Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ-ΟΠΑΠ: Tι δείχνουν τα θεμελιώδη και η τεχνική εικόνα για τους στυλοβάτες του ΧΑ

Οι αποδόσεις των δύο blue chips και οι προσδοκίες για τη συνέχεια. Πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις και πού βάζουν τον πήχη οι αναλυτές. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις.

ΟΤΕ-ΟΠΑΠ: Tι δείχνουν τα θεμελιώδη και η τεχνική εικόνα για τους στυλοβάτες του ΧΑ

Πορείες αντίθετες στο ταμπλό του ΧΑ φέτος έχουν οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς ΟΤΕ και ΟΠAΠ. Για τον ΟΤΕ, η απόδοση της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο βρίσκεται στο -14%, έναντι -2% για τον OΠΑΠ. Για φέτος, οι απώλειες είναι 8% για τον τίτλο ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠAΠ κερδίζει 12,5%.

Για τη μετοχή του ΟΠAΠ, το Μουντιάλ έχει δώσει λαβή για αυξημένη κινητικότητα στη μετοχή. Σε μια ιδιαίτερα αναλυτική έκθεση με την οποία επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής, η αμερικανική JP Morgan δίνει ουδέτερη αξιολόγηση (neutral) και τιμή-στόχο στα 15 ευρώ ανά μετοχή. Παρότι εκθειάζει τις ταμειακές ροές και τα μερίσματα, βλέπει περιορισμένη άνοδο στις εκτιμήσεις/πολλαπλασιαστές μακροπρόθεσμα, με χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τους ανταγωνιστές και έλλειψη καταλυτών.

Αντίθετα, η Eurobank Equities επανέλαβε σύσταση αγοράς με τιμή-στόχο στα 15,9 ευρώ, διατηρώντας τη μετοχή του ΟΠΑΠ παράλληλα στις κορυφαίες επιλογές της. Η Eurobank Equities επίσης αναφέρει μια πηγή αξίας που φαίνεται η αγορά να μην προεξοφλεί ακόμη και η οποία δεν είναι άλλη από το option που σχετίζεται με την ανανέωση της άδειας και η οποία ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά μετοχή. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η μέση τιμή-στόχος της μετοχής είναι 15,81 ευρώ συν μια μερισματική απόδοση που σε κάθε περίπτωση ξεπερνά το 8%. Το εύρος των πρόσφατων τιμών στόχων είναι 15-17,10 ευρώ.

To 80% των αναλυτών προτείνουν συστάσεις buy και overweight και μόλις το 20% συστάσεις hold και neutral.

Ο ΟΤΕ φέτος «πληρώνει» την υψηλή του στάθμιση στον δείκτη MSCI Greece, καθώς πρέπει να «κάνει χώρο» για να εισέλθουν οι νέες σημαντικές προσθήκες στον δείκτη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, για τον ΟΤΕ, η εικόνα των αναλυτών είναι λιγότερο «θερμή» από ό,τι για τον OΠΑΠ. Το μέσο περιθώριο ανόδου του τίτλου, βάσει της μέσης τιμής-στόχου στη βάση δεδομένων της Factset, είναι, πάντως, υψηλό και ξεπερνά το 25%. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η μέση τιμή-στόχος της μετοχής είναι 18,70 ευρώ συν μια μερισματική απόδοση που προσεγγίζει το 4%-5%. Το εύρος των πρόσφατων τιμών-στόχων των αναλυτών είναι στα 16-23 ευρώ. Αντίθετα με τον ΟΠAΠ, στον ΟΤΕ, το 50% των αναλυτών προτείνουν συστάσεις buy και overweight και υπόλοιπο 50% συστάσεις hold και neutral.

Οι επενδυτές για τη μετοχή του ΟΤΕ φαίνεται ότι στην παρούσα φάση εμφανίζονται ισορροπημένοι, με περιορισμένα ρίσκα υποχώρησης, αλλά και έλλειψη καταλυτών για άνοδο. Από την άλλη, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται από την αμυντική του συμπεριφορά σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας, τη χαμηλή του μόχλευση, με μόλις 0,7 φορές καθαρό δανεισμό σε σχέση με τα EBITDA, τη μη ύπαρξη προβλημάτων ρευστότητας και φυσικά το ευνοϊκό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τι δείχνουν τα τεχνικά διαγράμματα

Ο Δημήτρης Τσάντος, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, σημειώνει ότι για τον τίτλο του OΠΑΠ, από το χαμηλό των 3,27 ευρώ, η εκτίμησή μας είναι πως βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός ABC, του οποίου η ισότητα είναι στα 15,26 ευρώ. Επίσης στα 15,04 ευρώ έχουμε το 38,2% retrace, όπου θεωρείται μεγάλη αντίσταση και πολύ δύσκολο να διασπαστεί με την πρώτη προσέγγισή του. Εκτίμησή μας ότι βρίσκεται στο τελικό (5ο) κύμα του ©, το οποίο έχει τη μορφή του Ending Diagonal. Όσο βρίσκεται υψηλότερα του τελευταίου χαμηλού των 12 ευρώ, υπολείπεται άλλη μια ανοδική ώθηση για την ολοκλήρωση του Ending Diagonal πάνω από τα 15 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ, από το χαμηλό του 1 ευρώ (2012), η εκτίμησή μας είναι πως η ανοδική κίνηση έχει τη μορφή ενός Leading Diagonal. Μπλε μέτρηση: Στο τελευταίο υψηλό των 18,50 ευρώ ολοκλήρωσε όλο το κύμα (iii) και κινείται ήδη διορθωτικά ως κύμα (iv), καθοδική διάσπαση του τελευταίου χαμηλού των 14,49 ευρώ και έπειτα των 14,05 ευρώ θα μας δώσει απευθείας τα 11-12 ευρώ.

Kόκκινη μέτρηση: Απομένει άλλη μια ανοδική κίνηση υψηλότερα κοντά στα 21 ευρώ, όπου βρίσκεται και το 61,8% retrace, για να ολοκληρωθεί το κύμα (iii). Aν είναι έτσι, τότε θα πρέπει αρχικά να διασπάσει τα 15,50-15,75 ευρώ, από όπου διέρχεται και η καθοδική γραμμή τάσης, και έπειτα τα 17,55 ευρώ, όπου έχουμε το 78,6% retrace της καθοδικής κίνησης 18,50-14,05. Μόνο έτσι θα καταφέρει να δει τα 21 ευρώ. Άρα τα κοντινά κρίσιμα σημεία είναι τα 14,49 ευρώ και τα 14,05 ευρώ για την καθοδική κίνηση και τα 15,50-15,75 ευρώ για την ανοδική κίνηση.

 

* Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v