Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Ερχεται ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα

Ανοδο του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και 2,2% το 2024 αναμένει ο αμερικανικός οίκος. «Σίγουρη» η επενδυτική βαθμίδα, πότε αναμένεται η αναβάθμιση. Το σχόλιο για τις εκλογές.

Morgan Stanley: Ερχεται ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα

H αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley συνεχίζει να βλέπει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ για φέτος αλλά και το επόμενο έτος και όπως αναφέρει, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πολιτικής και δημοσιονομικής εξυγίανσης, αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει 146 έδρες στο κοινοβούλιο, μόλις πέντε έδρες λιγότερες από μια απόλυτη πλειοψηφία. Χωρίς να έχει σχηματιστεί συνασπισμός, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα προσπαθήσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου, όταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επαναφέρει το πριμ πλειοψηφίας για το πρώτο κόμμα που θα κερδίσει. Εάν η ΝΔ παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του πρώτου γύρου, θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 180 έδρες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley.

«Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη. Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του RRF. Οργανισμοί αξιολόγησης όπως η Moody's σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό και πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι σε ευθεία γραμμή για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες. Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τρεις από τους κυριότερους οίκους το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά βλέπουμε τον κίνδυνο μιας νωρίτερης αναβάθμισης, εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας», εκτιμά η τράπεζα.

Οι εκτιμήσεις για ΑΕΠ, πληθωρισμό και δείκτη χρέους προς ΑΕΠ

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση της υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος και το επόμενο έτος. Η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική θα πρέπει να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του προγράμματος RRF και της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων σε επίπεδο-ρεκόρ.

Η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και 2,2% το 2024. Όσον αφορά τις τιμές, παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, μια διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σε μείωση φέτος, από 9,6% το 2022 σε 3,6% το 2023. Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πιθανότατα σε υψηλά επίπεδα, οδηγούμενος ιδίως από τις τιμές των υπηρεσιών αναψυχής, καθώς και των ξενοδοχείων και εστιατορίων, ενόψει μιας ακόμη πολύ ισχυρής τουριστικής περιόδου.

Χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η Ελλάδα βίωσε μια από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη. Η χώρα έχει καταφέρει να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη το 2022 και να μειώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό ρεκόρ του 206% που είχε φθάσει το 2020, εξαιτίας της πανδημίας.

Αναμένει επίσης ότι αυτή η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έστω και με βραδύτερο ρυθμό, και πιστεύει ότι η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,9% το 2022 και έως και 1,5% το 2024. Με τις πληρωμές τόκων να παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, αναμένει ότι ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε 163% φέτος και στο 153,5% το επόμενο έτος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v