Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ψήνονται" ανακατατάξεις στην Big Cap του ΧΑ

Τα φαινόμενα εταιριών της Big Cap με εμπορευσιμότητα κάτω του 15% είναι πολλά. Το κριτήριο αρκεί να τις στείλει στην κατηγορία Μεσαίας, Μικρής Κεφαλαιοποίησης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Ψήνονται ανακατατάξεις στην Big Cap του ΧΑ
Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε μεγάλο αριθμό εισηγμένων εταιριών, ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης των κατηγοριών του ΧΑ στις αρχές του Οκτωβρίου.

Η μέση κεφαλαιοποίηση και η εμπορευσιμότητα είναι τα δύο κριτήρια που έχουν υποστεί «καθίζηση» σε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεταφορές εταιριών από τη Μεγάλη στη Μεσαία και Μικρή Κεφαλαιοποίηση αλλά και στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς και Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.

Τα φαινόμενα εταιριών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης που έχουν εμπορευσιμότητα κάτω του 15% είναι πολλά και αυτό και μόνο το κριτήριο αρκεί για να «στείλει» τις εταιρίες στην επόμενη κατηγορία, αυτή της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης.

Επίσης, με τα έως τώρα στοιχεία του εξεταζόμενου διαστήματος (το διάστημα βάσει του οποίου θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις είναι από 1/4/2008 έως 31/9/2008), ήδη υπάρχουν εταιρίες της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης οι οποίες είτε:

α) έχουν κεφαλαιοποίηση σημαντικά χαμηλότερη των 95 εκατ. ευρώ (γεγονός που αυτομάτως τις στέλνει στη Μεσαία και Μικρή Κεφαλαιοποίηση)

β) έχουν εμπορευσιμότητα μικρότερη του 5% (στοιχείο που τις κατατάσσει στην κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών).

Υπάρχουν και περιπτώσεις εταιριών της Μεσαίας Κεφαλαιαοποίησης που έχουν εμπορευσιμότητα μικρότερη του 5%, που προφανώς και αυτές θα ενταχθούν στην κατηγορία ΕΧΧ.

Οι ερχόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για κάποιες εταιρίες που οριακά βρίσκονται κάτω από τα απαιτούμενα κριτήρια, προκειμένου να προβούν σε κινήσεις των μετοχών τους και να βελτιώσουν τα κριτήρια αυτά (κυρίως την εμπορευσιμότητα).

*** Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Eταιρίες της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης που σήμερα απέχουν από τα 95 εκατ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης είναι μεταξύ άλλων: Ελλ. Καλώδια, Αxon, Aλουμύλ Μυλωνάς, Μαΐλλης.

Εταιρίες που σήμερα εμφανίζουν εμπορευσιμότητα κάτω του 5% είναι μεταξύ άλλων: Εμπορική Τράπεζα, Τιτάν, Πλαστικά Κρήτης, Αlpha Aστικά Ακίνητα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Microland Computers, Eπιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας.

Αρκετές είναι επίσης οι εταιρίες που σήμερα ανήκουν στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση και εμφανίζουν εμπορευσιμότητα μικρότερη του ορίου του 15% (μεταφέρονται στη Μεσαία & Μικρή Κεφαλαιοποίηση εάν δεν ενισχύσουν την εμπορευσιμότητά τους). Μεταξύ αυτών Αγροτική Τράπεζα, ΑΒ Βασιλόπουλος, Proton Bank, Iατρικό Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v