Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG: Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση, οι ενστάσεις Ηλιόπουλου

Τα οφέλη από το σχέδιο πώλησης της Attica Group στη Strix παρουσίασε η διοίκηση της εισηγμένης. Ερωτήματα και αιχμές κατά διοίκησης και Πειραιώς από τον Μ. Ηλιόπουλο της SeaJets. Στις 3 Μαρτίου η συνέχεια.

MIG: Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση, οι ενστάσεις Ηλιόπουλου

Την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της MIG κατά 20 μέρες ζήτησε ως μέτοχος μειοψηφίας ο Μάριος Ηλιόπουλος της SeaJets. 

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση της MIG, που αποτελεί συνέχεια της ΓΣ της προηγούμενης Δευτέρας, καλούνταν να εγκρίνει μεταξύ άλλων και το σχέδιο πώλησης της Αttica Group στη Strix της Τρ. Πειραιώς.

Μετά το αίτημα του μετόχου, το οποίο έγινε δεκτό, η επαναληπτική Γενική Συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

Παρ' όλα αυτά, η Γενική Συνέλευση συζήτησε το εν λόγω θέμα, υποστηρίζοντας την ωφελιμότητα του deal και απαντώντας σε υπομνήματα δεκάδων ερωτήσεων που είχε υποβάλει η πλευρά της μειοψηφίας. 

Ειδικότερα, ο CEO της MIG κ. Γεώργιος Ευστρατιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο deal: 

α) Απαλλάσσει τη MIG από το σύνολο του δικού της δανεισμού καθώς και από τις υποχρεώσεις της Αttica Group. 

β) Επιδρά θετικά κατά τουλάχιστον 85 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια της MIG. 

γ) Αφήνει τα περιθώρια στη MIG να εφαρμόσει στο εξής στρατηγική ευέλικτων πολιτικών. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Ευστρατιάδης τόνισε ότι εάν το deal αυτό δεν ολοκληρωθεί, τότε η MIG θα επιβαρύνεται κατά τα επόμενα χρόνια με ετήσιο κόστος χρηματοδότησης 23-27 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαιά της θα αδυνάτιζαν και θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όχι για αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά για κάλυψη ιδίων κεφαλαίων ενώ επίσης: 

α) Θα έπρεπε να μπει σε διαδικασία νέας ρύθμισης των δανείων της το 2024, φορτωμένη με επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

β) Η Strix έχει ήδη το δικαίωμα να καταγγείλει το δάνειο και να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών της Αttica Group έναντι ποσού που θα εξαρτιόταν από την τότε τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Attica, ο κ. Ευστρατιάδης σημείωσε ότι συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η αστάθμητη πορεία της τιμής των καυσίμων κατά την επόμενη τετραετία, η πιθανή ύφεση στην ευρωζώνη, ο ενδεχόμενος αρνητικός επηρεασμός στη ζήτηση λόγω του πληθωρισμού, οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων, η ένταση του ανταγωνισμού, οι σημαντικές επενδύσεις που θα καλείτο να κάνει ενόψει της πράσινης μετάβασης, τις οποίες μάλιστα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κ.λπ.

Οι ενστάσεις Ηλιόπουλου

Η πλευρά του επιχειρηματία Μάριου Ηλιόπουλου υπέβαλε άνω των 10 ερωτημάτων στη διοίκηση της MIG, τα οποία άφηναν αιχμές τόσο εναντίον της διοίκησης της εταιρείας όσο και εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς και της ελλιπούς εμπειρίας των οίκων που εκλήθησαν να αξιολογήσουν το deal. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η πλευρά του Μάριου Ηλιόπουλου:   

α) Ανέφερε ότι επελέγησαν οίκοι αξιολόγησης που δεν είχαν καμία εμπειρία από τον κλάδο της ακτοπλοΐας (Η KPMG έδωσε τιμή-στόχο 1,37 - 1,80 ευρώ για την Αttica Group ενώ η Euroxx μεταξύ 1,22 - 1,92 ευρώ, αποτιμήσεις πολύ χαμηλότερες από την τιμή πώλησης που προτείνεται στο συζητούμενο deal). Η διοίκηση της MIG υπεραμύνθηκε της επάρκειας και της εμπειρίας των δύο προαναφερόμενων οίκων. 

β) Μίλησε για λογιστικά τερτίπια της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να διευθετήσει τα δάνειά της. 

γ) Εθεσε ερωτήματα για το κατά πόσο η Τράπεζα Πειραιώς επηρέασε τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της MIG. 

Γενικότερα, η πλευρά του Μάριου Ηλιόπουλου θεώρησε πως το προτεινόμενο τίμημα του deal θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι υψηλότερο, ενόψει μιας σειράς εξελίξεων σε κλαδικό και οικονομικό επίπεδο. 

Παρ' όλα αυτά, και ενώ αναφέρθηκε στην ηγετική θέση της Αttica Group στην αγορά, στον μεγάλο της στόχο, στην ικανοποιητική της ρευστότητα και στα ταμειακά της διαθέσιμα, όταν από την πλευρά της διοίκησης υποστηρίχθηκε ότι η Attica Group είναι η κορυφαία εταιρεία του κλάδου, ο κ. Ηλιόπουλος αντέδρασε έντονα, λέγοντας: «Με κριτήριο τον υψηλό της δανεισμό; Η εταιρεία περπατάει σε τεντωμένο σκοινί. Η αγορά ξέρει ποια είναι η κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα». 

Η ανακοίνωση της MIG για την αναβολή της ΓΣ

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP» ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων παρέστησαν νομίμως 36 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν 397.608.761 μετοχές, ήτοι ποσοστό 42,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας. Κατόπιν αιτήματος της μετόχου «Warrior Shipping Ltd», η οποία εκπροσωπούσε
ποσοστό μεγαλύτερο του 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, που υποβλήθηκε μετά την έναρξη της συζήτησης επί του πρώτου θέματος της Ημερησίας Διάταξης, αναβλήθηκε η λήψη απόφασης επί του θέματος αυτού, σύμφωνα με το άρθρο 141 παρ. 5 του Ν. 4548/2018, για την Παρασκευή 03/03/2023
και ώρα 18:00 στον ίδιο χώρο. Για την ίδια ημερομηνία και ώρα αναβλήθηκαν και η συζήτηση και η λήψη αποφάσεων επί των λοιπών δύο θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.

Στη μετ’ αναβολή Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση μπορούν να μετάσχουν κατά νόμον οι έχοντες τη μετοχική ιδιότητα κατά την ίδια ημερομηνία καταγραφής (01/02/2023).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v