Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ-Coca Cola: Αποτιμήσεις και τεχνική εικόνα για τις υπερδυνάμεις του ΧΑ

Τα τεχνικά σήματα που εκπέμπουν οι δύο τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης που υποαποδίδουν έναντι της αγοράς. Ποιες είναι οι ζώνες στήριξης και αντίστασης. Οι διαφοροποιήσεις.

ΟΤΕ-Coca Cola: Αποτιμήσεις και τεχνική εικόνα για τις υπερδυνάμεις του ΧΑ

Οι τίτλοι της Coca Cola HBC και του ΟΤΕ αποτελούν τις δύο εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ αλλά και δύο σημαντικές μετοχές που υποαποδίδουν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι ψέμα ότι η αγορά και ο Γενικός Δείκτης θα βρίσκονταν αρκετά υψηλότερα, αν οι μετοχές του ΟΤΕ δεν κινούνταν σε χαμηλή πτήση από τις αρχές του έτους, με απόδοση μόλις +1,5%. Για την Coca Cola HBC, η απόδοσή της από τις αρχές του έτους υπολείπεται της αγοράς, αν και καταγράφει υψηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου της τάξεως του 18%.

Η μετοχή του ΟΤΕ από το απόλυτο top pick ξένων και Ελλήνων αναλυτών έχει πέσει ελαφρώς στις προτιμήσεις τους και αυτό απεικονίζεται και στις συστάσεις, αλλά κυρίως στις επιδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ.

Η αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και η επαναγορά των μετοχών από το ταμπλό του ΧΑ έχουν μειώσει τη συμμετοχή του Οργανισμού στον δείκτη MSCI Greece Standard από την πρώτη θέση που ήταν για πολλά χρόνια στην πέμπτη, πίσω από τις Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, με 11,08%.

Αν και ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι σαφώς πιο έντονος από ό,τι τα προηγούμενα έτη, η μετοχή του ΟΤΕ είναι σαφώς διαπραγματεύσιμη με discount, τόσο έναντι της αγοράς όσο και έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών. Η αποτίμηση της μετοχής σε όρους EV/EBITDA είναι μόλις 4,85 φορές και 4,77 φορές για τα έτη 2023-2024, αντίστοιχα. Η μέση τιμή-στόχος είναι στα 19,04 ευρώ και το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει το 3%.

Σε καθαρά τεχνικούς όρους, η μετοχή βρήκε στήριξη στην περιοχή των 12,6 ευρώ στην πτωτική κίνηση του Μαρτίου και έκτοτε μπόρεσε να πλησιάσει με αξιώσεις την περιοχή των 16-16,20 ευρώ, πριν την αποκοπή του μερίσματος.

Σημαντικό σήμα για τη μετοχή έχει αποτελέσει στο παρελθόν η διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών (14,37 ευρώ) επί του ΚΜΟ των 200 ημερών (14,61 ευρώ). Η διατήρηση του ΚΜΟ των 200 ημερών θα δώσει τεχνικά δύναμη στη μετοχή. Η περιοχή των 14,4-14,7 ευρώ θεωρητικά είναι η περιοχή σημαντικής στήριξης, ενώ πάνω από τα 15,3 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε θετική, με αντιστάσεις στα επίπεδα των 15,8-16,2 ευρώ.

Για την Coca Cola HBC, της οποίας το primary listing είναι στο Λονδίνο, το διάγραμμα είναι ελαφρώς διαφορετικό, καθώς προέρχεται από μια σημαντική ανοδική πορεία από την περιοχή των 21,50 με 22 ευρώ στα 30 ευρώ περίπου πριν την αποκοπή του μερίσματος, μια απόδοση που ξεπερνά το 35%.

Η κίνηση κάτω από τα 27,5 ευρώ έχει δώσει πιθανότητες για να κινηθεί και χαμηλότερα η μετοχή, με την επόμενη περιοχή με σημασία στη διόρθωση της μετοχής να είναι ακριβώς εδώ, στα 26,4-26,8 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο 26,72 ευρώ).

Ο απλός κινητός μέσος όρος 200 ημερών είναι αρκετά χαμηλότερα στα 24,32 ευρώ και ο 50άρης στα 27,91 ευρώ. Η ζώνη των 25,20 ευρώ επίσης μπορεί να έχει στήριξη στη μετοχή.

Η Coca Cola HBC μπορεί να κάνει διορθώσεις και σε χρόνο αλλά και σε τιμές -και τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε ποια διόρθωση βρισκόμαστε.

Στην τελευταία κίνηση της μετοχής που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με την τρέχουσα, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2022 και από τα 17,6 ευρώ στα 24,80 ευρώ, η επιστροφή σταμάτησε στα 21 ευρώ περίπου ή 15% από το υψηλό. Στην τρέχουσα κίνηση, αυτό θα τοποθετούσε στο κάδρο τα 25,2 με 25,5 ευρώ. Η μέση τιμή στόχος των αναλυτών είναι στα 31,4 ευρώ ή 18% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v