Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το στοίχημα του "εικοσάρη"!

Το στοίχημα για τον 20άρη είναι το κατά πόσο τα κέρδη εξαμήνου και οι αποτιμήσεις των εταιρειών του μπορούν να αντισταθμίσουν την πτώση των ξένων αγορών. Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις. Πού μπαίνει ο πήχης για τα κέρδη του 2008.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Σοφοκλέους: Το στοίχημα του εικοσάρη!
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες για τους δείκτες αποτίμησης, τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη 2008 για τις εταιρείες του 20άρη, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Η Σοφοκλέους αλλά και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 δεν δείχνουν να είναι σε θέση να αποκτήσουν ανοδική φορά και, εδώ και μερικές συνεδριάσεις, συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά, με τον βασικό δείκτη της αγοράς να έχει επανέλθει κοντά στο ψυχολογικό όριο των 3.250 - 3.300 μονάδων.

Ειδικά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει πλησιάσει και πάλι σε κομβικά-χαμηλά σημεία διαπραγμάτευσης, κοντά στις 1.800 μονάδες, και επειδή έχουμε εισέλθει σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, η συζήτηση καταλήγει και πάλι στο κατά πόσον η αγορά μπορεί να αλλάξει ρότα και να κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα.

Επί της ουσίας, αφού οι δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης απέχουν, ο FTSE/ASE-20 αντιμετωπίζει ένα μεγάλο στοίχημα για το κατά πόσον τα κέρδη του εξαμήνου, αλλά και οι αποτιμήσεις των εταιρειών που τον απαρτίζουν μπορούν να αντισταθμίσουν την πτωτική πορεία των ξένων αγορών.

Και δεδομένου ότι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της αγοράς, αν είναι να περιμένουμε κάτι δυναμικό, στην τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία, όπως δείχνουν τώρα τα πράγματα, από αυτόν θα προέλθει. Άρα, το στοίχημά του είναι ουσιαστικά στοίχημα ολόκληρης της αγοράς.

Η εγχώρια αγορά μετοχών, και ειδικά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βρίσκεται μπροστά από ένα στοίχημα το οποίο ουσιαστικά συνίσταται σε τρία διαφορετικά στοιχεία. Τα δύο πρώτα είναι πιο βραχυπρόθεσμα και αφορούν στα κέρδη του εξαμήνου και στις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ το τρίτο σχετίζεται με τη συνολική εικόνα για την κερδοφορία στο σύνολο του έτους.

Παρά, λοιπόν, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί, μέχρι στιγμής 7 από τις 20 εταιρείες του «εικοσάρη» έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία μάλλον έχουν ξεπεράσει ελαφρώς τις προβλέψεις των αναλυτών για την κερδοφορία, ενώ μόνο τα κέρδη της EFG Eurobank φάνηκε να υπολείπονται των προβλέψεων.

Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, τα αποτελέσματα ήταν κάπως καλύτερα των προβλέψεων (284 εκατ. ευρώ έναντι 280,7 εκατ. ευρώ που εκτίμησε το Thomson Financial News). Η εικόνα μέχρι στιγμής των κερδών για το πρώτο εξάμηνο του έτους των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει σαφώς πιο συντηρητική απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, όμως σε καμία περίπτωση δεν παρατηρούνται φαινόμενα με μειώσεις των κερδών της τάξεως του 30%, γεγονός το οποίο θα δικαιολογούσε και την κίνηση των τιμών στο ταμπλό.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν «βράζουν» στο ίδιο καζάνι με τα ξένα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους σημαντική έκθεση σε subprimes, ενώ παράλληλα το ευνοϊκό περιβάλλον λειτουργίας τις καθιστά σαφώς πιο ελκυστικές, με τους ρυθμούς αύξησης των δανείων να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα στην ελληνική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες ενεργούν και επιχειρούν σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, το οποίο οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν σε πολλές περιπτώσεις, είτε άμεσα είτε έμμεσα, και παράλληλα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού αλλά και περισσότερες δυσκολίες χρηματοδότησης της επέκτασής τους.

Αυτό που όμως είναι σημαντικό, από την εικόνα του εξαμήνου έως τώρα αλλά και από τις προβλέψεις των αναλυτών για τα μεγέθη της Alpha Bank, της Εθνικής και των λοιπών τραπεζικών δυνάμεων, είναι ότι τα κέρδη των τραπεζών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η αυξανόμενη συνεισφορά από τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης δημιουργεί επιπλέον θετική «αύρα».

Οι δείκτες αποτίμησης

Μεταξύ των 20 blue chips, τα περισσότερα εμφανίζουν εκτιμώμενους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) για το 2008 γύρω στο 10,5. Για την ακρίβεια, 7 από τους 20 τίτλους παρουσιάζουν μονοψήφια P/E βάσει της αποτίμησης του τρέχοντος έτους. Αυτή η εικόνα στους δείκτες αποτίμησης, σύμφωνα με την κερδοφορία, είναι μία από τις ελάχιστες φορές που την εμφανίζουν τα ελληνικά blue chips. Το στοιχείο αυτό, αργά ή γρήγορα, θα αποτελέσει ξεχωριστό στοίχημα από μόνο του, το οποίο οι έχοντες ρευστότητα αλλά και υπομονή μπορούν να κερδίσουν.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι περισσότεροι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτη τιμής προς κέρδη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τους ιστορικούς μέσους όρους, ίσως και σε ιστορικά χαμηλά, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των κερδών. Το μέσο P/E των 20 εταιρειών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης για το 2008 υπολογίζεται στο 10,65, έναντι 10,73 για τον δείκτη-βαρόμετρο των ευρωπαϊκών αγορών DJ Euro Stoxx.

Όσον αφορά στο 2009, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης προβλέπεται πλέον στο 8,64, έναντι 9,61 για τον δείκτη DJ Euro Stoxx, δείχνοντας είτε ότι το growth των ελληνικών επιχειρήσεων δεν υφίσταται πλέον είτε πως οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά μέσο όρο, ο δείκτης FTSE/ASE-20 διαπραγματευόταν με premium της τάξεως του 15% - 20%, έναντι discount 10% για το 2009.

Ένα από τα P/E που χρήζει προσοχής είναι αυτό της Marfin Popular Bank, αφού για το 2008 και το 2009 εκτιμάται στις 7,12 φορές και στις 5,83 φορές, ενώ οι δείκτες της λογιστικής αποτίμησης βρίσκονται κάτω από τη μονάδα και για τα δύο έτη.

Ίσως ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχουν οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία των ελληνικών blue chips, αφού συνήθως ήταν υψηλότεροι κατά 25% - 30% από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών εταιρειών και από τους δείκτες τους, ενώ βάσει των τρεχουσών αποτιμήσεών τους το premium έχει συρρικνωθεί στο 11% για το 2008 και υπολογίζεται στο 8% για το επόμενο έτος.

Οι ελληνικές εταιρείες εμφάνιζαν υψηλές μερισματικές αποδόσεις και στο παρελθόν, ωστόσο στις τρέχουσες αποτιμήσεις διαπραγματεύονται με 77 μονάδες βάσης πάνω για το 2008 και με 130 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος.

Υπάρχει, ωστόσο, μία μικρή, υποσημείωση, αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να μπορέσουν να «μοιράσουν» αυτό που αναλυτές προβλέπουν, σε αντίθεση με αρκετές εταιρείες του DJ Euro Stoxx, για τις οποίες οι προβλέψεις των αναλυτών είναι μάλλον αισιόδοξες.

Για το 2008 η μέση μερισματική απόδοση του δείκτη FTSE/ASE-20 είναι 5,11% και για το 2009 6,03%, έναντι 4,34% και 4,73% για το δείκτη των ευρωπαϊκών μετοχών.

Τα κέρδη του 2008

Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο του «στοιχήματος» είναι η κερδοφορία του 2008. Οι αναλυτές, παρά τα άκρως αρνητικά στοιχεία στο εξωτερικό και τις συνεχείς δυσμενείς εκτιμήσεις σε μία σειρά μεγέθη, μάλλον δεν έχουν φοβηθεί για τα κέρδη των ελληνικών εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τους, τα κέρδη του 2008 δεν θα μειωθούν ούτε κατά 1% στο σύνολό τους, για την ακρίβεια 0,7%, ή σε απόλυτα μεγέθη 61 εκατ. ευρώ. Αν τελικά τα μεγέθη των ελληνικών blue chips για το 2008 θα εμφανίσουν οριακή πτώση, σε μεγάλο βαθμό θα φανεί και στα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Πάντως, για την ώρα, δύο από τους μεγάλους χαμένους στις εκτιμήσεις των αναλυτών για το σύνολο του 2008 φαίνεται να ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο όμιλος Μυτιληναίου. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες στο εξάμηνο κινήθηκαν καλύτερα από τις προβλέψεις. Ειδικά τα Ελληνικά Πετρέλαια κινήθηκαν πολύ ανώτερα από το consensus. Το πρώτο εξάμηνο σημείωσαν επίδοση 277 εκατ. ευρώ, έναντι 213 εκατ. ευρώ του consensus του Thomson Financial News.

Επίσης, το σύνολο σχεδόν του τραπεζικού κλάδου, παρά τις δυσκολίες, θα παρουσιάσει θετικά ποσοστά στα κέρδη, ενώ στις προβλέψεις ξεχωρίζουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η EFG Eurobank. Αναφορικά με τις λοιπές εταιρείες, ο ΟΠΑΠ θα κινηθεί με διψήφιο ποσοστό.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, αν οι ελληνικές μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορούν σε ένα κλίμα τέτοιο να διατηρούν τα κέρδη τους, τότε μάλλον δύνανται να αντεπεξέρχονται στις κρίσεις. 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 544 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (22 - 26 Αυγούστου 2008).

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες για τους δείκτες αποτίμησης, τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη 2008 για τις εταιρείες του 20άρη, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v