Alpha Finance: Ωρα για διάλειμμα στο Χρηματιστήριο

Πιο προσεκτική στάση συστήνει η χρηματιστηριακή, προβλέποντας επιβράδυνση της έντονης δυναμικής μετά τις υπεραποδόσεις. Μεσοπρόθεσμα η ανοδική τάση παραμένει.

Alpha Finance: Ωρα για διάλειμμα στο Χρηματιστήριο

H εντολή των εκλογών ήταν ισχυρή για μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα, εξηγεί η Alpha Finance σε έκθεσή της.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε χθες μια ισχυρή πλειοψηφία, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες μετά τις εκλογές του Μαΐου. Το νικητήριο κόμμα εξασφάλισε δεύτερη θητεία με 158 έδρες στο κοινοβούλιο, έχοντας κερδίσει το 40,5% των ψήφων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορά με το δεύτερο κόμμα, που διαμορφώθηκε στο 22%, ενώ 8 πολιτικά κόμματα εξασφάλισαν την εκπροσώπησή τους στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Κατά την άποψή μας, το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την έντονη επιθυμία για πολιτική σταθερότητα και οικονομική πρόοδο μέσω της μεταρρύθμισης της οικονομίας. Το κυβερνών κόμμα έχει πλέον ισχυρότερη εντολή να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και την αγορά», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

Η Alpha Finance παραμένει εποικοδομητική μεσοπρόθεσμα, αλλά επιφυλακτική από άποψη τακτικής. Επαναλαμβάνει την αισιόδοξη άποψή της για την αγορά μεσοπρόθεσμα, λόγω μιας σειράς υποστηρικτικών μακροοικονομικών και μικροοικονομικών παραγόντων. Παρ' όλα αυτά, υιοθετεί μια πιο προσεκτική στάση για την πολύ βραχυπρόθεσμη περίοδο, αναμένοντας ότι η δυναμική της αγοράς θα επιβραδυνθεί.

Πιστεύει ότι είναι πιθανή κάποια αποκόμιση κερδών, με τους επενδυτές να γίνονται ενδεχομένως πιο επιλεκτικοί ως προς τις αποτιμήσεις.

Βασικά θέματα για το 2ο εξάμηνο του 2023 είναι η επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (ΙG), οι προγραμματισμένες δημόσιες εγγραφές (3-4 περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Τύπο), η πιθανή διάθεση τραπεζικών συμμετοχών από το ΤΧΣ, καθώς και η βιωσιμότητα της αύξησης των κερδών το 2024 και μετά.

Μακροοικονομική στήριξη και επενδυτική βαθμίδα στον ορίζοντα

Το μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται πιο υποστηρικτικό, όπως αντικατοπτρίζεται στη συνεχή αναθεώρηση αναβάθμισης του εγχώριου ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά περίπου 2,4% στο έτος έναντι 1% για την Ευρωζώνη (εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Οι καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές σε συνδυασμό με την εξάλειψη του κινδύνου πολιτικής αστάθειας θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Οι θετικές ενδείξεις σχετικά με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του προϋπολογισμού θα πρέπει να μετατρέψουν τις πιθανότητες σε βεβαιότητα αργότερα μέσα στο έτος, με την 20ή Οκτωβρίου (προγραμματισμένη αναθεώρηση από την S&P) να εμφανίζεται ως πιθανή ημερομηνία για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Τα GGBs εμφανίζονται ήδη να τιμολογούν μια τέτοια εξέλιξη (δηλαδή με spreads πιο σφιχτά από την Ιταλία).

Υψηλή απόδοση της αγοράς σε ετήσια βάση, 2η καλύτερη μετά το 2000

Ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά 36,5% σε ετήσια βάση, όντας μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στις παγκόσμιες αγορές μετοχών μέχρι στιγμής στο έτος. Εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία, αυτή είναι η 2η καλύτερη επίδοση μετά το 2000, τόσο σε όρους 2023 όσο και σε ετήσια βάση.

Η ελληνική αγορά είχε καλύτερη απόδοση μόνο το 2019 (+49% σε ετήσια βάση), η οποία όμως ήρθε μετά από μια απότομη πτώση το προηγούμενο έτος (-24% το 2018). Είναι σημαντικό ότι η φετινή ισχυρή επίδοση έρχεται μετά την υπεραπόδοση της αγοράς το 2022. Σημειώνει η Alpha Finance ότι η ελληνική αγορά είχε κερδίσει +22% μέχρι τις πρώτες εκλογές και ακόμη ένα 12% έκτοτε.

Κέρδη σταθερά, η αποτίμηση εξακολουθεί να είναι ελκυστική

Η εταιρική κερδοφορία παραμένει σταθερή και σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνεται σημαντικά σε ετήσια βάση, αποτελώντας βασικό μοχλό της απόδοσης της αγοράς. Παρά το ράλι, η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική από πλευράς αποτίμησης, όταν λαμβάνεται ως σύνολο, καθώς διαπραγματεύεται με 8,9 φορές τον δείκτη αποτίμησης P/E για φέτος.

«Παρ' όλα αυτά, επισημαίνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει σε επίπεδα άμεσα συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης ή έχουν αναπροσαρμοστεί πολύ γρήγορα, δεδομένης της απότομης αύξησης των τιμών των μετοχών», καταλήγει η AF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v