Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Μετράει "καύσιμα" η αντίδραση

Τα "καλάθια" αγορών συντηρούν τις προσδοκίες bear market rally. Την ίδια στιγμή όμως σύννεφα πωλήσεων "σκιάζουν" δεικτοβαρείς τίτλους. To trading των ξένων, οι επελάσεις των Ελλήνων και οι κρίσιμες λεπτομέρειες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Σοφοκλέους: Μετράει καύσιμα η αντίδραση
Τα προγράμματα αγοράς που «τρέχουν» στο Χ.Α ξένοι brokers συντηρούν την εκτίμηση για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης. Την ίδια όμως στιγμή ξένοι σειρά τίτλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης «βαρύνουν» σημαντικά blocks πωλήσεων από ξένους.

Οι Έλληνες κεφαλαιούχοι, επιχειρηματίες, αμοιβαία και ιδιώτες βγήκαν δυνατά αγοραστές την Τρίτη, αλλά μόνο το retail έμεινε στην πλευρά των αγοραστών και την Τετάρτη.

Τα flows δεν δίνουν ευδιάκριτο σήμα. Όμως τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών τίτλων και στο Χ.Α., όπως και διεθνώς, είναι μεγάλα και εκεί ποντάρουν όσοι εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί βραχυπρόθεσμα ως και τις 1.625 μονάδες.

Όπως έχει ήδη καταγράψει το Euro2day, η εβδομάδα ξεκίνησε με προγράμματα αγοράς από συγκεκριμένους ξένους brokers (π.χ. Credit Suisse) τα οποία σε συνδυασμό με το short covering εκτίναξαν, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, τις τιμές σε σειρά τραπεζικών και όχι μόνο τίτλων.

Στην πλευρά των αγοραστών και εγχώρια αμοιβαία καθώς και επιχειρηματίες και κεφαλαιούχοι.

Το σκηνικό, όμως, άλλαξε από τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η δυναμική αγορών για κλείσιμο short θέσεων στην Εθνική εξαντλήθηκε καθώς η τιμή της έφτασε στα 10,50 ευρώ, περιοχή όπου είχαν αρχίσει να ανοίγουν πολλές short θέσεις, ενώ το ζητούμενο της εισροής φρέσκου χρήματος από το εξωτερικό δεν προέκυψε.

Στον αντίποδα, μεγάλοι αγοραστές κατά τις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης σε όλες σχεδόν τις τραπεζικές ΑΧΕ ήταν Έλληνες. Κυρίως retail, ενώ χθες αυξημένες ήταν και πάλι οι αγορές των μεγαλοϊδιωτών.

Ποντάροντας σε ένα ράλι ανακούφισης μερικών συνεδριάσεων έβγαλαν αγορές με χαρακτήρα trading, παρέχοντας σε κάποιες περιπτώσεις προϋποθέσεις ευκολότερης εξόδου σε ξένους μεθοδικούς πωλητές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τίτλου της EFG Eurobank. Aπό τις αρχές της εβδομάδας η Goldman Sachs πουλάει μετοχές της τράπεζας για λογαριασμό πελάτη της. Οι πωλήσεις από την Goldman συνέβαλαν ώστε η τιμή της μετοχής να εμφανίσει συγκρατημένη συμπεριφορά στην ανοδική εκτίναξη της Τρίτης.

Το γεγονός ότι η Eurobank έμεινε πίσω στην αντίδραση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες ενέτεινε την Τετάρτη τις αγορές από traders δίνοντας την ευκαιρία στην Goldman να διαθέσει ευκολότερα την προσφορά της.

Από την αρχή της εβδομάδας ως και την Τετάρτη η Goldman πούλησε περί τα 7 εκατ. μετοχές της EFG Eurobank. Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, μάλιστα, η μετοχή έκλεισε με ανεκτέλεστη εντολή πώλησης 450 χιλ. μετοχών. Χθες έδειξε να τραβά την προσφορά σε οριακά υψηλότερες τιμές.

Στην Εθνική, που αποτελεί και το βαρόμετρο του Χ.Α., η δυναμική του short covering έδειξε να εξαντλείται κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Οι προσδοκίες εστιάζονται τώρα στα αποτελέσματα που μπορούν να ανατροφοδοτήσουν την άνοδο και τη δυναμική της αγοράς την επόμενη εβδομάδα.

Μεγάλες αγορές από Έλληνες ιδιώτες βγήκαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και στον τίτλο της Alpha Bank καθώς οι ΑΧΕ έδιναν την περιοχή των 4 ευρώ ως ευκαιρία για αγορές trading.

Στην Πειραιώς η ανοδική αντίδραση συνέπεσε με την ολοκλήρωση της προσφοράς μεγάλου πωλητή που ταλαιπώρησε τον τίτλο, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να εκτιναχτεί με χαμηλούς όγκους.

Το σημειωτόν των τραπεζών γύρισε χθες ένα μέρος του program trading στα αμυντικά χαρτιά που λόγω της μεταστροφής προς τις τράπεζες είχαν μείνει πίσω στην άνοδο. Χθες τα καλάθια αγοράς συμπεριλάμβαναν και ΟΤΕ και ΔΕΗ, πέραν των τραπεζών, και βοήθησαν στο καλύτερο κλείσιμο της αγοράς.

Στον ΟΤΕ οι χρηματιστές εκτιμούν ότι διενεργείται bottom fishing με μεθοδικές αγορές από Merrill Lynch και Ευρωπαίο broker, ενώ στη ΔΕΗ εκδηλώθηκαν μικρές πωλήσεις κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πωλήσεις από αμοιβαία κεφάλαια μεγάλου ξένου broker βγαίνουν μεθοδικά και στον τίτλο του ΟΠΑΠ. Πωλήσεις που αντικρίζονται από τις αγορές έτερου μεγάλου ξένου ή και από άλλα funds που έχει υπό τη διαχείρισή της η εταιρία asset management η οποία βγάζει τις μεθοδικές πωλήσεις.

Προς το παρόν η εικόνα του ΟΠΑΠ δεν φοβίζει τους αγοραστές, με δεδομένο όμως ότι η Capital και δευτερευόντως η Fidelity κατέχουν μεγάλες θέσεις στον τίτλο η αγορά παρακολουθεί τις επιμέρους κινήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι τα funds της Capital έχουν αποεπενδυθεί από τις περισσότερες θέσεις που διατηρούσαν στο Χ.Α. (ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Kλουκίνας - Λάππας), περιορίζουν σύμφωνα με πληροφορίες τις θέσεις τους στη Φουρλής όπου επίσης αντικρίζονται από δύο εγχώριους αγοραστές, ενώ προς το παρόν διατηρούν αμετάβλητη τη θέση τους στην Jumbo.

Η Capital αποεπενδύεται από την Ελλάδα και το εξωτερικό λόγω της ρευστοποίησης των υπό διαχείριση κεφαλαίων της AIG αλλά και γιατί έχοντας περικόψει και συγχωνεύσει θέσεις ανάλυσης σταμάτησε να καλύπτει σειρά ευρωπαϊκών μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης.

Για τον ίδιο λόγο αποεπενδύεται από μετοχές μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης και η Fidelity.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v