Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Παίξτε άμυνα στις ευρωπαϊκές μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2023

«Κατενάτσιο» στις μετοχικές αγορές το 2023, μέχρι να φθάσει ο μακροοικονομικός κύκλος στο κατώτατο σημείο του, προτείνει ο αμερικανικός οίκος στους επενδυτές. Ποιες επιλογές δίνει.

BofA: Παίξτε άμυνα στις ευρωπαϊκές μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2023

«Είμαστε με μειωμένες θέσεις στις μετοχές στους κυκλικούς κλάδους, καθώς αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα μέσα στο επόμενο έτος: Οι κυκλικοί κλάδοι έχουν ανακάμψει από το χαμηλό του καλοκαιριού, λόγω της βελτίωσης της παραγωγής στις ΗΠΑ (καθώς οι εταιρείες επεξεργάζονται τα ανεκτέλεστα των παραγγελιών) και της υποχώρησης των ανησυχιών γύρω από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», εξηγεί η Bank of America.

«Αυτό αφήνει τους περισσότερους κυκλικούς κλάδους τιμολογημένους για μια ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα μέσα στο επόμενο έτος, καθώς η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζεται και η Κίνα μάχεται με μολύνσεις από Covid σε επίπεδο-ρεκόρ», εξηγεί η τράπεζα.

Η BofA αναμένει ένα τελευταίο σκέλος κυκλικής υποαπόδοσης μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, διατηρώντας μειωμένες θέσεις στα αυτοκίνητα και τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Αντίθετα, αναμένει ότι οι κυκλικοί τίτλοι θα αποδώσουν καλύτερα στο β' εξάμηνο, μόλις ο μακροοικονομικός κύκλος υποχωρήσει.

Οι επενδυτικές προτάσεις

«Προτείνουμε αυξημένες θέσεις στους αμυντικούς τίτλους λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης και των ευρύτερων πιστωτικών spreads: η υποχώρηση των ανησυχιών για την ύφεση από το καλοκαίρι οδήγησε τους αμυντικούς τίτλους να επιστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος της υπεραπόδοσής τους στο πρώτο εξάμηνο. Αναμένουμε ότι αυτό θα αντιστραφεί, καθώς οι αγορές θα αντιμετωπίσουν μια απότομη απώλεια αναπτυξιακής δυναμικής τους επόμενους μήνες», προβλέπει η τράπεζα.

Οι προβλέψεις της για ασθενέστερη ανάπτυξη και πετρέλαιο σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών υποδεικνύουν επίσης αύξηση στα spreads των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ, δηλαδή υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, γεγονός που θα αποτελούσε πρόσθετη ώθηση για τις αμυντικές αξίες. Αυτή η εκτίμηση αφήνει τις αυξημένες θέσεις στα τρόφιμα και τα ποτά και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

«Είμαστε με μειωμένες θέσεις στις χρηματοοικονομικές εταιρείες, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων εξασθενούν και η ανάπτυξη αποδυναμώνεται: η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων λόγω της αυστηρής αναπροσαρμογής των κεντρικών τραπεζών έχει δώσει ώθηση στις τράπεζες φέτος, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχει αποτελέσει τροχοπέδη, αφήνοντας τον κλάδο σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε σχέση με την αγορά συνολικά.

Πιστεύουμε ότι αυτή η αντίθεση θα επιλυθεί υπέρ της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων, δεδομένης της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις μας συνεπάγονται μειωμένες αποδόσεις για τις τράπεζες και τις ασφάλειες, με αποτέλεσμα να είμαστε με μειωμένες θέσεις και στους δύο τομείς», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος.

Τέλος, η BofA προτείνει μειωμένες θέσεις στις πρώτες ύλες, δεδομένου του πεδίου εφαρμογής των χαμηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων: η υπεραπόδοση της ενέργειας φέτος οφείλεται σε έναν συνδυασμό από την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, την εκτίναξη των πραγματικών επιτοκίων (η οποία ωφελεί τους τομείς αξίας) και την υποτίμηση της λίρας Αγγλίας.

Ωστόσο, και οι τρεις παράγοντες μετατρέπονται σε αντίθετους, με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να υποχωρούν απότομα από τις κορυφές τους, τις πραγματικές τιμές να αρχίζουν να εξασθενούν και τη στερλίνα να ανακάμπτει. «Η ενέργεια έχει αρχίσει να υποαποδίδει και η περαιτέρω αδυναμία των τιμών του πετρελαίου που αναμένουμε λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης συνεπάγεται περαιτέρω υποαπόδοση στο μέλλον, ενώ η άποψή μας για εξασθένηση των τιμών του χαλκού λόγω της Κίνας στηρίζει τη μειωμένη θέση μας στα ορυχεία», καταλήγει η BofA.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v