Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν εννέα χρηματιστηριακές τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος

Υπεραπόδοση της μετοχής το προσεχές διάστημα και ακόμη ισχυρότερα κέρδη το 2022 αναμένουν για την Mytilineos οι εγχώριες χρηματιστηριακές. Οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι.

Πώς είδαν εννέα χρηματιστηριακές τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος

Τις ισχυρές προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίος υπογραμμίζουν στα σημερινά τους report οκτώ χρηματιστηριακές εταιρίες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2021 εχθές. 

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της Eurobank Equities, το τέταρτο τρίμηνο της εισηγμένης παρείχε δυναμικό κλείσιμο στη χρήση με ιδιαίτερα στιβαρές επιδόσεις στην ηλεκτροπαραγωγή και αυξημένη συμβολή της Μεταλλουργίας εν μέσω εξαιρετικά ευνοϊκών τιμών αλουμινίου.

Η διοίκηση της εταιρίας επανέλαβε το guidance για διπλασιασμό των καθαρών κερδών το 2022 έναντι του 2020 (δηλ. κοντά στα €260 εκατ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα έκτακτα γεγονότα (όπως η ενεργειακή κρίση ή η παραλλαγή Omicron).

Η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύταση buy και τιμή-στόχο στα 20,12 ευρώ, σημειώνει ότι η εισηγμένη εμφάνισε ισχυρές και ανθεκτικές επιδόσεις παρά τις αντιξοότητες, όπως η Covid-19, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και οι τιμές ενέργειας.

Η Beta Χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν ισχυρά, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της, λόγω των ισχυρών επιδόσεων των τμημάτων Μεταλλουργίας και Ενέργειας. Το Q4:21 ήταν ιδιαίτερα ισχυρό παρακάμπτοντας την εποχιακή αδυναμία.

Συνολικά, τονίζει, ανακοινώθηκαν πολύ ικανοποιητικά μεγέθη και υποσχόμενες προοπτικές για την τρέχουσα χρήση. Η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E 9,3 με βαση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη 2022.

Η NBG Χρηματιστηριακή (διατηρεί σύσταση Outperform),  τονίζει την αύξηση 40% στα έσοδα της εισηγμένης, ενώ υπογραμμίζει ότι στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη για διπλασιασμό των κερδών του ομίλου το 2022 σε σύγκριση με το 2020, στα 260 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, το περιβάλλον παραμένει ασταθές, ωστόσο, αν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα, η κερδοφορία αναμένεται να διπλασιαστεί ενώ τα στελέχη της εταιρείας εργάζονται για να ξεπεράσουν την πρόβλεψη. Για την πορεία της μετοχής, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η εταιρεία έχει γίνει ο ιδανικός συνδυασμός μετοχής αξίας και μετοχής ανάπτυξης, γεγονός ασυνήθιστο και σπάνιο για τις παγκόσμιες αγορές. Τόνισε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών σχεδιάζεται να συνεχιστεί.

Η AXIA, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί buy με τιμή-στόχο στα 23,1 ευρώ, επισημαίνει ότι η εταιρία ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα άνω των προβλέψεων, με την αύξηση της κερδοφορίας να επιτρέπει ετήσια αύξηση 10% στο μέρισμα ανά μετοχή. στα 0,42 ευρώ.

Σύσταση outperform για τη μετοχή δίνει και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, επισημαίνοντας ότι η εισηγμένη κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα και διατήρησε το guidance για ισχυρή αύξηση των κερδών το 2022. 

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι επιδόσεις τετάρτου τριμήνου αντανακλούν την ισχυρή θέση του ομίλου στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας την υψηλή απόδοση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη στρατηγική βελτιστοποίησης κόστους φυσικού αερίου, καθώς και το ανταγωνιστικό μείγμα πωλήσεων και τη δομή κόστους της δραστηριότητας αλουμινίου. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει επίσης τις ανθεκτικές ελεύθερες ταμειακές ροές και τον υγιή ισολογισμό (600 εκατ. ευρώ ταμειακά αποθέματα + 0,9 δισ. ευρώ δεσμευμένα πιστωτικά όρια) παρά τις αυξανόμενες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα 2021 της εισηγμένης, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της, ιδίως στο μέτωπο των καθαρών κερδών. 

Η μετοχή εμφάνισε ισχυρή ανοδική πορεία το 2021, ωστόσο η Παντελάκης εκτιμά ότι υπάρχει συνέχεια στο ράλι: Το πρώτο σκέλος της ανόδου βασίστηκε στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά το δεύτερο σκέλος θα υποστηριχθεί από επενδυτές που προεξοφλούν τη σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών.

Η Wood επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα 2021 ήταν ισχυρά αλλά τα αποτελέσματα του 2022 αναμένονται ακόμη ισχυρότερα. Οπως αναφέρει, οι προοπτικές για το 2022 παραμένουν θετικές, λόγω της αύξησης των τιμών του αλουμινίου, του ισχυρού ανεκτέλεστου στα έργα ΑΠΕ και της λειτουργίας της νέας μονάδας CCGT.

Η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση overweight και τιμή-στόχο στα 19,5 ευρώ, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα 2021 ήταν ισχυρά, με τις προοπτικές για εφέτος να είναι ιδιαίτερα θετικές, παρά την ενεργειακή κρίση. Οπως αναφέρει, "σύμφωνα με την εκτίμησή μας, ο όμιλος είναι σε καλή θέση για να διαχειριστεί την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v