Με τέσσερις «σωματοφύλακες» το IPO της Optima Bank, στην ομάδα ο Χένρι Χόλτερμαν

Reggeborgh, Fiera Capital και K Hamboun οι τρεις βασικοί επενδυτές. Θα βάλουν 41 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 10 εκατ. ευρώ βάζει η MOH. Στα 7,2 ευρώ η ανώτατη τιμή διάθεσης. Lock-up period 6 μηνών για MOH-Βαρδινογιάννη.

Με τέσσερις «σωματοφύλακες» το IPO της Optima Bank, στην ομάδα ο Χένρι Χόλτερμαν

Με τέσσερις… σωματοφύλακες θα διενεργηθεί η αύξηση κεφαλαίου για την εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του Χ.Α καθώς πέραν της Motor Oil, η οποία ήταν γνωστό ότι θα καλύψει μέρος της διάθεσης, τράπεζα και ανάδοχοι εξασφάλισαν επιστολές δέσμευσης (commitment letters) από τρεις βασικούς επενδυτές (cornerstone investors).

Η ολλανδική Reggeborgh, συνεταίρος της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεσμεύτηκε να βάλει 21 εκατ. ευρώ στο IPO, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει πολύ νωρίς. Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε να βάλει η κυπριακή εταιρεία, με την επωνυμία «K HAMDOUN CONSULTANCY LTD.

Η έκπληξη, όμως, προκύπτει από την ταυτότητα του τέταρτου σωματοφύλακα καθώς πρόκειται για (emerging) funds, που διαχειρίζεται η Fiera Capital, η οποία έχει τοποθετηθεί, κατά την τελευταία διετία, στο σύνολο σχεδόν των εγχώριων τραπεζικών τίτλων. Τα Magna Umbrella fund, OAKS Emerging Umbrella Fund και Manulife Global Fund δεσμεύονται να βάλουν αθροιστικά 15 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ.

Οι δεσμεύσεις των τριών βασικών επενδυτών θέτουν την προϋπόθεση η τιμή διάθεσης να μην υπερβεί τα 7,40 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που έχει εξασφαλιστεί καθώς το υψηλό του εύρους (τιμής διάθεσης) ορίστηκε σε 7,20 ευρώ ανά μετοχή. Το χαμηλό του εύρους (τιμής διάθεσης) θα γνωστοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς, η οποία θα διαρκέσει ένα τριήμερο (27-29 Σεπτεμβρίου).

Στα 41 εκατ. ευρώ, που βάζουν οι τρεις προαναφερθέντες βασικοί επενδυτές, πρέπει να προστεθεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ της Motοr Oil, η οποία μέσω της Ireon Investments δήλωσε εγγράφως στο Δ.Σ της Optima τη δέσμευσή της να συμμετάσχει στην αύξηση μέσω δημόσιας προσφοράς, αιτούμενη νέες μετοχές συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ. H Ireon διαθέτει σήμερα 5.213.280 μετοχές Optima (9,893%). Μετά την ΑΜΚ, εφόσον αυτή καλυφθεί και η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί σε 7,20 ευρώ, το ποσοστό της αναμένεται να διαμορφωθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα (8,95%).

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στις 15 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ της Optima Bank η ζήτηση των τριών βασικών επενδυτών και της Motοr Oil (Ireon Investments) για νέες μετοχές θα ικανοποιηθεί κατά προτεραιότητα. Για τους cornerstone investors, όμως, τίθεται η εξής προϋπόθεση: η ζήτησή τους θα καλυφθεί κατά προτεραιότητα, εφόσον δεν οδηγεί ( σ.σ. λόγω μερικής κάλυψης) το ποσοστό τους σε επίπεδο υψηλότερο του 4,99%, μετά την ΑΜΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ διενεργείται με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Το Δ.Σ της Optima, όμως, έχει τη δυνατότητα, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, να διαθέσει νέες μετοχές της τράπεζας σε υφιστάμενους μετόχους, που το ίδιο θα καθορίσει, παρότι έχει καταργηθεί το δικαίωμα προτίμησης.

Θα εκδοθούν 21.000.000 νέες κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ έκαστη. Εξ αυτών ως 1.050.000 μετοχές θα διατεθούν, μέσω παράλληλης διάθεσης, σε περιορισμένο κύκλο προσώπων ( μέλη Δ.Σ, στελέχη τράπεζας-θυγατρικών και προσωπικό καθώς και σε λιγότερους από 100 πελάτες και προμηθευτές της τράπεζας) και 19.950.000 θα διατεθούν, μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό. Τυχόν αδιάθετες της παράλληλης διάθεσης θα αυξήσουν το σκέλος της δημόσιας προσφοράς.

Ως 6,7 εκατ. μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές

Με βάση τα στοιχεία της κατανομής ως το 70% των μετοχών της δημόσιας προσφοράς, δηλαδή ως 13.695.000 νέες μετοχές θα κατανεμηθούν σε ειδικούς επενδυτές. Σε αυτούς, όμως, συμπεριλαμβάνονται και οι βασικοί επενδυτές (cornerstone investors) όπως και η Motor Oil. Οι cornerstone αν προκύψει τιμή διάθεσης 7,20 ευρώ (ανώτατο του εύρους) θα μοιραστούν 5,69 εκατ. μετοχές. Η Motor Oil θα λάβει περίπου 1,38 εκατ. μετοχές.
Επομένως 7 εκατ. νέες μετοχές θα κατανεμηθούν στους τέσσερις σωματοφύλακες. Για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια θα μείνουν ως 6,7 εκατ. τεμάχια.

Τουλάχιστον 5.985.000 νέες μετοχές στο retail

Στους ιδιώτες επενδυτές θα κατανεμηθεί τουλάχιστον το 30% των 19.950.000 νέων μετοχών (5.985.000. Στην πιθανή περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, θα πραγματοποιηθεί κατανομή αναλογικά (pro-rata) με βάση το ύψος της ζήτησης.

Lock-up period 6 μηνών για MOH-Βαρδινογιάννη

Οι Ireon Investments (Motοr Oil) και Canelo Holdings Limited (συμφερόντων Γ. Βαρδινογιάννη) βεβαίωσαν με έγγραφες επιστολές την Optima ότι για χρονικό διάστημα 180 ημερολογιακών ημερών από τη ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών δεν θα προβούν, ατομικά ή από κοινού, άμεσα ή έμμεσα, σε οποιαδήποτε διάθεση, πώληση ή ενεχυρίαση μετοχών κυριότητάς τους.

Επίσης, δεν θα συμφωνήσουν να εκδοθούν νέες μετοχές ή άλλοι τίτλοι μετατρέψιμοι ή ανταλλάξιμοι με μετοχές, και δεν θα συνάψουν οποιαδήποτε εν γένει συμφωνία σχετικά με την άμεση ή έμμεση διάθεση δικαιωμάτων επί των μετοχών κυριότητάς τους, περιλαμβανομένων όσων παρέχονται ή απορρέουν από σύμβαση χρηματοοικονομικού μέσου (παραγώγου ή άλλου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v