Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Φθηνός ο δείκτης MSCI Greece

Κορυφαία επιλογή του οίκου η Ελλάδα. Διατηρεί overweight, βλέπει υψηλά περιθώρια για συνέχιση υπεραποδόσεων. Τα discount και πού στηρίζεται το Greek Bet. Ποιες τράπεζες ξεχωρίζει.

Morgan Stanley: Φθηνός ο δείκτης MSCI Greece

Ο δείκτης MSCI Greece υπεραποδίδει έναντι όλων των παγκόσμιων αγορών μετοχών και η σχετική αλλά και η απόλυτη αποτίμησή του είναι «φθηνή», εξηγεί η Morgan Stanley. «Για την Ελλάδα διατηρούμε τη σύσταση overweight, καθώς είναι η αγορά μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος και υπάρχουν υψηλά περιθώρια για τη συνέχεια της υπεραπόδοσής της», επισημαίνει η τράπεζα.

Οι πρόσθετοι παράγοντες που υποστηρίζουν περαιτέρω την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών και του δείκτη MSCI Greece είναι τα ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση του κόστους κεφαλαίου και του ασφαλίστρου κινδύνου των ελληνικών μετοχών σε σχέση με την Ευρώπη και τις ανεπτυγμένες αγορές.

Οι αποτιμήσεις του δείκτη MSCI Greece παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους. Παρά τις ισχυρές επιδόσεις των μετοχών, τα discounts παραμένουν σε απόλυτους και σχετικούς όρους, καθώς ο MSCI Greece διαπραγματεύεται 28% και 31% χαμηλότερα σε NTM P/E, αντίστοιχα, από τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη.

Η θετική δυναμική των κερδών, ιδίως για τις τράπεζες, συνεχίζεται και στηρίζει την υπεραπόδοση του δείκτη, εκτιμά η τράπεζα. Παρά το sell-off του Μαρτίου, ο MSCI Greece είναι η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις, υποστηριζόμενη από μια πολύ ισχυρή θετική κερδοφορία και τις αναθεωρήσεις. Στο μέλλον, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις για το 2023 και το 2024, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Οι τράπεζες αποτελούν το 39% του εγχώριου MSCI δείκτη και για τις τράπεζες στην περιοχή ΕEMEA τοποθετεί την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank στις κορυφαίες επιλογές της.

Ο ρόλος της επενδυτικής βαθμίδας στις μετοχές

Η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, ενώ μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα σε δημοσιονομική εξυγίανση και εφαρμογή του RRF.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική των ελληνικών μετοχών, καθώς οι αγορές μετοχών τείνουν να ξεκινούν να κινούνται ανοδικά περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

Η MS εκτιμά ότι το σημερινό υπολογιζόμενο κόστος κεφαλαίου για τις ελληνικές μετοχές ανέρχεται σε 11,7%, το οποίο είναι υψηλότερο από τον πρόσφατο μέσο όρο (μέσος όρος 5 ετών 8,8%). Η αύξηση από τα χαμηλά επίπεδα του 2020-21 οφείλεται κυρίως στην ισχυρή αύξηση των κερδών και στις θετικές αναθεωρήσεις, ιδίως κατά το προηγούμενο έτος. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι αν το κόστος κεφαλαίου των ελληνικών μετοχών μειωθεί από 11,7% σε 9,4% και όλοι οι άλλοι παράγοντες παρέμεναν σταθεροί (ceteris paribus), αυτό θα έδινε μια ανοδική τάση +32% και παρότι αποτελεί μόνο μια θεωρητική άσκηση, η Morgan Stanley εξηγεί το μέγεθος που θα έχει η επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών βραχυπρόθεσμα.

Η οικονομία στηρίζει τις μετοχές και εισροές κεφαλαίων

Από μακροοικονομικής πλευράς, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με την επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης για την Ελλάδα να προβλέπει ότι η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της ζώνης του ευρώ τόσο για φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Η σφιχτή νομισματική πολιτική είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του προγράμματος RRF αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) σε επίπεδο ρεκόρ.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος θα είναι 2,5% και 2,2% το 2024. Η μακροοικονομική πορεία και οι υψηλές επιδόσεις του δείκτη MSCI Greece έχουν ευνοήσει την τοποθέτηση των ξένων επενδυτών στις ελληνικές μετοχές, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία τρίμηνα. Οι παθητικοί διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, αν και με αυξημένες θέσεις, συνολικά εξακολουθούν να είναι με ελαφρώς χαμηλές θέσεις στις ελληνικές μετοχές.

Η αύξηση των θέσεών τους προήλθε κυρίως από την αύξηση της έκθεσής τους στις τράπεζες, ωστόσο μετά τις ισχυρές επιδόσεις, τα τεχνικά στοιχεία του δείκτη MSCI Greece βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, τόσο σε απόλυτο όσο και σε σχετικό επίπεδο, καταλήγει η Morgan Stanley.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v