Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Deutsche, οι αγορές και η αντίδραση

Υποτιμητική κερδοσκοπία, καλάθια αγορών και ανοδική αντίδραση προπομπό. Η ρηχή και ως εκ τούτου "κολπαδόρα" εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τα είχε όλα χθες, υπενθυμίζοντας στους απαισιόδοξους ότι δεν έχει ακόμη απαξιωθεί.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Η Deutsche, οι αγορές και η αντίδραση
Υποτιμητική κερδοσκοπία, καλάθια αγορών και ανοδική αντίδραση προπομπό. Η ρηχή και ως εκ τούτου "κολπαδόρα" εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τα είχε όλα χθες, υπενθυμίζοντας στους απαισιόδοξους ότι δεν έχει ακόμη απαξιωθεί.

Η έκθεση-"τσεκούρι" της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία κυκλοφόρησε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, διαμόρφωσε το αρχικό κλίμα. Μεγάλοι Ευρωπαίοι brokers έβγαλαν πωλήσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους πιέζοντας ιδιαίτερα την Πειραιώς και ακολούθως τους τίτλους των υπόλοιπων τραπεζών.

Μοναδική παραφωνία στο κρεσέντο των -ευρωπαϊκών- πωλήσεων η Εθνική, στην οποία ήδη από τη συνεδρίαση της Τρίτης υπήρχε μεθοδικός αγοραστής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες χρησιμοποίησε ως broker την Deutsche Bank.

Και ενόσω η έκθεση της Deutsche Bank προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με τη διοίκηση της Πειραιώς να ζητά από την Ε.Κ. έλεγχο των συναλλαγών επί της μετοχής της κατά τον τελευταίο μήνα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να προσφύγει και στη Δικαιοσύνη, στο Χ.Α. βγήκαν "καλάθια αγορών".

Καλάθια επί -κάποιων- μετοχών του MSCI που άρχισαν να εκτελούνται πριν από την έναρξη ανάκτησης απωλειών στον DAX και στο Χ.Α. Οι αγορές βγήκαν μέσω ξένων brokers και παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν φήμες για Έλληνες αγοραστές, οι τελικοί πελάτες ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρωπαίοι.

Οι αγορές τους επικεντρώθηκαν στις τράπεζες (Εθνική, EFG Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, MPB) σε μη χρηματοοικονομικά blue chips (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola) καθώς και σε κάποιους τίτλους της μεσαίας με stories ή δοκιμασμένα αντανακλαστικά σε ανοδικές αντιδράσεις (Μυτιληναίος, Intralot, ΓΕΚ).

Η εκδήλωση των παραπάνω (μικρών) αγορών, το ύψος των οποίων σύμφωνα με χρηματιστές δεν ξεπέρασε αθροιστικά τα 20 εκατ. ευρώ, συνέβαλε στο γύρισμα της αγοράς και στην ισχυρή ανοδική αντίδραση που ακολούθησε.

Το γεγονός ότι στα χαμηλά του Χ.Α. βγήκαν καλάθια αγορών όπως συνέβη και στον DAX (σε μεγαλύτερη έκταση) δείχνει, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι το Χ.Α. δεν έχει απαξιωθεί πλήρως. Η μείωση της εμπορευσιμότητας και του βάθους της αγοράς σταδιακά μετά το ξέσπασμα της κρίσης την καθιστά, όμως, περισσότερο ευάλωτη σε κινήσεις κερδοσκοπίας.

Αν χθες στην έναρξη της συνεδρίασης υπήρξαν συναλλαγές που να δικαιολογούν πτωτικό εκβιασμό σε αλληλεπίδραση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν εξελίξεις και εκθέσεις ή, αν ακόμη χειρότερα, πρέπει να διερευνηθούν, όπως ζητά η Πειραιώς, συναλλαγές μήνα, θα το βρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι βρήκαν ευκαιρία είτε να ποντάρουν σε μια γρήγορη αντίδραση στη ρηχή Σοφοκλέους, είτε να αγοράσουν ελληνικές μετοχές σε νέα χαμηλά, που σύμφωνα με έμπειρο Έλληνα διαχειριστή ίσως αποτελούν και τα χαμηλά εξαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v