Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ρίσκα και το μαξιλάρι των αποτιμήσεων για το Χρηματιστήριο

Σε ποιες βάσεις ποντάρουν οι long για τα νέα στοιχήματά τους στην ελληνική αγορά. Τα μηνύματα από την οικονομία και το μεγάλο εμπόδιο. Οι εκτιμήσεις για το επίπεδο κινδύνου που κρύβεται στο Χρηματιστήριο.

Τα ρίσκα και το μαξιλάρι των αποτιμήσεων για το Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δείχνει να προσπαθεί να ξεπεράσει το τελευταίο… άτσαλο πρεσάρισμα των πωλητών. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι πήχης μπορεί να μπει σταδιακά υψηλότερα γιατί κάποιες επιμέρους μετοχές ήδη δίνουν αξιοσημείωτες αποδόσεις. Παράλληλα, για τους ξένους επενδυτές η γενική εικόνα τώρα αρχίζει να αποκτά και πάλι ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν και πάλι «προσδοκία», ειδικά για εισροές από τα emerging funds, αφού στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας φαίνεται να μην υπάρχει ανησυχία. Τόσο οι διεθνείς παρατηρητές όσο και τα πρόσφατα conference calls των εγχώριων εισηγμένων εταιρειών (και των τραπεζών), μετά την αρχική μείωση στον πήχη της φετινής ανάπτυξης σε 3%, τις ανακοινώσεις του πρώτου τριμήνου και των PMI, επιστρέφουν σε εκτιμήσεις κοντά στο 4%.

Παράλληλα, οι προσδοκίες των ξένων επενδυτών, αλλά και της κυβέρνησης είναι πως στο β’ εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη νικήτρια στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και αυτό είναι πιθανό να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο την ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από το τρίτο τρίμηνο φέτος (ακριβώς στη μέση της τουριστικής σεζόν). Υπό αυτή την οπτική, καθώς αρχίζει και αφομοιώνεται ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κάτι περισσότερο από ένα «σύντομο trade», αφού οι διαχειριστές των αναδυόμενων αγορών και των ρωσικών κεφαλαίων σύντομα θα κινηθούν σε άλλες αγορές.

Η οικονομία

Η ορατότητα στις εγχώριες μετοχές πιο υψηλή, αφού μετά το rebalancing, ο αριθμός των αλλαγών των δεικτών σε όρους στάθμισης και αριθμού συμμετοχής τίτλων από τον οίκο MSCI έχει ανέβει. Παράλληλα, οι οικονομικές προοπτικές για το 2022 θεωρούνται, για τη συγκυρία, ισχυρές, παρά τα συνεχή εμπόδια που προκύπτουν. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι δείκτες υψηλής συχνότητας: οι δείκτες κλίματος έδειχναν ότι η ανάκαμψη θα είναι διαρκής και ισχυρή ακόμη και μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ και η ανεργία θα μπορούσε να πέσει σε μονοψήφια επίπεδα στο peak της τουριστικής σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόβλεψη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα για το 2022 στο 3%, κατά μέσο όρο, μπορεί τελικά να αποδειχθεί μικρή. Η πρώτη αποτύπωση των εσόδων του τουρισμού είναι εξαιρετικά θετική, καθώς ο Απρίλιος εκτιμάται ότι ξεπέρασε το έτος-ρεκόρ του 2019.

Το μεγάλο εμπόδιο

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τη χώρα μετά από πολλά χρόνια απουσίας και έχει ήδη αρχίσει και δημιουργεί προβλήματα: έχει επιταχυνθεί ήδη πριν από την εισβολή στο 7,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ενώ τον Μάιο ο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 10,7% όταν στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% από 7,5% τον Απρίλιο και 7,4% τον Μάρτιο, καθώς τόσο οι τιμές των τροφίμων όσο και οι τιμές των μη τροφίμων αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην οικονομία μπορεί να κινηθεί κοντά στο 5%-6% αλλά θα εξαρτηθεί από το κόστος της παρέμβασης της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος, καυσίμων, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τον τελικό ρυθμό της ανάπτυξης και την τελική κρατική στήριξη για τις ευάλωτες ομάδες. Αρνητική είναι ωστόσο η εξέλιξη στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πέρσι, το πρώτο τετράμηνο του έτους ήταν στο 1,2 δισ. και φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε στα 3,5 δισ. γεγονός που αποδίδεται στην εκτόξευση των τιμών των καυσίμων.

Η εικόνα του ελλείμματος στο ισοζύγιο, πάντως, αναμένεται να βελτιωθεί διότι τα υψηλά πλεονάσματα από τον τουρισμό θα ισορροπούν εν μέρει την κατάσταση. 

Οι δείκτες και οι αποτιμήσεις

H τεχνική εικόνα της αγοράς γίνεται και πάλι λίγο πιο θετική μετά το μούδιασμα των τελευταίων ημερών, οι αναθεωρήσεις κερδών έχουν και πάλι σταθεροποιηθεί, ενώ και το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών φαίνεται αρκετά αυξημένο στο 11% σε σχέση με το ιστορικό του επίπεδο. Η αγορά μετοχών δεν είναι ακριβή, καθώς οι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει αρκετές θέσεις τους τελευταίους 5 μήνες.

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών, η Ελλάδα τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV). Παράλληλα, η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα ανακάμψει κατά 15%-20% φέτος.

Οι ελληνικές μετοχές αθροιστικά, όπως απεικονίζονται στην αποτίμηση του Γενικού Δείκτη βάσει των στοιχείων της Factset, εμφανίζουν πλέον discount σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και με τις ευρωπαϊκές μετοχές. Σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές, η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη, με την εγχώρια αγορά να εμφανίζει υψηλότερο discount σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV) και αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA). Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της Factset, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται με 10,7 φορές τα κέρδη του 2022 (λαμβανομένης υπόψη της μείωση της κερδοφορίας) έναντι 14,5 φορές για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 6 φορές έναντι 9 φορών για τον δείκτη Euro Stoxx. Παράλληλα, ο εγχώριος δείκτης βάσει των προβλέψεων στη βάση δεδομένων της FactSet, θα εμφανίσει αρκετά υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους για το 2022-2023. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αύξησης των EPS για το 2020 κυμαίνεται στο 10%, ενώ για τον ελληνικό δείκτη το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξεως του 45%.

Η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει discount σε όρους εσωτερικής αξίας. Σε επίπεδο συνολικής αγοράς, το discount στους δείκτες τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι άνω του 50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v