Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Capital Economics: Εχει ακόμη... δρόμο η πίεση στα ευρωομόλογα

Σημαντικές ανοδικές πιέσεις στα spreads των ευρωομολόγων αναμένει ο οίκος. Οι κινήσεις της ΕΚΤ και πώς μπορεί να αποτραπεί μια νέα άνοδος των αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια.

Capital Economics: Εχει ακόμη... δρόμο η πίεση στα ευρωομόλογα

«Αναμένουμε τώρα υψηλότερες και νωρίτερα τις κορυφές στις αποδόσεις των ομολόγων», εξηγεί η Capital Economics. Πιστεύει πλέον ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των αναπτυγμένων αγορών θα κορυφωθούν νωρίτερα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ανέμενε προηγουμένως. Αυτό αντανακλά την άποψη ότι οι κύκλοι σύσφιξης θα είναι πιο εμπροσθοβαρείς και επιθετικοί από ό,τι εκτιμούσε, προηγουμένως.

«Την τελευταία εβδομάδα περίπου, τα spreads της περιφέρειας έχουν μειωθεί καθώς η ΕΚΤ φάνηκε πιο πρόθυμη να παρέμβει για να αποφύγει τον "κατακερματισμό". Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η προοπτική της νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και η επιδείνωση της όρεξης για "ριψοκίνδυνα" περιουσιακά στοιχεία γενικά θα θέσει σημαντικές ανοδικές πιέσεις στα spreads της ευρωπεριφέρειας φέτος», εξηγεί ο οίκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο μια αρκετά ανοικτή δέσμευση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα της περιφέρειας θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει μια νέα αύξηση των spreads και τελικά η ΕΚΤ θα προβεί τελικά σε μια τέτοια δέσμευση, αλλά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και περισσότερος πόνος στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας για να το πράξει.

«Παρ' όλα αυτά, τα πρόσφατα σχόλια σχετικά με τον κατακερματισμό από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι το επίπεδο των περιθωρίων που θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο backstop για τις περιφερειακές αγορές ομολόγων μπορεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», εξηγεί η Capital Economics.

Κατά συνέπεια, αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα περιφερικά spreads, ελαφρώς. Προβλέπει τώρα ότι το περιθώριο μεταξύ των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων και των 10ετών γερμανικών ομολόγων να κλείσει φέτος στις 275 μ.β. (προηγουμένως 350 μ.β.), σε σχέση με λίγο πάνω από τις 200 μ.β. που είναι τώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v