Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Optima Bank: Οι νέες τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές

Αισιόδοξη η χρηματιστηριακή για την πορεία του εγχώριου κλάδου. Τα αντισώματα απέναντι στις προκλήσεις και οι συστάσεις «αγοράς» για τους τίτλους. Πού βάζει τον πήχη.

Optima Bank: Οι νέες τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές

Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι και πάλι θετικό, μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία (οικονομική κρίση, πανδημία), στηρίζοντας το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, εκτιμά η Optima σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Οπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ σε ανάπτυξη, χάρη στην υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, τα τουριστικά έσοδα, τις εξαγωγές-ρεκόρ και τον αυξημένο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις αναμένεται να καταγράψουν νέο υψηλό όλων των εποχών, η δημοσιονομική πειθαρχία επανέρχεται και το δημόσιο χρέος είναι προστατευμένο απέναντι σε μια πιθανή παγκόσμια κρίση.

«Leverage» (μόχλευση) είναι το όνομα του παιχνιδιού ξανά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο απομόχλευσης, με τον εταιρικό δανεισμό ως αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης, σημειώνει. Παράλληλα, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 63,5 δισ. ευρώ από το χαμηλότερο σημείο τους το 2016 και κατά 41,7 δισ. ευρώ από το 2019, παρέχοντας το σύστημα με πλεονάζουσα ρευστότητα (LDR στο 61% από 119% το 2010), ενώ η εκκαθάριση των ισολογισμών συνεχίζεται, με τον δείκτη NPE σε μονοψήφιο αριθμό (7,1% το 9μηνο '22).

Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, μιας πιθανής παγκόσμιας ύφεσης, των περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων και της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου θέτουν καθοδικούς κινδύνους για την εξέλιξη της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, επισημαίνει η έκθεση. Ωστόσο, προσθέτει, «είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι» για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζεται από το ισχυρό ιστορικό της πανδημίας (τα οργανικά NPE μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ), τις μακροοικονομικές προοπτικές, το απόθεμα καταθέσεων και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Επιπλέον, δεν αναμένεται να κλιμακωθεί το κόστος των καταθέσεων, καθώς η ρευστότητα του συστήματος είναι άφθονη, σε αντίθεση με το 2008-2009.

Η Optima προβλέπει ότι όλες οι τράπεζες θα γίνουν κερδοφόρες από το 2022 και μετά, με κύριους μοχλούς ανάπτυξης να είναι το υψηλότερο βασικό εισόδημα (NII, προμήθειες) και το χαμηλότερο OpEx. Είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι για την εξέλιξη της ποιότητας του ενεργητικού το 2023 και αναμένουμε οριακό θετικό σχηματισμό NPE για τους προαναφερθέντες λόγους.

Η Optima θέτει τις εξής τιμές-στόχους: 

  • Alpha Βank: Τιμή-στόχος 1,48 ευρώ (από 1,77 ευρώ), σύσταση αγορά
  • Eurobank: Τιμή-στόχος 1,4 ευρώ (από 1,38 ευρώ), σύσταση αγορά
  • Εθνική Τράπεζα: Τιμή-στόχος 4,64 ευρώ (από 5,42 ευρώ), σύσταση αγορά
  • Πειραιώς: Τιμή-στόχος 2,8 ευρώ (από 2,01 ευρώ), σύσταση αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v