Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 12% στις μετοχές Deutsche Bank και Commerzbank

Η κατολίσθηση δείχνει να σχετίζεται με δυο πιθανά γεγονότα που σχετίζονται με τις αγορές ομολόγων, κρατικών και εταιρικών, στη σκιά των ανησυχιών που προκαλεί το στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον το οποίο δείχνει πλέον να παγιώνεται στη Γερμανία.

Βουτιά 12% στις μετοχές Deutsche Bank και Commerzbank

Γκρεμίστηκε 12% η μετοχή της Deutsche Bank της μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία, παρασύροντας μαζί της στην κατολίσθηση και την Commerzbank.

Η δραματική πτώση, δείχνει να σχετίζεται με δυο πιθανά γεγονότα που εξελίσσονται στις αγορές ομολόγων, κρατικών και εταιρικών, στη σκιά των ανησυχιών που προκαλεί το στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον το οποίο δείχνει πλέον να παγιώνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς. 

Τις τελευταίες ημέρες, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, με το οποίο οι τράπεζες τείνουν να κινούνται σε τροχιά στενής στατιστικής συσχέτισης, υποχώρησαν από περίπου 1,74% σε 1,4%, μια απότομη πτώση μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Η είδηση ήρθε μετά τα τελευταία μακροικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνεται, γεγονός που οδηγεί τους επενδυτές να προετοιμάζονται για δυνητικά πιο αργή οικονομική ανάπτυξη από ό,τι αρχικά αναμενόταν φέτος, εντείνοντας τους φόβους για το ενδεχόμενο ύφεσης σε συνθήκες πληθωρισμού-ρουκέτα, μια τέλεια δηλαδή στασιμοπληθωριστική καταιγίδα.

Επιπλέον, μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να ξεφορτωθούν εταιρικά ομόλογα που έχουν γεμίσει τα χαρτοφυλακιά τους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ζημιές στους ισολογισμούς, αναφέρουν αναλυτές.

Η Deutsche Bank πούλησε πρόσφατα ομόλογα στη σκιά μιας εταιρικής εξαγοράς στα $0,82 το δολάριο. Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει, προειδοποιούν τώρα οι ειδικοί του χώρου.

Η Deutsche Bank βυθίζεται σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των γερμανικών 10 ετών κρατικών ομολόγων

«Οι τράπεζες συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν deals πριν από μήνες και είχαμε μια τεράστια αλλαγή στις προσδοκίες», δήλωσε στο Bloomberg, η Νικόλ Χάμοντ στην Angel Oak Capital Advisors. «Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον κάνει τους επενδυτές να είναι πολύ πιο επιλεκτικοί και θέλουν να πληρώνονται περισσότερα για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν».

Δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει το μπαούλο με τα εταιρικά ομόλογα στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Ωστόσο, γενικά, αναλυτές προσπαθούν να καθησυχάσουν διότι όπως λένε πρόκειται για έναν κολοσσό, τη Deutsche Bank, η λένε μπορεί να επωφεληθεί από την κίνηση  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ετοιμάζεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού γίγαντα. 

Ωστόσο η βίαιη πτώση σήμερα δείχνει τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών, ακόμα και σε τραπεζικά μεγαθήρια, όπως οι Deutsche Bank και Commerzbank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v