Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι 7 μετοχές που κερδίζουν το στοίχημα της αναβάθμισης

Οι τίτλοι που ξεχώρισαν στο ταμπλό το δύσκολο τελευταίο τρίμηνο. Ποια είναι τα «δυνατά» στοιχεία σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη και ποιες οι προοπτικές για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Οι 7 μετοχές που κερδίζουν το στοίχημα της αναβάθμισης

Η αγορά και ο Γενικός Δείκτης, σε αντίθεση με ό,τι περίμενε η πλειονότητα των επενδυτών, από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αρχικά από την DBRS Morningstar τον Σεπτέμβριο και έπειτα από την αμερικανική S&P Global Ratings, σημειώνει πτώση.

Στην αρνητική πορεία, έχει φυσικά μεγάλη βαρύτητα η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Tα εξωτερικά σοκ δημιουργούν προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας και αυτή τη στιγμή ο αντίκτυπος από τα γεγονότα στο Ισραήλ στην ψυχολογία και στο επενδυτικό κλίμα στη χώρα βαραίνει περισσότερο από ό,τι στην αρχή. Ο Γενικός Δείκτης τον τελευταίο μήνα χάνει άνω του 4%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες υπερτριπλασιάζονται στο 13%. Αντίστοιχες είναι και οι απώλειες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ με 15% ο δείκτης των τραπεζών υποαποδίδει.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες διαπραγμάτευσης για όλες τις μετοχές, υπάρχουν μερικές που ξεχωρίζουν θετικά. Ideal Holdings, Πετρόπουλος, Mytilineos, Σαράντης, Epsilon Net, Entersoft και Motοr Oil σημειώνουν είτε μικρά κέρδη είτε πολύ μικρότερες απώλειες, κάτω από 5%.

  • Η Ideal Holdings, με κέρδη 4,5% το τελευταίο τρίμηνο και 8% τον τελευταίο μήνα, είναι ο μεγάλος κερδισμένος της περιόδου από τις μετοχές του Γενικού Δείκτη. Η αγορά έχει καταλάβει τη σημασία της εξαγοράς των Attica Department Stores και πριμοδοτεί τη μετοχή της εταιρείας. Η Pantelakis Securities εκτιμά ότι η Ideal Holdings αλλάζει επίπεδο με τα Attica Πολυκαταστήματα, με τη δίκαιη αποτίμηση στα 8,1 ευρώ και υψηλό ακόμα ανοδικό περιθώριο. Η εξαγορά των πολυκαταστημάτων Attica, με 100 εκατ. ευρώ και με δείκτη 3,7 φορές σε όρους EV/EBITDA, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου, επισημαίνει η Pantelakis Securities. Η μετοχή εμφανίζει θετική απόδοση +56% από 1η/1.
  • Η Πετρόπουλος, επίσης μηδενική μεταβολή το τρίμηνο, χαρακτηρίζεται από την Optima Bank από ελκυστική αποτίμηση ενώ η διοίκηση αναμένει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη χρονιά. Η επιχείρηση διαθέτει χαμηλό δανεισμό, ενώ το καθαρό χρέος είναι αρνητικό κατά 0,96 εκατ. ευρώ. Η μερισματική απόδοση για το 2022 ήταν στο 3,01%. Η μετοχή εμφανίζει θετική απόδοση +48% από 1η/1.
  • Η Mytilineos, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για EBITDA ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ξεπερνώντας τον φιλόδοξο στόχο που είχε τεθεί από τον ίδιο τον όμιλο. Η απόδοση της μετοχής από τις αρχές του έτους είναι σχεδόν 80%, ενώ οι αναλυτές, περιμένοντας και το παραδοσιακά ισχυρό τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο, είναι πολύ πιθανό ότι θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις μεγεθών και τιμών-στόχων.
  • Η Σαράντης σημειώνει οριακή πτώση το τρίμηνο και +5,5 τον τελευταίο μήνα, με τα αποτελέσματα του εξαμήνου να είναι εμφανώς ανοδικά. Η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και ρευστότητα που υποστηρίζεται από την κερδοφορία της επιχείρησης και από τη βελτίωση της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης συνεχίστηκε, ενώ η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης με βάση τρεις πυλώνες, ισχυρή και συνεπής ανάπτυξη της επιχειρησιακής βάσης με τη συμπληρωματική διερεύνηση των ευκαιριών ανάπτυξης μέσω εξαγορών, συνεχίζεται.
  • Η Epsilon Net, μετά τη βύθισή της στα 7 ευρώ από το λογιστικό λάθος στον χειρισμό στο πρόγραμμα stock option, επέστρεψε υψηλότερα και η διοίκηση επέμεινε στον στόχο για το 2025 (διπλασιασμός κύκλου εργασιών στα 150 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA τουλάχιστον 30%), ενώ παράλληλα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης που διανοίγονται σε μια σειρά από τομείς όπως η υποχρεωτική θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η απόδοση της μετοχής από τις αρχές του έτους προσεγγίζει το 50%.
  • Η Entersoft κατέγραψε ένα ισχυρό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, με αύξηση κύκλου εργασιών 29% (από τα 20,7 στα 26,8 εκατ. ευρώ), EBITDA 45% (από τα 5,6 στα 8,1 εκατ. ευρώ) και προ φόρων κερδών 47% (από τα 3,6 εκατ. ευρώ). Πέραν αυτών, ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε στις 30/9/2023 θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash) 2,1 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τους αναλυτές και τις εκτιμήσεις, θα συνεχιστεί, ενώ η εταιρεία μοιράζει σχεδόν το 50% των καθαρών κερδών της.
  • Η Motor Oilσυνεχίζει να ξεπερνά την αγορά σε επιδόσεις στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ πολύ πρόσφατα και η Eurobank Equities αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 27,5 ευρώ από 26,6 ευρώ πριν. Η χρηματιστηριακή αυξάνει τα EBITDA για το 2023-2024 κατά 9%/5%, µε αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 1,1 δισ. ευρώ το 2023 και 0,8 δισ. ευρώ το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v