Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Βγάλτε... μάρκες από το Χρηματιστήριο

Αμυντική στάση προτείνει η χρηματιστηριακή, μετά το πρόσφατο ράλι στο χρηματιστήριο. Ποιες μετοχές και γιατί προτείνει στους επενδυτές. Βλέπει αυξημένο πολιτικό κίνδυνο και δύο δύσκολα τρίμηνα για την οικονομία.

Eurobank Equities: Βγάλτε... μάρκες από το Χρηματιστήριο

Οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 11% από τα χαμηλά του Ιουνίου, ακολουθώντας μια ελαφρώς χαμηλότερη άνοδο του ευρωπαϊκού Stoxx 600 (8%), επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank Equities, επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε στη σκιά εκτιμήσεων για λιγότερο επιθετικές κινήσεις από τη Fed στα επιτόκια.

Το short covering και οι περιορισμένοι όγκοι είναι πιθανό να έχουν συμβάλει, βοηθώντας το ΧΑ να διαγράψει τις απώλειες του έτους. Από πλευράς κλάδων, οι τράπεζες καταγράφουν ράλι 16% από τα μέσα Ιουνίου, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των τραπεζών της ΕΕ, λόγω εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων και σταθερών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.

Ως προς το τι κάνουμε τώρα, η χρηματιστηριακή προτείνει να «αφαιρέσουμε μερικές μάρκες από το τραπέζι». Αν και έχουν πράγματι εμφανιστεί σημάδια που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο σημείο κορύφωσης, τα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο δύσκολα το δ' τρίμηνο και το α' τρίμηνο του 2023, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις ροές αερίου. Μέχρι τότε, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί επίμονος, η αγορά θα παραμείνει επιρρεπής σε διακυμάνσεις που θα σχετίζονται με τις εκτιμήσεις για τη στάση της Fed και της ΕΚΤ.

Σε αυτή τη βάση, η Eurobank Equities περιμένει αρνητικό κλίμα και εμμένει στην άποψη ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από το πρόσφατο ράλι, περιορίζοντας την έκθεσή τους.

Ως προς τις επιμέρους μετοχές, διατηρεί την προτίμησή της για μετοχές με μερισματική στήριξη (ΟΠΑΠ, Motor Oil) και θετική δυναμική κερδών (Μυτιληναίος, διυλιστήρια), ή με περιορισμένο κίνδυνο μείωσης της κερδοφορίας (ΟΠΑΠ).

  • Στον ΟΠΑΠ, η διψήφια μερισματική απόδοση (με περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο) αποτελεί μια πρόταση που υποστηρίζεται περαιτέρω από τη δυνατότητα ανανέωσης των αδειών (έξτρα > 4 ευρώ ανά μετοχή).
  • Στη Μυτιληναίος, από τον Απρίλιο οι μετοχές άρχισαν να υποχωρούν παράλληλα με την πτώση της τιμής του αλουμινίου (<2500$/τόνος) αλλά βρήκαν στήριξη κοντά στα €13. Τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του β' τριμήνου στα τέλη Ιουλίου αποδείχθηκαν θετικός καταλύτης, που οδήγησε σε αναβαθμίσεις οι οποίες προκάλεσαν ράλι άνω του 25% από το κατώτατο σημείο στις αρχές Μαΐου. Επαναλαμβάνουμε ότι δεδομένης της αντιστάθμισης κινδύνου, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η κερδοφορία στη Μεταλλουργία θα είναι πολύ ισχυρή, επισημαίνει. 
  • Στη Motor Oil, τα περιθώρια διύλισης πρόκειται να οδηγήσουν σε μεγάλα κέρδη το β' τρίμηνο (προβλέπουμε τριμηνιαία EBITDA €400 εκατ., δηλαδή υψηλότερα από τον ετήσιο αριθμό του περασμένου έτους). Αν και τα περιθώρια διύλισης έχουν εισέλθει σε πτωτική τροχιά από τα τέλη Ιουνίου, παραμένουν διπλάσια σε σχέση με τα επίπεδα του α' τριμήνου του 2022 και πάνω από τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. 
  • Σε σχετική βάση, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 25% EV/EBITDA έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ, μεγαλύτερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του περίπου 20%. Η σχετική έκπτωση P/BV των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε σε <20%.

Ο πολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί μετά το σκάνδαλο υποκλοπών

Στο παρελθόν υποστηρίξαμε ότι οι επερχόμενες εκλογές -που θα διεξαχθούν μεταξύ φθινοπώρου 2022 και καλοκαιριού 2023- δεν ήταν πιθανό να οδηγήσουν σε τεκτονική αλλαγή στις κυβερνητικές πολιτικές και σε αυτή τη βάση, δεν ήταν πιθανό να επηρεάσουν ουσιαστικά το επενδυτικό κλίμα (εκτός από μια προσωρινή αρνητική διάθεση), σημειώνει η χρηματιστηριακή. Ο λόγος για τη συγκεκριμένη άποψη ήταν ότι με βάση τη δυναμική των κομμάτων, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιζόταν μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών (καθώς ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί με απλή αναλογική) θα ήταν πιθανότατα ένας συνασπισμός που θα περιλαμβάνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή μια κυβέρνηση που θα συνέχιζε να προχωρά με μεταρρυθμίσεις.

Τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα, όμως, περιέπλεξαν το σκηνικό και αυτό αυξάνει τον πολιτικό κίνδυνο. Ειδικότερα, το σκάνδαλο με τις υποκλοπές έχει προκαλέσει ρήξη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κυβερνώντος κόμματος. Ως αποτέλεσμα, το σενάριο ενός συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων -το πιο προφανές βιώσιμο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές- έχει υποστεί ρωγμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v