Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τεχνικά σήματα που δείχνουν νέα πτώση στις ευρω-αγορές

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 καθώς και στα χρηματιστήρια Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας. Τα επίπεδα που έχουν σημασία και ποιες αγορές βρίσκονται στη χειρότερη θέση.

Τα τεχνικά σήματα που δείχνουν νέα πτώση στις ευρω-αγορές

Η τεχνική εικόνα στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρα πτωτική (bearish), με τον εγχώριο δείκτη να προσπαθεί να αυτονομηθεί, όπως φαίνεται και από τις επιμέρους αποδόσεις της εγχώριας αγοράς.

Ο Δημήτρης Τσάντος, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, εκτιμά ότι το βασικό σενάριο για τον ευρωπαϊκό δείκτη-βαρόμετρο για όλες τις μετοχικές αγορές DJ Stoxx Europe 600 είναι πως το κύμα Β ολοκληρώθηκε ως (τρίγωνο) triangle ABCDE και έκτοτε ο δείκτης της Ευρώπης κινείται καθοδικά ως κύμα C. Μέχρι στιγμής, ολοκλήρωσε το κύμα 1 του C και το κύμα 2 στις 403,03 μονάδες (αν όχι, τότε θα ολοκληρωθεί λίγο υψηλότερα, στις 410 περίπου), καθοδική διάσπαση των 370 μονάδων θα σημαίνει ότι βρίσκεται στο κύμα 3.

Για τον γερμανικό δείκτη DAX, επίσης βασική εκτίμηση είναι ότι το κύμα Β ολοκληρώθηκε ως triangle ABCDE και έκτοτε κινείται καθοδικά ως κύμα C, όπου ολοκλήρωσε το κύμα 1, όπως επίσης και το κύμα 2 στις 12.673,35 μονάδες (με εναλλακτικό ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε θα κινηθεί και λίγο υψηλότερα κοντά στις 12.900 μονάδες). Καθοδική διάσπαση των 11.500 μονάδων σημαίνει ότι βρίσκεται καθ' οδόν προς τον στόχο των 10.000 μονάδων, όπου και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο καθοδικό διορθωτικό κύμα.

Ο γαλλικός δείκτης CAC εκτιμούμε ότι κι αυτός ολοκλήρωσε το κύμα Β ως triangle ABCDE και έκτοτε κινείται καθοδικά ως κύμα C, ολοκλήρωσε το κύμα 1 όπως και το 2 στις 6.039,69 (αν όχι, τότε θα ολοκληρωθεί λίγο υψηλότερα κοντά στις 6.100-6.150 μονάδες).

Για τον ιταλικό δείκτη ΜΙΒ, η βασική εκτίμηση είναι πιο bearish, δηλαδή ολοκλήρωσε τα καθοδικά set up των κυμάτων 1-2 και όσο βρίσκεται κάτω του τελευταίου υψηλού των 21.690,65 μονάδων είναι bearish, καθοδική διάσπαση του τελευταίου χαμηλού κι έπειτα των 20.000 μονάδων σημαίνει ότι βρίσκεται στην «καρδιά» του τρίτου κύματος καθοδικά, με στόχο πολύ χαμηλά επίπεδα. Και στην προηγούμενη ανάλυσή μας (πριν τις ιταλικές εκλογές) κάναμε ειδική αναφορά στην Ιταλία, είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και δυστυχώς με πολύ υψηλό χρέος, της τάξεως του 150% επί του ΑΕΠ. Οποιαδήποτε ανοδική κίνηση των ομολόγων της σε επίπεδα άνω του 4% το καθιστά δύσκολα εξυπηρετήσιμο, με περαιτέρω συνέπειες για όλη την Ευρώπη και για αυτό έχει εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα βοήθειας ανάτασης της οικονομίας 200 δισ., το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει. Αρα πολύ υψηλή η βαρύτητα στην οποιαδήποτε κίνηση του ΜΙΒ μετρά και την εκλογή «ακραίας» κυβέρνησης.

Ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ είναι κι αυτός πολύ bearish, έχοντας παρόμοια μέτρηση με τον ιταλικό ΜΙΒ. Έχει ολοκληρώσει όλα τα αρχικά καθοδικά set up των κυμάτων 1-2 και όσο βρίσκεται κάτω του τελευταίου υψηλού των 7.700 μονάδων είναι bearish, άμεση καθοδική διάσπαση του τελευταίου χαμηλού και έπειτα των 7.000 μονάδων, σημαίνει ότι βρίσκεται στην «καρδιά» του 3ου κύματος, με στόχο πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v