Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες, διψασμένες για άνοδο (11,45%)

Ως πολιορκητικός κριός για διάσπαση των 1550 μονάδων που ανοίγουν το δρόμο για τις 1.626 μ. λειτούργησαν οι τράπεζες (11,5%) με κορυφαίες τις ΕΤΕ (15,2%) και Alpha (12,4%). Ζητούμενο η διάχυση του ενδιαφέροντος.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ο Γενικός Δείκτης χρειάστηκε 11 συνεδριάσεις προκειμένου να “ξαναδεί” κλείσιμο υψηλότερα των 1550 μονάδων, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης είχε να “δει” διψήφιο ποσοστό ανόδου από την συνεδρίαση της 29/10/08.

Αν η χθεσινή συνεδρίαση, όπως ανέφερε και η στήλη, άφησε ενδείξεις για επικείμενη εαρινή αντεπίθεση, ασφαλώς ο τίτλος για την σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να είναι “μόνο για όσους πίστεψαν”.

Η σημερινή εντυπωσιακή άνοδος έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή τάσης, όμως και αυτό χρειάζεται επιβεβαίωση και συνεχιζόμενη “χορηγία” από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια που σήμερα “μαζεύουν τα κομμάτια τους” και προσπαθούν να ανορθώσουν την καταρρακωμένη ψυχολογία τους, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Citigroup, Vikram Pandit, πως ο Τραπεζικός όμιλος ήταν επικερδής κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2009, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για την κεφαλαιακή ισχύ του.

Σύμφωνα με εσωτερικό memo που απέστειλε, η Τράπεζα πραγματοποίησε αυστηρά εσωτερικά “τεστ κοπώσεως”, ενώ ο Pandit δήλωσε απογοητευμένος με την τιμή της μετοχής της Citi και τις λαθεμένες αντιλήψεις για την εταιρεία και την χρηματοπιστωτική θέση.

Παράλληλα, οι μετοχές της Bank of America συνεχίζουν το χθεσινοβραδινό τους ράλι, στον απόηχο έκθεσης οίκου που θέλει την εταιρεία να αναδύεται με επιτυχία από την κρίση (αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των δύο Τραπεζών στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Walll Street κερδίζουν περισσότερο του 20%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές σημαντική μέρα για τις Αγορές θεωρείται η ερχόμενη Πέμπτη, καθώς σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ασχολείται με θέματα του χρηματοοικονομικού τομέα (στις ΗΠΑ) αναμένεται να εκφραστεί άποψη για το πώς θα αποτιμώνται τα αξιόγραφα των εταιρειών.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, ζητούμενο είναι η ηπιότερη αναρρίχηση που θα βάλει σε σκέψεις όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, ενώ σχετικά επιθετική αισιοδοξία επέδειξαν και οι ασχολούμενοι με την Αγορά Παραγώγων που αύξησαν τις συναλλαγές, ενώ πολλές πράξεις έγιναν με σχετικό premium στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη για να αλλάξει κάτι επί το θετικότερον απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 1655 μονάδων, ενώ σαφώς επιφυλακτικότερη συμπεριφορά επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση που ίσως περιμένουν μία – δύο ανοδικές και περισσότερο πειστικές συνεδριάσεις προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε αυτές όσες δυνάμεις έχουν απομείνει, αρκετές των οποίων σήμερα αρκέστηκαν σε κινήσεις trading στο Τραπεζικό ταμπλό.

Τεχνικά και όσον αφορά το γενικό δείκτη, το κλείσιμο υψηλότερα των 1540 μονάδων δημιουργεί βραχυχρόνιο ανοδικό στροφέα που μπορεί να δώσει μίνιμουμ κίνηση προς τη ζώνη αντίστασης 1603 – 1626 μονάδων.

Ξεκινώντας από τους δεικτοβαρείς τίτλους που επικράτησε το “πράσινο” χρώμα μόνη “κόκκινη” παραφωνία που έκλεισαν με μικρές απώλειες ήταν ΔΕΗ και Ελλάκτωρας.

Αντίθετα με διψήφια νούμερα ανόδου Εθνική Τράπεζα (+15.21%) Alpha Bank (+12,43%) και Τράπεζα Πειραιώς (+12,15%) ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 9% έκλεισαν Κύπρου και Coca Cola και του 8% ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας. Με κέρδη μεγαλύτερα των 7 ποσοστιαίων μονάδων η MPB, των 6 ποσοστιαίων μονάδων η Ιντραλότ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και των 5 ποσοστιαίων μονάδων Eurobank, MΙΓ και ΕΛΠΕ.
 
Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Βιοχάλκο, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Ο γενικός δείκτης διακόπτοντας το αρνητικό του σερί των 6 τελευταίων συνεδριάσεων κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 1.555,17 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1551,28 με κέρδη 5,57%, ενώ ο τζίρος περίπου διπλάσιος από το χτεσινό, ξεπέρασε τα 131 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 168 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών και με 22 τίτλους να κλείνουν με κέρδη από 8 έως 16,67%.

Παραμένει ζητούμενο η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης με ηπιότερους ρυθμούς και η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v