Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι χρειάζεται για να «σπάσει» τις 900 μονάδες

Ο ισχνός τζίρος ψαλιδίζει τα φτερά των επενδυτών, που πιστεύουν ότι η εγχώρια αγορά μπορεί να δώσει μια τελευταία κίνηση, πριν το τέλος της φετινής χρονιάς. Η υψηλή μεταβλητότητα και τα τεχνικά σημεία που έχουν σημασία.

Χρηματιστήριο: Τι χρειάζεται για να «σπάσει» τις 900 μονάδες

Παρά τις περιορισμένες συναλλακτικές αξίες, η αγορά κυνήγησε την επιστροφή της πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη τελικά να αποτυγχάνει. Μετά από μια ξεκάθαρα ανοδική συνεδρίαση στην οποία οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, το αρνητικό στοιχείο ήταν η αποτυχία του δείκτη να κινηθεί λίγο υψηλότερα, προς το όριο των 900 μονάδων.

Με την καθαρή αξία συναλλαγών να βαίνει μειούμενη, όλο και λιγότεροι παράγοντες της Αγοράς συνεχίζουν να ελπίζουν για κάτι σημαντικά καλύτερο μέσα στις 15 συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί η χρηματιστηριακή χρονιά.

Η μεταβλητότητα στο Χ.Α. επέστρεψε και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έστω και αν τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες εταιρείες προσφέρουν κάποιου είδους στήριξη στις αποτιμήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις και σκέψεις για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Στον αντίποδα, οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζουν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία αρνητικά και εν πολλοίς να διαμορφώνουν το αποτέλεσμα. Μέχρι και την επόμενη Παρασκευή που είναι προγραμματισμένο το triple witching Δεκεμβρίου στην αγορά των παραγώγων, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις, η αξία των συναλλαγών θα πρέπει να ενισχυθεί ελαφρώς.

Πιο τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο υψηλότερα των 891-896 μονάδων (επίπεδα στα οποία συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι όροι (ΚΜΟ) 30, 60 και 90 ημερών), αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κίνηση προς τις 900 μονάδες και έπειτα υψηλότερα στις 927 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν το ημερήσιο “stop short” πολλών traders. Πιο πάνω, τα επίπεδα των 930-934 μονάδων και το «στοιχειωμένο» επίπεδο των 950 μονάδων.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σενάριο με υψηλές πιθανότητες όσο οι αξίες των συναλλαγών είναι τόσο ρηχές, με κλείσιμο χαμηλότερα των 883-880 μονάδων, επίπεδα στα οποία συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, δεν θα μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 868 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 830 μονάδων και των 802 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 


Υπενθυμίζεται ότι για τον Δείκτη των Τραπεζών το πρώτο ζητούμενο ήταν το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 575-579 μονάδων, που συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών, και το δεύτερο και σπουδαιότερο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 603-606 μονάδων, που βρίσκεται το χάσμα του δείκτη (gap) και των 621 μονάδων, που αποτελεί και το ημερήσιο “stop short” των «γρήγορων» του ΧΑ.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταίο «οχυρό» των αγοραστών είναι η ζώνη των 560-535 μονάδων, όπου συγκλίνουν και οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη



Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημάδι θετικής ένδειξης είναι όσο δίνει κλείσιμο υψηλότερα των 2.130 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), κάτι που αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2.181 μονάδες, όπου βρίσκεται και το «χάσμα» (gap), τις 2.231 μονάδες, τις 2.238 μονάδες όπου έχουμε το ημερήσιο “stop short” των traders της αγοράς και φυσικά το «χάσμα» των 2.240 μονάδων.

Σε επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2.124 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), βάζουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι επόμενες στηρίξεις στις 2.090 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και χαμηλότερα στις 2.079 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v