Σοφοκλέους: Τρεις κλάδοι με σημαντικά discounts

Με σημαντικότατα discounts έναντι των αντίστοιχων κλαδικών δεικτών διαπραγματεύονται πολλές εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους. Η εικόνα στους κλάδους των τραπεζών, του λιανικού εμπορίου και της υγείας.

  • τoυ Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Τρεις κλάδοι με σημαντικά discounts
**Ο αναλυτικός πίνακας με τους συντελεστές P/E των τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Με σημαντικότατα discounts έναντι των αντίστοιχων κλαδικών δεικτών διαπραγματεύονται πολλές εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την παράθεση των στοιχείων.

Με βάση, λοιπόν, το κλείσιμο της 17ης/9/2008 και τα προβλεπόμενα κέρδη της φετινής χρονιάς:

Ο τραπεζικός κλάδος (DJ Eurostoxx Banks) διαπραγματεύεται στην Ευρώπη με μέσο δείκτη P/E 7,8, ο κλάδος υγείας (DJ Eurostoxx Healthcare) με αντίστοιχο δείκτη στο 13,7, ενώ ο δείκτης λιανικού εμπορίου (DJ Eurostoxx Retail) είναι στο 12,6.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τους παραπάνω δείκτες, πολλές από τις εισηγμένες στο Χ.Α. διαπραγματεύονται με αρκετά ελκυστικότερους δείκτες αποτίμησης. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους τρεις κλάδους στους οποίους ενδεικτικά αναφερόμαστε.

---Τράπεζες

Στην Κοινή Πλατφόρμα, αντίστοιχα, με βάση τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη από τη Citigroup, όλες οι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, MPB, Κύπρου, Πειραιώς) διαπραγματεύονται με έντονα μονοψήφιο δείκτη, όπως προκύπτει και από τον παρατιθέμενο πίνακα (κλείσιμο τιμών στις 17/9/2008).

Συγκεκριμένα, το P/E (2008) για την Εθνική Τράπεζα υπολογίζεται στο 7,6, για τη Eurobank στο 6,6, για την Alpha Bank στο 6,9, για τη Marfin Popular Bank στο 5,9, για την Τράπεζα Κύπρου στο 7,1, για την Πειραιώς στο 7,6 και για την Ελληνική Τράπεζα στο 5,8. Από τις παραπάνω μετοχές, όλες είναι διαπραγματεύσιμες με ελκυστικότερο δείκτη από τον DJ Eurostoxx Banks, πλην της Τράπεζας Πειραιώς που ταυτίζεται με αυτόν.

---Λιανικό εμπόριο

Ενώ το μέσο P/E του κλάδου βρίσκεται διεθνώς στο 12,6, δεν είναι καθόλου λίγες οι εισηγμένες της Σοφοκλέους που διαπραγματεύονται με ελκυστικότερους δείκτες P/E, και μάλιστα για αρκετές από αυτές η αγορά πιστεύει ότι διαθέτουν ανοδικές προοπτικές οικονομικών επιδόσεων.

Η Sprider, για παράδειγμα, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 147 εκατ. ευρώ, επιμένει στο φετινό guidance των 18,6 εκατ. ευρώ. Αν οι προβλέψεις της εισηγμένης επιβεβαιωθούν, τότε το P/E θα διαμορφωθεί στο 7,9. Ωστόσο, ακόμη και αν τα αποτελέσματα διαμορφωθούν στο 15 (πρόβλεψη Alpha Finance), το P/E θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σαφώς ελκυστικότερα επίπεδα (9,8) σε σύγκριση με τον διεθνή μέσο όρο.

Η Jumbo διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 873 εκατ. ευρώ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη χρήση 2007 - 2008 κάνουν λόγο για κέρδη γύρω στα 81 εκατ. ευρώ (Alpha Finance), ενώ για την τρέχουσα χρήση 2008 - 2009 αναφέρονται σε προβλεπόμενα κέρδη της τάξεως των 90 - 95 εκατ. ευρώ. Αυτό οδηγεί σε δείκτη P/E γύρω στις 9,6 φορές.

Στην περίπτωση των ΚΑΕ, ενδεικτική είναι η πρόσφατη έκθεση της Alpha Finance που προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 0,86 ευρώ για φέτος (P/E 11,2) και 0,90 για το 2009 (10,7).

Η εταιρεία Σφακιανάκης σημείωσε φέτος αύξηση κερδών στο πρώτο εξάμηνο και προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο συνέχιση της ανοδικής πορείας λόγω και της εξαγοράς της Ergotrack. Με βάση τα περυσινά κέρδη της (28,5 εκατ. ευρώ) και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 136 εκατ. ευρώ, το P/E του τίτλου διαμορφώνεται μόλις στο 4,8.

---Κλάδος υγείας

Στον κλάδο της υγείας η σύγκριση μεταξύ ελληνικών και ξένων P/E δεν οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα για το κατά πόσον οι μετοχές της Σοφοκλέους συγκρίνονται ευνοϊκά ως προς τον συγκεκριμένο δείκτη. Με βάση το κλείσιμο στις 17/9, το P/E του κλάδου της υγείας διεθνώς διαμορφώνεται στις 13,7 φορές.

Το Ιασώ διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 352 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται να σημειώσει καθαρά κέρδη γύρω στα 26 εκατ. ευρώ (έκθεση της Εθνικής - P&K Securities). Από τον συνδυασμό αυτόν προκύπτει P/E γύρω στις 13,5 φορές.

Η κεφαλαιοποίηση του Υγεία διαμορφώνεται στα 362 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του 2007 ανήλθαν στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα του πρώτου εξαμήνου διατηρήθηκαν σε σταθερά περίπου επίπεδα λόγω των τόκων που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του ομολογιακού δανείου (έχει ληφθεί με στόχο τη διενέργεια εξαγορών). Ο δείκτης P/E φέτος δεν είναι αντιπροσωπευτικός, καθώς υπάρχουν κεφάλαια που αναμένεται να τοποθετηθούν σε εξαγορές.

Στην περίπτωση του Ιατρικού Αθηνών, η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης βρίσκεται στα 143 εκατ. ευρώ, όταν η εταιρεία έχει ως στόχο να διατηρήσει φέτος την περυσινή της κερδοφορία (15 εκατ. ευρώ). Αν αυτός ο στόχος επιτευχτεί, τότε το P/E του τίτλου διαμορφώνεται στις 9,5 φορές.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 548 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (19 - 23 Σεπτεμβρίου 2008).

**Ο αναλυτικός πίνακας με τους συντελεστές P/E των τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v