Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα στοιχήματα του Χρηματιστηρίου σε περιβάλλον αστάθειας

Η προσπάθεια των αγοραστών να κρατήσουν τα ηνία στην εγχώρια αγορά και οι αντίθετοι άνεμοι που πνέουν στο διεθνές σκηνικό. Η υποχώρηση του τζίρου και οι αυστηρά επιλεκτικές κινήσεις ίσως έχουν τη σημασία τους τις επόμενες ημέρες.

Τα νέα στοιχήματα του Χρηματιστηρίου σε περιβάλλον αστάθειας

Παρά τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, οι αγοραστές κέρδισαν τη μάχη και τις εντυπώσεις, αφού σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον με μεγάλες εξωτερικές ανησυχίες καταφέρνουν και κρατούν τις τιμές των δεικτών σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους και σε αντίθεση με τις ξένες αγορές.

Για το 2022, οι αποδόσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ της εγχώριας αγοράς και των βασικών ξένων αγορών, όπου ο Γενικός Δείκτης διατηρεί με ευκολία τα κέρδη του 4%, με τον γερμανικό δείκτη DAX και τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να χάνουν 3% και 9% αντίστοιχα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων στη Fed που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και οι έκτακτες αγορές ομολόγων που θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου θα δώσουν τον τόνο στις αγορές και στην Ελλάδα. Οι αγορές των μετοχών είθισται να καταγράφουν τα χαμηλά τους στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πρώτη αύξηση των επιτοκίων και έπειτα κινούνται θετικά αναλόγως των συνθηκών. Η υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) και οι αυστηρά επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών ίσως έχουν τη σημασία τους στις επόμενες ημέρες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε και πάλι “contrarian” στο επιφυλακτικό κλίμα, με τους αναλυτές να αποδίδουν την κίνηση στην καλή εικόνα που έχουν συνολικά οι τραπεζικές μετοχές και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., το σύνολο των εγχώριων αναλυτών συμφωνεί ότι η μεταβλητότητα - νευρικότητα θα συνεχιστεί, ενώ η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη στις διεθνείς αγορές και στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινώνονται. Η τεχνική εικόνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δίνει σαφές προβάδισμα στους αγοραστές ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σηματωρός για την ευρύτερη πορεία της αγοράς και των τραπεζικών τίτλων, έκλεισε σε υψηλά 45 μηνών.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 664,8 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 621 (gap, ενώ σπεύδει και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 586 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κλεισίματος υψηλότερα των 664,8 μονάδων, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 688 μονάδες.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, προκειμένου να διατηρηθεί το σενάριο για κίνηση προς τις 1.013 μονάδες, είναι η ανακατάληψη των 950 μονάδων, ή να αντέξει η επόμενη ζώνη στήριξης στις 900-895 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, με κλείσιμο χαμηλότερα των 895 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 881 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 877 (gap) και 865 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τέλος, αναφορικά με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2.240 μονάδων, το σενάριο για αναρρίχηση προς τις 2.313 μονάδες παραμένει στο τραπέζι. Αν χαθούν, εκ νέου, οι 2.240, οι επόμενες στηρίξεις στις 2.231, 2.217 και 2.200 μονάδες. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2.200 μονάδων θα φέρει την «υπέρτατη μάχη» στις 2.180-2.100 (υπερασπίζονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 εβδομάδων) και στις 2.072 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v