ΧΑ: Οι κρυφοί αγοραστές των τραπεζών

Μέσα σε 21 ημέρες άλλαξε χέρια πάνω από το 11% των μετοχών της Εθνικής και πάνω από το 6% της Alpha Bank. Τα προγράμματα αγοράς ιδίων συνέβαλαν ελάχιστα στην απορρόφηση. Ποιοι είναι οι αγοραστές.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Οι κρυφοί αγοραστές των τραπεζών
Μέσα σε 21 ημέρες άλλαξε χέρια πάνω από το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και πάνω από το 6% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Τα προγράμματα αγοράς ιδίων συνέβαλαν ελάχιστα στην απορρόφηση της προσφοράς.

Ποιοι ήταν οι αγοραστές; Σύμφωνα με χρηματιστές, στις ελληνικές τράπεζες εκδηλώνονται έπειτα από αρκετό καιρό αγορές από μεγάλους και μικρούς Έλληνες ιδιώτες, το μεγαλύτερο μέρος όμως των αγορών πραγματοποιείται από ξένα χαρτοφυλάκια, μακροπρόθεσμου κυρίως ορίζοντα.

Στην Εθνική Τράπεζα τις πωλήσεις των Α/Κ της Capital και hedge funds αντίκρισαν κατά κύριο λόγο αγορές που εκδηλώθηκαν από ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και από πλέγμα φίλιων εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων που ενεργοποιήθηκαν μετά την πτώση της μετοχής κάτω από τα 20 ευρώ. Αγορές βγήκαν και από αρκετούς μικρούς ιδιώτες Έλληνες επενδυτές στον τίτλο της Εθνικής

Το σημαντικό με την Εθνική είναι ότι όλη αυτή την προσφορά του τελευταίου 20ημέρου την είδε η αγορά ενώ η τράπεζα ξόδευε μόλις 11,58 εκατ. ευρώ από την "ακριβή" στις μέρες μας ρευστότητά της αγοράζοντας ίδιες μετοχές.

Έτσι, ενώ το Δ.Σ. της αποφάσισε στις αρχές του μήνα να προβεί η τράπεζα σε αγορά, στο διάστημα από 6 Οκτωβρίου 2008 έως 6 Φεβρουαρίου 2009, μέχρι 20.000.000 ιδίων μετοχών , η Εθνική από τις 13/10 έως τις 21/10 αγόρασε 1.210.707 ίδιες μετοχές. Συνολικά η ΕΤΕ εκτιμάται ότι μέχρι και τις 21/10 κατείχε 3.864.030 ίδιες μετοχές

Την ίδια περίοδο άλλαξαν χέρια πάνω από 20 εκατ. μετοχές της τράπεζας, ενώ από τις αρχές του μήνα έως και τις 21 Οκτωβρίου στον τίτλο διενεργήθηκε όγκος 55,8 εκατομμυρίων μετοχών, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ακόμα και τα μισά από αυτά να είναι πραγματικές μετοχές που άλλαξαν χέρια, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό. Μεγάλοι εγχώριοι κωδικοί έβγαλαν μεθοδικές αγορές το προηγούμενο διάστημα στον τίτλο της Εθνικής, κίνηση που είχε να δει η αγορά εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Μικρότερες αγορές από Έλληνες αλλά μεγάλες αγορές από ξένους έχει ο τίτλος της Alpha Bank, με την τράπεζα να κάνει λελογισμένη και "έξυπνη" χρήση του προγράμματος αγορών ιδίων. Η Alpha Bank ενεργοποίησε το buy back μόνο τρεις φορές μέσα στον Οκτώβριο αποκτώντας μόλις 831.033 μετοχές, ενώ από τις αρχές του μήνα έχουν αλλάξει χέρια 28 εκατομμύρια μετοχές.

Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων της Alpha είναι σχεδόν καθημερινά παρόν στην αγορά, γεμίζοντας τιμές και υποβοηθώντας τη ζήτηση να βγει σε υψηλότερα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v