Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τεχνικά όρια που κρίνουν την κίνηση στο Χρηματιστήριο

Ποιες είναι τώρα οι νέες στηρίξεις και οι ζώνες άμυνας. Η καλύτερη εικόνα της εγχώριας αγοράς έναντι μεγάλων χρηματιστηρίων και τι σηματοδοτεί. Τα επίπεδα που θα κρίνουν ότι υπάρχει περιθώριο για έναρξη μιας νέας ανοδικής προσπάθειας.

Τα τεχνικά όρια που κρίνουν την κίνηση στο Χρηματιστήριο

Οι βαριές απώλειες και η έντονη μεταβλητότητα κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων αλλά και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο έτους ξεκίνησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο και την ίδια ακριβώς ελπίδα: η Fed και οι λοιπές κεντρικές τράπεζες να «χαλαρώσουν» λίγο με την επιθετική ρητορική για τις αυξήσεις των επιτοκίων.

O Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να υπεραποδίδει σε σχέση με τις βασικές αγορές μετοχών σε όλη τη διάρκεια του έτους καθώς καταγράφει απώλειες 8,6% στο έτος έναντι 18% του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 και 21% του αμερικανικού δείκτη S&P 500. H αγορά δεν προσδοκά κάτι σημαντικό από τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch Ratings, ενώ υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία της Standard & Poor’s.

Η εγχώρια αγορά δεν μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε υπεραπόδοση, ειδικά όταν το κλίμα στο εξωτερικό και στις μετοχές είναι πτωτικό. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η προεξόφληση της αγοράς εστιάζει στο μακροοικονομικό περιβάλλον, στην επαναφορά της κανονικότητας, αλλά και στα ρεκόρ στον τουρισμό. Ίσως τα χειρότερα να είναι πίσω μας, αφού οι εκτιμήσεις τοποθετούν πλέον την άνοδο του ΑΕΠ φέτος στο 5,5% με 6,5%, δεδομένου ότι η επίδοση στο πρώτο εξάμηνο ήταν πολύ υψηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη.

Σύμφωνα με την κλασική τεχνική ανάλυση, ο Γενικός Δείκτης θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 847 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), αλλά και κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 836-873 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και να κινηθεί προς 895, 900, 906-908 και 944 μονάδες (gap). Αντίθετα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 836 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 822 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), το αρνητικό σενάριο και η πιθανή δοκιμασία της ζώνης στήριξης στις 795-779 μονάδες παραμένουν στο τραπέζι.

Για τη μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χρειάζεται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2.040 μονάδων (ημερήσιο “stop short”) και 2.050 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και κίνηση προς τις 2.068-2.107 μονάδων (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση, με επιστροφή χαμηλότερα των 1.954 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και πολύ χειρότερα, χαμηλότερα των 1.900 μονάδων, είναι αμφίβολο αν θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 1.854-1.850 μονάδων.

Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 538 μονάδων. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη των 539-586 μονάδων, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 490-500 μονάδες, θα ενεργοποιηθούν επιθετικές κινήσεις “stop loss”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v