6-0,7% στο ΑΕΠ.

Το 2022

Με το ελληνικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί 7-8% φέτος και 4,5-5% το 2022, το πλαίσιο δείχνει υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις γνωστές διεθνείς προκλήσεις.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 14% για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες στο ταμπλό το 2022, μετά από άνοδο 10% το 2021.

Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με ελκυστικές αποτιμήσεις, με discount 25-30% σε σχέση με τις μετοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οι κορυφαίες επιλογές

Αναμένεται να παραμείνει η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές για τις επόμενες εβδομάδες, με οδηγό της τάσης τα στοιχεία για την αποδοτικότητα των εμβολίων ενάντια στη νέα μετάλλαξη. Με τα στελέχη της Moderna να εμφανίζονται αισιόδοξα ότι ένα νέο εμβόλιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του νέους έτους εάν χρειαστεί, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η όποια διόρθωση στο Χρηματιστήριο προσφέρει ελκυστικό σημείο εισόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει έκθεση:

- Σε μετοχές με υψηλές και διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένη επίπτωση από τον πληθωρισμό κόστους όπως ο ΟΠΑΠ.

- Σε μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση όπως η ΔΕΗ και ο Μυτιληναίος.

- Στις τράπεζες, στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος από τα κόκκινα δάνεια, της πιστωτικής επέκτασης και της ελκυστικής αποτίμησης όπως η Εθνική Τράπεζα.

- Σε μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην επανεκκίνηση της οικονομίας και σε κυκλικές μετοχές όπως οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v