Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι βασικοί μέτοχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη

Η κατρακύλα των τιμών στο ΧΑ οδήγησε σε αύξηση των αγορών μετοχών από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων. Οι περιπτώσεις 12 εταιριών όπου οι βασικοί μέτοχοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη...

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ποιοι βασικοί μέτοχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη
Οι ξένοι αποχωρούν μαζικά από το ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς να νοιάζονται για τις τιμές εξόδου, εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια ισχυρά να αντικρίσουν μέρος, έστω, της προσφοράς δεν υπάρχουν και οι τιμές καταβαραθρώνονται απουσία ζήτησης σχεδόν με το άνοιγμα.

Η ένταση των πωλήσεων κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η κατρακύλα των τιμών οδήγησε σε αύξηση των αγορών μετοχών από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων. Καθημερινά σχεδόν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις αλλάζουν χέρια αρκετά πακέτα μετοχών. Στη συντριπτική τους πλειονότητα καταλήγουν στα χέρια των επιχειρηματιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επαναγορές ποσοστών είναι περίπου αναγκαστικές, καθώς σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση δεν υπάρχει ικανή εμπορευσιμότητα ώστε κάποιος να πουλήσει ποσοστό της τάξης του 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης χωρίς να στείλει στο ναδίρ την τιμή της μετοχής.

Η απόκτηση από την οικογένεια Στρούτση του ποσοστού που κατείχε η Morgan Stanley στην ΗΛΕΑΘ, οι αγορές πακέτων ΚΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Σιδενόρ, Κλουκίνας, Druckfarben από τους βασικούς μετόχους τους αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της τάσης επαναγοράς των μετοχών από τους βασικούς μετόχους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, αυτοί επαναγοράζουν ποσοστά έως και 50% χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία πούλησαν στους ξένους μέσω δημόσιας εγγραφής ή ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το Euro2day εστιάζει το ενδιαφέρον του σε 12 εταιρίες κυρίως μικρής κεφαλαιοποίησης των οποίων οι βασικοί μέτοχοι το τελευταίο διάστημα έχουν αγοράσει πάνω από το 3% του μετοχικού κεφαλαίου τους ή εντείνουν τις αγορές τους επιθετικά απορροφώντας μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών θέσεις ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων που αποεπενδύονται.

Βασικοί μέτοχοι που αγόρασαν πάνω από 3%

ΗΛΕΑΘ: Ο βασικός μέτοχος της εταιρίας κ. Ι. Στρούτσης και η σύζυγός του Π. Στρούτση αγόρασαν προ ημερών 914.014 μετοχές της ΗΛΕΑΘ οι οποίες αντιστοιχούν στο 5,3% του μετοχικού κεφαλαίου της. Σε φίλια στους βασικούς μετόχους χέρια πήγαν και άλλες 321.597 μετοχές της ΗΛΕΑΘ. Πωλητής των 1.235.593 μετοχών ΗΛΕΑΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η Morgan Stanley, η οποία αναζητούσε διακαώς την έξοδό της από τη μετοχή εδώ και αρκετούς μήνες και τελικώς αποχώρησε με τιμή 2,6 ευρώ ανά μετοχή, σημαντικά χαμηλότερη από τα επίπεδα στα οποία είχε εισέλθει. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας έχουν μείνει κάποια ξένα χαρτοφυλάκια, με σαφώς πολύ μικρότερη θέση όμως από αυτήν της Morgan Stanley.

ΜΕΤΚΑ: Η Μυτιληναίος αγοράζει μεθοδικά και μετοχές ΜΕΤΚΑ από τις αρχές του έτους. Στις 30/6 η Μυτιληναίος κατείχε το 54,2% της ΜΕΤΚΑ, ενώ στις 31/12/07 κατείχε το 51,48%. Το ποσοστό της στη ΜΕΤΚΑ έχει αυξηθεί κι άλλο καθώς οι αγορές συνεχίστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και εντάθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μόνο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Μυτιληναίος αγόρασε περί τις 700 χιλ. μετοχές ΜΕΤΚΑ.

Σιδενόρ: H Βιοχάλκο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατέχει πλέον το 63,15% του μετοχικού κεφαλαίου της Σιδενόρ από 59,98% που κατείχε με βάση την τελευταία γνωστοποίησή της, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει ο "Χαμαιλέων" για μεθοδικές αγορές οίκοθεν στον τίτλο της Σιδενόρ κατά τους τελευταίους μήνες.

Alapis: Η εισηγμένη στις 17 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι κατείχε 34.652.590 ίδιες μετοχές αξίας κτήσης 54 εκατ. ευρώ (μέση τιμή κτήσης ανά μετοχή 1,56 ευρώ). Από τότε αγόρασε επιπλέον 8.534.655 ίδιες μετοχές και έτσι κατέχει πλέον 43.187.245 ίδιες μετοχές. Επιπλέον, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο βασικός της μέτοχος κ. Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης αγόρασε περίπου 18,8 εκατ. μετοχές. Οι παραπάνω αγορές αντίκρισαν την προσφορά από τo Centaurus καθώς και πελάτες της Commerzbank. Buy back και ο βασικός μέτοχος έχουν αγοράσει τους τελευταίους μήνες, αθροιστικά, πάνω από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Τέλος, το 8,15% του μετοχικού κεφαλαίου της Alapis αγόρασε την περασμένη Δευτέρα από πελάτες και χαρτοφυλάκια της Sal Oppenheim η Γερολυμάτος στο πλαίσιο της συμφωνίας απόκτησης του 99,33% του μετοχικού κεφαλαίου της PNG Γερολυμάτος από την Alapis έναντι τιμήματος 198,66 εκατ. ευρώ.

Μοτοδυναμική: Η οικογένεια Κυριακόπουλου και το Asset Management της Alpha Bank αντίκρισαν κατά κύριο λόγο τις πωλήσεις που βγήκαν από τα funds της Lansdowne στον τίτλο. Η κ. Αικ. Κυριακοπούλου κατέχει πλέον άμεσα και έμμεσα το 15,357% του μετοχικού κεφαλαίου της Μοτοδυναμικής, ενώ η Alpha Asset Management AEΔΑΚ κατέχει πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Βασικοί μέτοχοι που αποκτούν πακέτα των εταιριών τους

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι βασικοί της μέτοχοι αγοράζουν εδώ και μήνες μεθοδικά μετοχές της, ενώ ιδιαίτερα ενεργό είναι και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων. Προ μερικών ημερών οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας απέκτησαν πακέτο 500 χιλ. μετοχών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες πώλησαν τα Α/Κ της Capital που αποεπενδύονται από τη μετοχή. Το buy back έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Μάρτιο με αγορές μετοχών από τα επίπεδα των 7,70 με 7,80 ευρώ. Από την ίδια περίπου περίοδο ξεκίνησαν και οι μεθοδικές αγορές μετοχών της εισηγμένης από τους κ. Δ. Κούτρα, Λ. Μπόμπολα.

ΚΑΕ: Η μητρική της Folli Follie αντικρίζει κατά τις τελευταίες ημέρες στο ταμπλό μέσω κυρίως πακέτων την προσφορά που βγαίνει από ξένα αλλά και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια . Η FF από τις 19 Οκτωβρίου έχει αγοράσει 1,4 εκατ. μετοχές ΚΑΕ. Ταυτόχρονα, υποστηρικτικά δρα το buy back μέσω του οποίου έχουν αγοραστεί 580.016 μετοχές, ήτοι 1,1011% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Μηχανική: To SMALLCAP World Fund της Capital μειώνει τη συμμετοχή του (έπεσε κάτω του 5%), ενώ η οικογένεια Εμφιετζόγλου που ελέγχει την εταιρία βγάζει καθημερινά μικρές αγορές. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Πρ. Εμφιετζόγλου έχει αγοράσει περί τις 300 χιλ. κοινές και προνομιούχες μετοχές της εταιρίας. Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων Δεκεμβρίου 2007 ο κ. Πρ. Εμφιετζόγλου κατείχε το 20,35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Βωβός: Schroders Plc. και Deutsche Bank μειώνουν τη θέση τους στη μετοχή. Μέρος της προσφοράς τους αγοράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω OTC πακέτων από τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης.

Druckfarben: O βασικός μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γεώργιος Καραβασίλης αγόρασε στις 21 Οκτωβρίου μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής 396.772 μετοχές της εισηγμένης από ξένο χαρτοφυλάκιο που αποεπενδύθηκε από τη μετοχή.

Ιατρικό Αθηνών: Η Μοrgan Stanley αποεπενδύθηκε και από τη μετοχή του Ιατρικού στο οποίο κατείχε το 5,006% του μετοχικού κεφαλαίου. Η προσφορά απορροφήθηκε από μεγάλους ιδιωτικούς κωδικούς.

ΚΛΜ: Πακέτο 385 χιλ. μετοχών της εταιρίας από πελάτη της Citigroup απέκτησαν πρόσφατα οι κ. Ι. Κλουκίνας, Ι. Λάππας και Λ. Σπετζάρης, βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης.

Υγεία: MIG και Μarfin Egnatia Bank έχουν προχωρήσει κατά το τελευταίο διάστημα στην απόκτηση 8.582.386 μετατρέψιμων ομολογιών (12,8% του συνόλου των ομολογιών) του Υγεία με discount σε σχέση με την ονομαστική τους αξία (4,50 ευρώ) και κατέχουν πλέον περίπου το 80% του μετατρέψιμου ομολογιακού. Πωλητές των παραπάνω ομολογιών ήταν η Proton Bank και μεγάλοι ιδιώτες.

Στις υπόλοιπες εταιρίες αξίζει να σημειωθούν: Οι μικρές πλην όμως καθημερινές αγορές από βασικούς μετόχους και στελέχη των J&P Άβαξ και Σαράντης. Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων αλλά και οι αγορές από την οικογένεια Κυριακόπουλου στην S&B, όπου σημειωτέον εισήλθε νέος μέτοχος ο βελγικός όμιλος εξόρυξης Sibelco. Οι σχεδόν καθημερινές αγορές μετοχών SingularLogic από τη MIG καθώς και οι μικρές αγορές σε Attica Συμμετοχών και Blue Star. Οι αγορές μετοχών Sprider από τη μητρική της Χατζηιωάννου καθώς και από μέλη της οικογένειας Χατζηιωάννου.

Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις εισηγμένων όπως για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα στην οποία βγήκαν συστηματικές αγορές από επιχειρηματίες και άλλους μεγάλους ιδιώτες το τελευταίο διάστημα, ενώ έγινε φειδωλή χρήση του buy back. Η ΕΤΕ κλιμάκωσε τις αγορές ιδίων στη βουτιά της περασμένης Παρασκευής όταν αγόρασε 860.000 μετοχές, με μέση τιμή κτήσης 12,52 ευρώ ανά μετοχή, ξοδεύοντας 10,7 εκατ. ευρώ.

Με μέτρο κάνει χρήση του προγράμματος ιδίων μετοχών και η Alpha Bank, ενώ η EFG Eurobank και η Πειραιώς τα χρησιμοποιούν πιο ενεργά. Η ΕΧΑΕ κατέχει συνολικά 4.217.170 ίδιες μετοχές (5,98% του συνόλου των 70.485.563 κοινών ονομαστικών μετοχών).

Στις υπόλοιπες τράπεζες που δεν έχουν ενεργοποιημένα προγράμματα αγοράς ιδίων εκδηλώνονται αγορές από στελέχη ή από βασικούς μετόχους. Ειδικότερα, ο κ. Α. Βγενόπουλος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της MPB, έχει αγοράσει από τις 29/8 έως τις 10/10/08 2.394.064 μετοχές MPB έναντι αθροιστικού τιμήματος που ξεπέρασε τα 8,7 εκατ. ευρώ.

Μικρότερες αγορές μετοχών MPB εκδηλώνονται από μέλη της οικογένειας Λανίτη καθώς και από στελέχη του ομίλου. Αντίστοιχα η Credit Agricole προέβη στις 2/10/2008 σε αγορά 1.103.711 μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας έναντι 9.381.543,50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v