Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση για δολάριο και χρυσό

Πού βρίσκεται η τεχνική ισορροπία και ποια είναι τα κρίσιμα όρια για το νόμισμα με την υψηλότερη απόδοση από την αρχή του έτους. Τι σημαίνει για το ευρώ και τον χρυσό, που οι πορείες τους είναι δεμένες με το αμερικανικό νόμισμα.

Τι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση για δολάριο και χρυσό

Το δολάριο ΗΠΑ φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια ισχυρή ανοδική τάση, καθώς συνεχίζει το εντυπωσιακό σερί ανόδου. Ο δείκτης DXY του δολαρίου, ένας σύνθετος δείκτης που απεικονίζει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των βασικών «αντιπάλων» στις αγορές, έχει κερδίσει 17% περίπου στο εννεάμηνο.

Οι τοποθετήσεις των επενδυτών υπέρ του δολαρίου είναι σημαντικές και το «στοίχημα» δείχνει ότι η άνοδός του μπορεί να συνεχιστεί, αν η αμερικανική κεντρική τράπεζα συνεχίσει την επιθετική ρητορική της αναφορικά με τα επιτόκια. Φέτος, που οι αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα είναι έντονα αρνητικές, το δολάριο είναι ένα από τα ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία που έχει προσφέρει ασφάλεια και αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Τεχνικά, η κίνηση του δολαρίου φαίνεται γρήγορη και υπεραγορασμένη. Η απόκλιση του δείκτη του δολαρίου έναντι των βασικών άλλων νομισμάτων (δείκτης DXY) από τον κινητό του μέσο όρο των 200 ημερών (ΚΜΟ) είναι πολύ σημαντική, ωστόσο, ορισμένες μετρήσεις των θέσεων των επενδυτών υποδηλώνουν ότι το νόμισμα εξακολουθεί να διατηρεί την εμπιστοσύνη στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Πιο τεχνικά, o Δημήτρης Τσάντος, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, εκτιμά ότι το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται κοντά στην κορύφωση της κίνησής του και απομένει ένα υποκύμα, το 5, το οποίο εκτιμάται κοντά στα επίπεδα του 117,70, όπου και βρίσκεται και το 50% retracement. Οποιαδήποτε κίνηση χαμηλότερα του επιπέδου των 110 σημαίνει ότι κορύφωσε και βρίσκεται σε διορθωτική τροχιά. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, υπάρχουν 5 κύματα ανοδικά, άρα ολοκληρώνεται το κύμα (1) και αναμένεται διόρθωση ως κύμα (2).

Το ευρώ, το ίδιο με το δολάριο, βρίσκεται κι αυτό κοντά στην περάτωση της κίνησής του καθοδικά, απομένει κι εδώ ένα υποκύμα, το 5. Πιθανός τελικός στόχος βρίσκεται στα πέριξ του 0,93 με το δολάριο. Οποιαδήποτε κίνηση υψηλότερα του 1 προς 1 σημαίνει ότι η κίνηση ως Α ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε διορθωτική τροχιά.

Τέλος, για τον χρυσό, η εκτίμηση είναι ότι υψηλό επίπεδο των 2.089 δολαρίων ήταν expanded flat B και έκτοτε η κίνηση βρίσκεται σε καθοδική τροχιά ως κύμα C. Η εκτίμηση είναι ότι το κίτρινο μέταλλο πραγματοποίησε το αρχικό (1) - (2) και επίσης το υποκύμα 1 και έκτοτε διορθώνει ως expanded flat ABC το κύμα 2 πέριξ του επιπέδου των 1.825 δολαρίων (όπου και το κύμα Α).

Θεωρούμε ότι όσο βρίσκεται χαμηλότερα των 1.900 δολαρίων, η τάση είναι πτωτική, με τελικό στόχο ολοκλήρωσης του C κοντά στο προηγούμενο χαμηλό των 1.045 δολαρίων, όπου και θα είναι αγοραστική ευκαιρία. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτυπώνεται στο διάγραμμα με το μπλε χρώμα. Εναλλακτική μέτρηση είναι η κόκκινη μέτρηση, όπου χρειάζεται ανοδική διάσπαση των 1.900 δολαρίων και έπειτα των 2.000 δολαρίων για να δώσει κίνηση προς τις 2.250 δολάρια περίπου.


* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v