Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα δυο κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τον τραπεζικό κλάδο

Επέρχεται σύγκρουση, νομοτελειακά, στο ταμπλό του ΧΑ, μεταξύ των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων. Τι σήματα στέλνει η τεχνική ανάλυση για την πορεία των μετοχών του κλάδου. Ποια είναι τα δυο επίπεδα που κρίνουν την τάση.

Χρηματιστήριο: Τα δυο κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τον τραπεζικό κλάδο

Με τις τράπεζες να ξεπερνούν με τις επιδόσεις τους τις εκτιμήσεις των αναλυτών και να προχωρούν ακόμα και σε αναβαθμίσεις στα guidance για τη φετινή χρονιά, αλλά και την περίοδο 2023-2024, το ριμπάουντ από τα μέσα Ιουλίου στις τιμές των μετοχών τους δείχνει πλήρως δικαιολογημένο.

Η αγορά εκτιμά ότι οι αναλυτές στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους για τα οικονομικά μεγέθη που λογικά θα επηρεάσουν και τις προτεινόμενες τιμές στόχους των τραπεζών.

Με τους δείκτες NPE να έχουν ήδη κινηθεί χαμηλότερα του 10% για όλες τις τράπεζες και την κερδοφορία να βελτιώνεται ορατά, με σταθερή ανάπτυξη της δανειακής βάσης οι αρνητικές σκέψεις αφορούν σχεδόν αποκλειστικά το εξωτερικό περιβάλλον με την αυξανόμενη απειλή από φυσικό αέριο, την αύξηση του πληθωρισμού, τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πιθανή ύφεση στην ΕΕ.

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, στην προηγούμενη ανάρτηση μας  παρουσιάσαμε με το Δημήτρη Τσάντο, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter μαζί τον ελληνικό δείκτη των τραπεζών και τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών Stoxx Banks. Είχαμε εκφράσει την εκτίμηση ότι απομένει άλλη μια τελευταία καθοδική κίνηση σε νέα χαμηλά και για τους δυο δείκτες,. Έκτοτε ο δείκτης των τραπεζών ακολούθησε την εκτίμηση μας ότι θα δει χαμηλότερα επίπεδα και κατέβηκε στο τελευταίο χαμηλό του Ιουνίου των 443,16 μονάδων.

Η κίνηση έγινε με A-B-C, αρά το πιο πιθανό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να κινείται ο δείκτης των τραπεζών ως Leading Diagonal από το τελευταίο υψηλό των 752 μονάδων. Αν η εκτίμηση μας είναι σωστή, τότε στο χαμηλό των 443,16 μονάδων ήταν το κύμα 3 και ο δείκτης έκτοτε διορθώνει ως κύμα 4. Η ζώνη διόρθωσης του ως κύμα 4 οριοθετείται μεταξύ των 573-603 μονάδων, αρά για όσο βρισκόμαστε κάτω από αυτή τη ζώνη, το καθοδικό σενάριο είναι εν ισχύ και η επόμενη καθοδική κίνηση θα βρει το δείκτη πέριξ των 340 μονάδων ολοκληρώνοντας εκεί το πεντακυματικό καθοδικό ως Leading Diagonal.

Οποιαδήποτε υπέρβαση των 603-620 μονάδων ακυρώνει τη κίνηση και χρήζει επανεκτίμησης. Σε πιο βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η εκτίμηση μας είναι ότι στις 575 μονάδες κορύφωσε ως κύμα (3) και βρίσκεται στο κύμα (4) του C με πιθανό σημείο διόρθωσης τις 540-550 μονάδες περίπου οπού και το εδράζει και το 38,2% της κίνησης. Από κει απομένει ένα ακόμη ανοδικό πέμπτο κύμα πέριξ των 600 μονάδων, οπού και το 61,8% όπως αναφέραμε παραπάνω.

Απώλεια των 530 μονάδων σημαίνει ότι η ανοδική κίνηση έλαβε τέλος, ήταν διορθωτική και άρχισε η κάθοδος προς χαμηλότερα επίπεδα. Ανοδική συνέχεια πέραν των 603 μονάδων κι έπειτα των 620 μονάδων σημαίνει ότι η καθοδική κίνηση ακυρώνεται και θα δούμε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Συνεπώς, τα “μάτια” των επενδυτών θα είναι στραμμένα στα επίπεδα των 530 μονάδων και έπειτα στα επίπεδα των 603-620 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v