Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HellasFin: Οι εκτιμήσεις για την επόμενη κίνηση του S&P 500

Ποιοι είναι οι καταλύτες για μια κίνηση του αμερικανικού δείκτη προς τις 4.600 μονάδες, σύμφωνα με την HellasFin ΑΕΠΕΥ. Τα διλήμματα για τις κεντρικές τράπεζες και οι αβεβαιότητες με διάφορους μανδύες.

HellasFin: Οι εκτιμήσεις για την επόμενη κίνηση του S&P 500

Τις τελευταίες οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και τις προοπτικές του δείκτης S&P 500 αναλύει η HellasFin ΑΕΠΕΥ. Επισημαίνει ότι ενθουσιασμός κυρίευσε τις αγορές μετά την δημοσίευση των στοιχείων για τη λιγότερο σφιχτή αγορά εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της ευκταίας για τις κεντρικές τράπεζες αύξησης της ανεργίας.

Να θυμίσουμε ότι τα ευχάριστα νέα από τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας ήρθαν μετά από τα ανέλπιστα θετικά δεδομένα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη του γ’ τριμήνου 2023 σε ΗΠΑ και Κίνα (4,9%) αντίστοιχα, αλλά και της Ευρωζώνης η οποία παρά τα αδύναμα στοιχεία ορισμένων τομέων της οικονομίας, τελικά και αυτό το τρίμηνο απέφυγε την ύφεση.

Η καταναλωτική δαπάνη στον αναπτυγμένο κόσμο, η οποία είναι ακόμη ανθηρή, δεδομένων των αυξήσεων των μισθών πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού, πριμοδοτεί την οικονομική δραστηριότητα.

Το δίλημμα για τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες είναι το πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στα τρέχοντα υψηλά ή ακόμη και υψηλότερα επίπεδα, δεδομένης της υψηλότερης του πληθωρισμού αύξησης του μισθολογικού κόστους, αλλά και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής επέκτασης των αναπτυγμένων οικονομιών.

Επί του παρόντος, λίγα είναι τα ανησυχητικά δεδομένα για μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ. Οι αβεβαιότητες που εμφανίζονται με διάφορους μανδύες (πχ γεωπολιτικές εξελίξεις, ενδεχόμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα μιας νέας αύξησης του ενεργειακού κόστους, ή λόγω της έλλειψης της περσινής υψηλής συγκριτικής βάσης, ή μιας νέας κλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων) μάλλον ως παροδικές θα πρέπει να χαρακτηριστούν.

Με το 90% των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου του S&P 500 να έχουν ανακοινωθεί, η κερδοφορία είναι απροσδόκητα καλύτερη των εκτιμήσεων (81% καλύτερα αποτελέσματα) με την ετήσια μεταβολή να ανέρχεται πλέον από το αρχικά εκτιμώμενο 1% σε 6,3% με τον κλάδο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας να υπεραποδίδουν.

Στον δείκτη S&P 500 η αρνητική ψυχολογία του προηγούμενου διαστήματος, είτε λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών, είτε λόγω του διαφαινόμενου νέου αδιεξόδου σχετικά με την οροφή του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, μάλλον θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για ανέλπιστη ανοδική κίνηση προς το 4.600 στις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v