Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Το sell-off στις αγορές μπορεί να κρύβει ευκαιρίες

Στο 6% των υπό διαχείριση κεφαλαίων οι σωρευτικές εκροές, είναι χειρότερες από το ξεπούλημα της Covid το 2020 και συγκρίνονται με το ξέσπασμα της ευρω-κρίσης μια δεκαετία πριν, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα. Προτρέπει για αγορές στην πτώση και... cash is king.

Citi: Το sell-off στις αγορές μπορεί να κρύβει ευκαιρίες

Από τον Απρίλιο σημειώνονται εκροές από παγκόσμιες μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, εξηγεί η Citi και οι κατηγορίες των μετοχών και των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν δει τις πιο σοβαρές πωλήσεις.

Οι σωρευτικές εκροές σε ποσοστό 6% των υπό διαχείριση κεφαλαίων (ΑUM) είναι χειρότερες από το sell-off της Covid-19 το 2020 και μοιάζουν συγκρίσιμες με την κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.

Ακόμη και τα αμοιβαία κεφάλαια ESG έχουν δει εκροές σε έξι από τους επτά τελευταίους μήνες, επισημαίνει η Citi.

Στο παρελθόν, πλην της GFC (δηλ. της μεγάλης παγκόσμιας ύφεσης), οι εκροές ύψους 6% AUM ήταν ένα καλό αντίθετο σήμα αγοράς για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά σήμερα η Citi δεν παίρνει θέση για το αν ισχύει κάτι παρόμοιο.

Εκροές (σχεδόν) στα πάντα και παντού

Από τον Απρίλιο, υπήρξαν σημαντικές καθαρές εκροές από παγκόσμια ομόλογα (231 δισ. δολάρια) και μετοχές (90 δισ. δολάρια).

Η μόνη σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που παρουσιάζει εισροές είναι τα μετρητά.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρώπη έχουν σημειώσει εκροές σε όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, αν και η Ευρώπη είχε σημαντικά χειρότερη επίδοση στις μετοχές.

  • Η Ευρώπη βιώνει το πιο σκληρό sell-off: Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται σε τροχιά οκτώ συνεχόμενων μηνών με εκροές συνολικού ύψους $98 δισ. (περίπου 6% του AUM), ξεπερνώντας κατά πολύ τις άλλες περιοχές. Οι σωρευτικές εκροές φέτος ως ποσοστό του AUM είναι τώρα χειρότερες από το sell-off της Covid, συγκρίσιμες με την κρίση της Ευρωζώνης το 2011/12, αλλά εξακολουθούν να είναι μικρότερες από το GFC.
  • Ακόμα και η κατηγορία ESG εξασθενεί στην Ευρώπη: Τα μετοχικά κεφάλαια ESG στην Ευρώπη είχαν απολαύσει εισροές, αλλά τώρα έχουν δει εκροές σε έξι από τους επτά τελευταίους μήνες. Αυτό αντικατοπτρίζει την κακή απόδοση, όπως ακριβώς και άλλες συναλλαγές Growth. Μια άλλη προηγούμενη πηγή ευρωπαϊκών μετοχικών εισροών -τα παθητικά κεφάλαια- έχει επίσης σημειώσει εκροές.
  • Ροές και απόδοση: Συνήθως, οι ροές των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων συμπίπτουν με τους δείκτες της αγοράς. Ανά περιοχή, η σχέση μεταξύ ροών και επιδόσεων είναι πιο αδύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η Citi εξετάζει την απόδοση της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών μετά τις σωρευτικές εκροές που φτάνουν σε τρέχοντα επίπεδα 6% (AUM). Πλην της GFC, ο MSCI Europe σημείωσε άνοδο 16% τους επόμενους 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια του GFC, οι εκροές συνεχίστηκαν και η αγορά υποχώρησε άλλο ένα 40%.

Οι εκροές θα μπορούσαν να συνεχιστούν από εδώ και πέρα, αν και οι δείκτες της αγοράς τείνουν να πιάσουν πάτο πριν από τις εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

Η λίστα ελέγχου της επενδυτικής τράπεζας για την bear market εμφανίζει μόλις 5 κόκκινες ενδείξεις από τα 18 κρίσιμα στοιχεία που εξετάζει για την αγορά της Ευρώπης, οπότε μας προτρέπει να αγοράσουμε τις πτώσεις, εν μέρει επειδή οι εισροές είναι σταθερά αδύναμες, καταλήγει η Citi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v