Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο χαμηλά είναι τώρα τα Ρ/Ε στο Χρηματιστήριο

Τέσσερις στις δέκα εισηγμένες εμφανίζονται να διαπραγματεύονται με Ρ/Ε μικρότερο του 15, ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωση δίνει διαφορετική εικόνα. Οι έκτακτοι παράγοντες. Αναλυτικός πίνακας.

Πόσο χαμηλά είναι τώρα τα Ρ/Ε στο Χρηματιστήριο

Παρά το φετινό ράλι που έχουν σημειώσει οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, περίπου οι τέσσερις στις δέκα εισηγμένες εταιρείες διαπραγματεύονται με P/E χαμηλότερο του 15 και μάλιστα οι 38 εξ αυτών εμφανίζουν μονοψήφια επίδοση.

Επίσης, από τις 38 εισηγμένες με μονοψήφιο P/E, οι 14 διαπραγματεύονται ταυτόχρονα κάτω από τη λογιστική τους αξία και από αυτές τις 14, οι 11 προχώρησαν ή θα προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.

Τα στοιχεία βέβαια αυτά, που παραπέμπουν σε εντονότατα υποτιμημένες μετοχές, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται μια «δεύτερη ανάγνωση», προκειμένου να προκύψουν τα σωστά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, εξετάζοντας τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει:

Πρώτον, σε ορισμένες περιπτώσεις τα πολύ χαμηλά P/E είναι αποτέλεσμα έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων θετικών αποτελεσμάτων (π.χ. Κέκρωψ, Ίλυδα), ενώ στις εταιρείες ακινήτων (π.χ. Trastor, Premia, BriQ Properties, αλλά και στην  περίπτωση της Fourlis λόγω της θυγατρικής Trade Estate) τμήμα των κερδών τους προέκυψε από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας του ενεργητικού τους.

Δεύτερον, πολλές εταιρείες, όπως π.χ. διυλιστήρια (Hellenic Energy, Motor Oil), μεταλλουργικές επιχειρήσεις (π.χ. ElvalHalcor, Viohalco, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου), αλλά και όμιλοι άλλων κλάδων (π,χ, Ελινόιλ, ΕΛΤΟΝ Χημικά) αναμένεται φέτος να σημειώσουν χαμηλότερη κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι, καθώς η επίδοση του 2022 είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά υψηλή και δύσκολα επαναλαμβανόμενη για το προσεχές μέλλον.

Τρίτον, εταιρείες όπως τα Πλαστικά Θράκης και η Medicon Hellas θα στερηθούν φέτος τον περυσινό κύκλο εργασιών που είχε προκύψει λόγω της πανδημίας Covid-19.

Τέταρτον, ζητούμενο αποτελεί το πώς θα εξελιχθεί η φετινή κερδοφορία των εταιρειών ξύλου (Interwood, Ακρίτας) αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται τόσο στον κλάδο των πλαστικών (π.χ. Πλαστικά Κρήτης, Flexopack), όσο στον χώρο του Rent A Car (π.χ. Autohellas, Μοτοδυναμική), οι οποίες προβλέπεται να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά να μην επαναλάβουν τα πολύ υψηλά περυσινά περιθώρια κέρδους τους.

Από την άλλη πλευρά, πολλές εταιρείες του παρατιθέμενου πίνακα προβλέπεται να ανεβάσουν φέτος το ύψος των κερδών τους (άρα να εμφανίσουν χαμηλότερους δείκτες P/E), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest Holdings, Space Hellas, Αεροπορία Αιγαίου, Π. Πετρόπουλος και Ευρωσύμβουλοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v