Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Το σερί των ρεκόρ στη μετοχή και οι νέες τιμές-στόχοι

Τρία νέα ιστορικά ρεκόρ για τη μετοχή. Στο επίκεντρο η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου και η χρηματοδότησή του. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα θεμελιώδη μεγέθη. Στηρίξεις και αντιστάσεις.

Motor Oil: Το σερί των ρεκόρ στη μετοχή και οι νέες τιμές-στόχοι

Η μετοχή που στις τελευταίες συνεδριάσεις «κερδίζει τις εντυπώσεις» στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η Motor Oil.

Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ο μετοχικός τίτλος της Μotor Oil «σπάει» διαδοχικά τα νέα ιστορικά υψηλά της και διαμορφώνεται πλέον στα 27,60 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ πλέον, ενώ η «ψαλίδα» με τη Helleniq Energy έχει ανοίξει στα 700 εκατομμύρια ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης. Η απόδοση της μετοχής είναι 16% από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας σημαντικά την αγορά και τον Γενικό Δείκτη που κινείται στο +9% περίπου.

H Motor Οil συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά με τα αποτελέσματά της, ενώ οι προβλέψεις για την περίοδο 2024-2027 δείχνουν ότι η εταιρεία θα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει μερισματική απόδοση περίπου 7%. Το πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων θα πρέπει επίσης να στηρίξει τη μετοχή.

Το κυρίαρχο, όμως, για τη μετοχή ίσως είναι η ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της για το 2030. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Anemos RES, που αποτελεί το μεγαλύτερο project εξαγοράς για τον όμιλο, η Motοr Oil ενισχύει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ισχυροποιεί την ηγετική της θέση στο ενεργειακό τοπίο της χώρας. Η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου Motοr Oil, με ορίζοντα το 2030.

Το επενδυτικό πρόγραμμα των 4 δισ. ευρώ (περίπου τα 2,5 δισ. σε νέες μορφές ενέργειας και το 1,5 δισ. στα πετρελαιοειδή), που έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2023-2030, είναι εύκολα χρηματοδοτούμενο χωρίς να διαταραχθεί η μερισματική πολιτική της εταιρείας, εκτιμά η διοίκηση της Mοtor Οil. Από τα 4 δισ. ευρώ, με την εξαγορά του εναπομείναντος 25% της Άνεμος RES θα έχει ήδη διατεθεί γύρω στο 1,3 δισ. και το υπόλοιπο ποσό μπορεί να προκύψει από τις ταμειακές ροές των επόμενων ετών, χωρίς να αυξηθεί ιδιαίτερα ο δανεισμός και χωρίς να ανατραπεί η μερισματική πολιτική.

Η Motor Οil επανέλαβε επίσης τον στόχο της να επιτύχει πάνω από 250 εκατ. ευρώ EBITDA από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 1.171 από 780 το 2022. Για το πρόγραμμα καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ο όμιλος εξασφάλισε επιχορηγήσεις ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 145 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Motοr Οil την περίοδο 2024-2025 θα επιτυγχάνει άνω των 850 εκατ. ευρώ EBITDA. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 28 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση αγοράς (buy). Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τοποθετούν τις τιμές-στόχους σε επίπεδα κοντά στα 32 ευρώ, όπως π.χ. η Alpha Finance και η Wood & Company. H αποτίμηση της μετοχής είναι 5 φορές τον δείκτη EV/EBITDA την τριετία 2024-2027, ενώ ο δείκτης Ρ/Ε κυμαίνεται από τις 7 έως τις 7,8 φορές το 2024-2027, βάσει των εκτιμήσεων της Factset.

Τεχνικά, η μετοχή βρίσκεται σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό σχηματισμό, με τις στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών γύρω από τη ζώνη των 23,50 και 23,80 ευρώ. Η διάσπαση των 26 ευρώ ανά μετοχή έχει ανοίξει τον δρόμο για τη μετοχή να προσεγγίσει και να ξεπεράσει τα 30 ευρώ, με πρώτες αντιστάσεις στα επίπεδα των 28,5-39 ευρώ ανά μετοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v