Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Οριακά εκτός ύφεσης η Ελλάδα το 2023

Πληθωρισμός στα ύψη και το επόμενο έτος σε Αθήνα και ευρωζώνη, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο. Φόβοι για ύφεση double dip στην Ευρώπη, λόγω ενεργειακού. Τι εκτιμά για την ελληνική οικονομία.

Deutsche Bank: Οριακά εκτός ύφεσης η Ελλάδα το 2023

Η Ελλάδα το 2023 θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης, αλλά η υπεραπόδοση θα είναι η αποφυγή της ύφεσης και ρυθμός ανάπτυξης 0,3% μόλις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η χώρα μας θα επιδείξει αύξηση στο ΑΕΠ 0,3% από 6,4% του 2022, ενώ η ύφεση στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει και ο κίνδυνος εμφάνισης ύφεσης double dip στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι μεγάλος. Η Deutsche Bank προβλέπει ανάκαμψη το 2024, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,4%.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού διατηρείται αμείωτο σε όλη την Ευρωζώνη και την Ελλάδα. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε 9,4% φέτος και ο γερμανικός οίκος δεν προβλέπει ουσιαστική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2023 και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στα επίπεδα του 7,5% το 2023.

Επί της ουσίας, οι τιμές θα υποχωρήσουν το 2024, με τον πληθωρισμό στο 1,5%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 4,2% του ΑΕΠ φέτος, στο 3% το 2023 και στο 2% το 2024. Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 8,5% φέτος, 7% το 2023 και στο 5,5% το 2024.

Όπως τονίζει η τράπεζα Deutsche Bank, ο πληθωρισμός είναι η βασική τους ανησυχία για την Ευρωζώνη, καθώς δεν αναμένεται να κορυφώσει πριν από τα μέσα του 2023. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στην Ευρωζώνη στο 8,4% και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2023, στο 7,1%, με την αποκλιμάκωση να επέρχεται το 2024, που ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,2%.

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί και οι απόψεις της αγοράς και της κοινής γνώμης για τον πληθωρισμό παραμένουν υπερβολικά ευνοϊκές. Η ύφεση έχει αρχίσει, αλλά φαίνεται ότι θα είναι πιο ρηχή αυτόν τον χειμώνα από ό,τι προηγουμένως φοβόταν η αγορά. Η DB εκτιμά ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα μειωθεί συνολικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κατά 1%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για μείωση 2%. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα σημειώσει απώλεια στο ΑΕΠ 0,6% το 2023 από 1,2% προηγουμένως και η ανάκαμψη αναμένεται να έρθει το 2024 με ανάπτυξη 1%.

Ο κίνδυνος είναι μια «ύφεση με δύο καταβυθίσεις (double dip)», λόγω των σημαντικών αντίθετων ανέμων το 2023 από μια ύφεση στις ΗΠΑ, το παρατεταμένο υψηλό κόστος ενέργειας και σημαντική νομισματική σύσφιξη. Διατηρεί την άποψη για το τελικό επιτόκιο του 3% και βλέπουμε τους κινδύνους να στρέφονται προς τα πάνω, συνεχίζει το δίδυμο της τράπεζας.

Όπως η Ευρωζώνη, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πιθανότατα ήδη εισέλθει σε ύφεση. Ιστορικά, είθισται η μεγάλη συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος να ωθεί τα νοικοκυριά σε χαμηλότερη κατανάλωση τα επόμενα αρκετά τρίμηνα. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα συρρικνωθούν επίσης, καθώς οι εγχώριοι και παγκόσμιοι αντίξοοι άνεμοι μειώνουν τη διάθεση των επιχειρήσεων για ανάληψη κινδύνου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v