Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Λαζαρίδης:Έρχονται αλλαγές στη δομή της αγοράς

Στα πρόσφατα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν στο σύστημα συναλλαγών του XA αλλά και στις OTC συναλλαγές αναφέρεται σε συνέντευξή του στη “Ναυτεμπορική” ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του XA κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Σ. Λαζαρίδης:Έρχονται αλλαγές στη δομή της αγοράς

Στα πρόσφατα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν στο σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου αλλά και στις over the counter συναλλαγές αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο γενικός διευθυντής της ΕΧΑΕ και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Μιλώντας για το σύστημα συναλλαγών , ο κ. Λαζαριδης τονίζει μεταξύ άλλων πως: «Σε τέτοιου μεγέθους αλλαγές των υποδομών, η αποσταθεροποίηση του περιβάλλοντος είναι νομοτέλεια. Δεν σας κρύβω δε, ότι η ψυχολογία μας έχει προετοιμαστεί για μεγαλύτερου μεγέθους προβλήματα.

Θέλω να σας πω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε πεισθεί - παρακολουθώντας τη συντελούμενη κοσμογονία στην Ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά και τις κινήσεις των άλλων χρηματιστηρίων- ότι είναι τόσο απαραίτητη η συνεχής εξέλιξη του περιβάλλοντος λειτουργίας της αγοράς μας που δικαιολογεί την ανάληψη ακόμη μεγαλύτερου κινδύνου, για περιορισμένου χρόνου προβλήματα στη λειτουργίας των συστημάτων μας.

Από την άλλη πλευρά ομολογώ ότι δεν περίμενα εκείνα τα προβλήματα που προήλθαν από αστοχίες σε λειτουργικά συστήματα του νέου εξοπλισμού, φαίνεται όμως ότι ακόμη και τα μεγάλα ονόματα στο hardware αναγκάζονται να βγάζουν πλέον στην αγορά εκδόσεις με μικρότερο χρόνο επώασης. Το λέω αυτό διότι μας συνέβη με εξοπλισμό και από τους δύο, απαράμιλλου κύρους και αδιαμφισβήτητης εμπειρίας στα χρηματιστηριακά, οίκους που χρησιμοποιούμε.»

Ο κ. Λαζαρίδης προαναγγέλλει επίσης την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των φορέων της αγοράς σχετικά με μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή της αγοράς. Μία από αυτές αφορά στην αλλαγή της κατάρτισης των πακέτων, στα οποία στόχος είναι να καταργηθούν οι περιορισμοί στην απόκλιση της τιμής και οι έλεγχοι που προβλέπονται σήμερα, αφού όπως χαρακτηριστικά τονίζει, δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των μέχρι τώρα δεδομένων από τη λειτουργία του επικουρικού κεφαλαίου προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε να μειωθεί κι άλλο το κόστος κάλυψης του κινδύνου του αντισυμβαλλομένου για τα μέλη του ΧΑ. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, συνδυάζεται με την επεξεργασία μίας πρότασης για το διαχωρισμό της εκκαθάρισης από τον διακανονισμό και τη δημιουργία εκκαθαριστικών μελών.

Αναφορά γίνεται επίσης και στη δημιουργία εφεδρικού μηχανισμού της ΕΧΑΕ, μέσω της Alpha Bank , ο οποίος θα λειτουργεί μόνο όταν η ΤτΕ παρουσιάζει πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις ΟΤC συναλλαγές, ο γενικός διευθυντής της ΕΧΑΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού τονίζει όμως ταυτόχρονα πως το πραγματικό asset για κάθε χρηματιστηριακή αγορά είναι το βιβλίο των εντολών της και όχι τα πακέτα.

Δεν παραλείπει τέλος να υπογραμμίζει και εκείνος πως η διατήρηση του φόρου συναλλαγών επί των πωλήσεων, «βλάπτει σοβαρά την υγεία» της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v