Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κομβικά τεχνικά σημεία γενικού και τραπεζικού δείκτη

Ποιες μετοχές έχουν συμβάλει στην πτώση και την αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης. Oi τίτλοι του 25άρη που γράφουν χαμηλά 52 εβδομάδων. Τα σήματα για αγοραστές-πωλητές.

Τα κομβικά τεχνικά σημεία γενικού και τραπεζικού δείκτη

Η τεχνική εικόνα της αγοράς, όπως αυτή απεικονίζεται από το ωριαίο και ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι πλέον πτωτική. Το θετικό όμως είναι ότι προσεγγίζει σημαντικά σημεία στήριξης.

Το ένα επίπεδο στήριξης μπορεί να είναι στο ωριαίο διάγραμμα οι 1.178/1.180 μονάδες, το οποίο προσέγγισε και στη χθεσινή συνεδρίαση και αντέδρασε. Το έτερο είναι στο ημερήσιο διάγραμμα και εδράζει στις 1.165 μονάδες που απέχει ελάχιστα από τη τρέχοντα επίπεδα. Το αρνητικό είναι ότι η αγορά και ο Γενικός Δείκτης καταγράφουν πλέον πτώση σε εβδομαδιαίο, μηνιαίο και τριμηνιαίο επίπεδο, συνεπώς οι τελευταίοι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στην αγορά καταγράφουν ζημιές.

Οι μετοχές που έχουν συμβάλει στην αρνητική πορεία του Γενικού Δείκτη και την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, όπως αυτή ορίζεται π.χ. από κάποιον κινητό μέσο όρο 30 ημερών, είναι οι τραπεζικές με πρωτοστάτες την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα και από κοντά Aegean Airlines και Alpha Bank.

Αρνητικό είναι επίσης ότι μετοχές του 25άρη γράφουν ήδη χαμηλά 52 εβδομάδων τόσο γρήγορα με τις ΕΥΔΑΠ και Terna Energy να διαμορφώνονται για εταιρικούς λόγους χαμηλότερα.

Στον αντίποδα με την αγορά, Motor Oil και ΟΠΑΠ με όπλο τις σημαντικές μερισματικές αποδόσεις, ξεπερνούν την αγορά και δείχνουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα δύσκολα.

Μεγάλη σημασία θα έχει στη στήριξη της αγοράς πιθανή συνέχεια στην αφύπνισης της μετοχής του ΟΤΕ. Πρόσφατα ο τίτλος του βρέθηκε σε χαμηλά εξαμήνου (κλείσιμο 15/9) και έκτοτε επιχειρεί πλαγιο-ανοδική αντίδραση. Αν συνεχίσει την ανοδική προσπάθεια η μετοχή του Οργανισμού, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ζώνη αντίστασης των 14,27 – 14,43 ευρώ, καθώς μέσα εκεί “στριμώχνονται” οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, αλλά και το ημερήσιο “stop short”.

Ειδικά για τον τραπεζικό δείκτη, το ημερήσιο τεχνικό διάγραμμα διέσπασε το 76,4% Fibonacci επίπεδο και κλείσιμό χαμηλότερα από τις 930 μονάδες δίνει ξεκάθαρα προβάδισμα στους πωλητές και τις επόμενες συνεδριάσεις.

Το καλό σενάριο για τις τράπεζες είναι η διόρθωση να βαθύνει μέχρι το 61,8% Fibonacci επίπεδο στις 790 μονάδες, εκεί να ολοκληρωθεί το πτωτικό κύμα και από εκεί να ξεκινήσει το νέο ανοδικό που θα φέρει τον δείκτη σε νέα υψηλά έτους.

Με πιο κλασικά εργαλεία ανάλυσης, ο δείκτης των τραπεζών έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 999 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 899 - 882 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1.026 1.083, 1.117, 1.137, 1.180, 1.191 και 1.250 μονάδες.

Τέλος, βάσει της κυματικής ματιάς του ειδικού Δημήτρη Τσάντου, αν η κίνηση τραπεζική κίνηση γίνεται με a-b-c, τότε ο στόχος είναι οι 850 με 810 μονάδες, εφόσον το κύμα είναι προωθητικό (impulse). Διαφορετικά, αν είναι ending diagonal, τότε o στόχος για τον δείκτη κατεβαίνει χαμηλότερα στις 730 – 740 μονάδες.

* Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v