Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδο έως 10% στον MSCI Greece φέτος βλέπει η JP Morgan

Στην τριάδα των αγορών που αναμένεται να υπεραποδώσουν έως τα τέλη του έτους κατατάσσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ο επενδυτικός οίκος. Οι βασικές συστάσεις για χώρες και κλάδους. Το σήμα από τις αποτιμήσεις.

Ανοδο έως 10% στον MSCI Greece φέτος βλέπει η JP Morgan

Η JP Morgan διατηρεί τον στόχο για τον δείκτη MSCI Emerging Market (Αναδυόμενων Αγορών) για το 2022 στις 1.300 μονάδες, υπό το βασικό σενάριο (στο κακό σενάριο στις 1.000 μονάδες και στο καλό σενάριο στις 1.450 μονάδες), με περιθώριο ανόδου 43% από τις 910 μονάδες που είναι η τρέχουσα αποτίμηση του δείκτη.

Στο πλαίσιο των σεναρίων που εξετάζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα για τις εκτιμώμενες επιδόσεις των μετοχών των αναδυόμενων χωρών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Emerging Market, συμμετέχει και η αγορά της Ελλάδας.

H αμερικανική τράπεζα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι οκτώ ελληνικές μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη MSCI Greece εμφανίζουν συνδυαστικά την τρίτη υψηλότερη θέση μεταξύ των αγορών που εξετάζει, με περιθώριο ανόδου 9%. 

Για τον δείκτη MSCI Greece, η τιμή-στόχος ανέρχεται στις 3,4 μονάδες από 3,14 μονάδες που είναι η τρέχουσα αποτίμηση. Με βάση τη μέθοδο bottom-up, το περιθώριο ανόδου είναι 8% και με βάση την top-down προσέγγιση το περιθώριο ανόδου εκτιμάται στο 10% και είναι στην τριάδα των αγορών που θα υπεραποδώσει του συνόλου για το 2022.

Από τις προσεγγίσεις της αμερικανικής τράπεζας είναι ωστόσο φανερό ότι τα περιθώρια ανόδου για τις αναδυόμενες αγορές συνολικά είναι περιορισμένα καθώς το υψηλότερο περιθώριο ανόδου με την προσέγγιση bottom-up είναι 13% για την αγορά της Αιγύπτου και συνολικά για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 6%.

Με 8% η εγχώρια αγορά είναι στην τρίτη θέση, με τον δείκτη MSCI China στη δεύτερη θέση με +9%.

Αναφορικά με την προσέγγιση top-down, το περιθώριο ανόδου είναι 10% και αρκετές αγορές εμφανίζουν παρόμοιο θετικό περιθώριο και οι δείκτες MSCI Κολομβίας, Χιλής, Αιγύπτου, Φιλιππίνων διαμορφώνονται υψηλότερα με 11%-15%. Συνολικά ωστόσο, παρά το θεωρητικά μικρό περιθώριο, η εγχώρια αγορά συγκρίνεται πολύ καλά με τις ξένες αγορές που συνθέτουν τις αναδυόμενες αγορές.

Συνολικά, οι θετικές συστάσεις του οίκου αφορούν την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Χιλή. Αρνητική στάση για Μαλαισία, Περού, Ινδία, Νότια Αφρική και Φιλιππίνες. Από τους κλάδους της οικονομίας, θετική στάση σε μη βασικά καταναλωτικά αγαθά, χρηματοοικονομικά, υλικά και ενέργεια και στον αντίποδα αρνητική στάση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βασικά καταναλωτικά και υγειονομική περίθαλψη.

Βάσει των υπολογισμών της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece εμφανίζει αποτίμηση 7,2 φορές σε όρους forward P/E, η οποία είναι χαμηλότερη από τις 10,6 φορές του δείκτη MSCI EM αλλά υψηλότερη από τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως Πολωνία, Ουγγαρία, και Τουρκία.

Σε όρους P/BV, στις 0,8 φορές επίσης εμφανίζει σημαντικό discount σε σχέση με το benchmark ΜSCI EM.

Για το 2023, η JPM εκτιμά αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή μόλις 6%, ο οποίος είναι ωστόσο υψηλότερος από τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών.

Η μερισματική απόδοση στο 5% επίσης κινείται υψηλότερα από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών. Στα αρνητικά σημεία είναι ο χαμηλότερος δείκτης RoE, αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων λόγω της υψηλής συμμετοχής των τραπεζών στον εγχώριο δείκτη.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της οικονομίας, η JPM εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 5,5% φέτος και αρκετά χαμηλότερα, σε 1,4%, το 2023, με το consensus των οικονομολόγων να έχει μειώσει αισθητά την πρόβλεψή του για το 2023 κατά 0,9% τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v