ΧΑ: Πωλήσεις μετοχών από passive funds

Έντονη πίεση από προγράμματα πώλησης καλαθιών μετοχών δέχτηκαν χθες οι περισσότερες ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI λόγω της περικοπής έκθεσης σε μετοχές, στην οποία προχωρούν τα passive funds.

  • Του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Πωλήσεις μετοχών από passive funds
Έντονη πίεση από προγράμματα πώλησης καλαθιών μετοχών δέχτηκαν χθες οι περισσότερες ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI εξαιτίας της περικοπής έκθεσης σε μετοχές στην οποία προχωρούν τα παθητικής διαχείρισης κεφάλαια (passive funds) λόγω των εκροών που σημειώνονται.

Προγράμματα πώλησης καλαθιών μετοχών υπήρχαν από την έναρξη της συνεδρίασης, η προσφορά εντάθηκε βίαια μετά τις 4 το απόγευμα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των προς πώληση μετοχών παρέμενε αδιάθετο και οι εντολές που είχαν οι χρηματιστηριακές ήταν να εκτελεστούν εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με χρηματιστές, δύο - τρία index funds που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν αναλογικά θέσεις σε ελληνικές μετοχές λόγω της αιμορραγίας που εμφανίζουν στο ενεργητικό τους. Το ίδιο σκηνικό φαίνεται ότι επικρατούσε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, απλώς στο Χ.Α. η απουσία ικανών αγοραστών διεύρυνε τις πιέσεις και το ανέδειξε σε προπομπό για τη συμπεριφορά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Το γεγονός ότι συνέπεσαν προγράμματα πώλησης διεύρυνε τις απώλειες σε σειρά τίτλων. Έτσι η Intralot έκλεισε με απώλειες 16,61%, η Φουρλής με πτώση 15,1%, η Alpha Bank με απώλειες 12,12%, η MIG η οποία εισήλθε στους δείκτες MSCI μόλις στην αναθεώρηση του περασμένου Μαΐου κατέγραψε πτώση κατά 11,21%, ο κοινός τίτλος της Τιτάν υποχώρησε κατά 10,11%.

Πτώση μεγαλύτερη του 8% κατέγραψαν οι τίτλοι των Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, T.T., Eλλάκτωρ και Μυτιληναίος, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 7% κατέγραψαν οι τίτλοι των ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Σημειώνεται ότι υπήρξαν μετοχές του MSCI στις οποίες η προσφορά αντικρίστηκε με επιθετικές αγορές ιδίων μετοχών και αγορές από τον βασικό μέτοχο, με αποτέλεσμα οι απώλειες να περιοριστούν στο 4,3%.

Σημειώνεται ότι η έκθεση των παθητικής διαχείρισης κεφαλαίων (passive funds ή index funds) σε ελληνικές μετοχές δεν είναι μεγάλη, αλλά σε αυτήν τη συγκυρία, με τα hedge funds και τα ενεργητικής διαχείρισης αμοιβαία επίσης να ρευστοποιούν, η βαρύτητα των πωλήσεών τους, όταν μάλιστα εκδηλώνονται με προγράμματα πώλησης καλαθιών μετοχών, προκαλεί τεράστια βραχυχρόνια πίεση.

Χρηματιστές σημείωναν χθες ότι το Χ.Α. έδωσε σε μία μόνο συνεδρίαση τη διόρθωση που περίμεναν σε δύο - τρεις συνεδριάσεις και αν κατά τις επόμενες μία - δύο συνεδριάσεις ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον τότε θα επιβεβαιωθεί ότι ισχύει το trend "αγόραζε στα χαμηλά και πούλα στην ανοδική αντίδραση", ένδειξη ότι οι αγορές αρχίζουν να λειτουργούν και ως προπομπός αλλαγής τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v